Bayramda kalp krizini davet etmeyin

Opr. Dr. Cafer Abbasoğlu, "Kalp krizine davetiye çıkarmamak için bayramda da ramazanda yediklerinizden daha fazlasını yemeyin" diyor.
Bu yıl en sıcak yaz günlerine rastlayan ve neredeyse 17 saat süren orucun tutulduğu ramazan ayından sonra bayrama ulaştık. Metabolizmanın uzun açlık dönemlerine alıştığı bir tempodan normal beslenme düzenine geçerken dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle kalp ve diyabet hastalarını bayram beslenmesi konusunda uyarıyorlar. Türkiye Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Cafer Abbasoğlu, "Kalp krizine davetiye çıkarmamak için bayramda da ramazanda yediklerinizden daha fazlasını yemeyin" diyor.
MİDE DAMARLARI GENİŞLİYOR
Bayramın normal beslenme düzenine geçerken bir alıştırma evresi olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Dr. Abbasoğlu, "Ramazan ayında neredeyse 17 saat aç kalınması bilinçsiz beslenme ile birleşince kalp damar sağlığı konusunda bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Oruç tutarken daha az besin aldığımız için mide küçülüyor. Uzun süren açlık sonrasında fazla miktarda ve ağır yemek yediğimiz zaman mide birdenbire genişler. Genişlediği zaman mide damarlarındaki kan hacmi daha da artmış olur. Bu durum kalbe giden kan akımının azalarak, kalbin beslenmesi ve oksijenlenmesinin olumsuz etkilenmesi anlamına gelir. Özellikle koroner kalp yetmezliği olan kişilerde ağır yemeklerden sonra bu daralmanın yüzdesi daha da artarak kalp ağrıları ve sonrasında kalp krizlerine yolaçabilir" dedi.
ŞEKER KOMASI YAŞANABİLİR
Bayramda ikram edilen tatlı, çikolata ve hamur işlerini yerken de çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Dr. Abbasoğlu, ayıp olmasın diye yenilen tatlıların kişiyi şeker komasını sokabileceğini ifade etti. Ramazanda açlık süresinin uzaması ve artan sıcakla birlikte kan şekerinin normal seviyelerin çok altına düştüğüne ve bu durumun oruçluyken konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı ve yorgunluk hissiyle kendini ortaya koyduğunu belirten Dr. Abbasoğlu," Vücudumuzda pankreas ve beyin, açlığı kontrol ve idare eden iki önemli organdır. Bayramda karşımıza çıkan şeker ağırlıklı beslenme şekli kanımızda olan şeker seviyesini birdenbire artırarak şeker komalarına ve bayılmalara neden olur. Bu da beyne giden kanın azalması beyin krizlerine yani felce yol açabilir. Fazla ikram edilen baklava, şeker türü gıdalar ise kanda şeker seviyesini yükselterek şeker komasına girme ihtimalini arttırır" dedi.
Her öğüne salata ekleyin
Ramazanda yavaşlayan bağırsak hareketlerini hızlandırmak için her öğünde bir kaşık zeytinyağı eklenmiş mevsim salatasını tüketmek kabızlık problemini engeller.
Metabolizmayı az ama sık yiyerek hızlandırın
ÖRNEK BAYRAM MENÜSÜ
Ziyneti Kocabıyık / TÜRKİYE GAZETESİ