Avrupa yalnızlaşıyor: Her 5 kişiden 1'i kendini yalnız hissediyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Avrupa yalnızlaşıyor: Her 5 kişiden 1'i kendini yalnız hissediyor

SAĞLIK Haberleri  / HABER MERKEZİ

Bir Türk danışmanlık şirketinin yaptığı çalışma Avrupa’da özellikle yaşlıların kendilerini yalnız hissettiğini ortaya koydu. Yalnızlık sosyal problemlerin yanı sıra sağlık problemlerini de tetikliyor. Çalışmalar yalnızlığın ölüm riskini yüzde 26 artırdığını gösteriyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Bütün dünyada yaygınlığı artan yalnızlık, özellikle Avrupa’da hem sağlık hem de sosyal açıdan en önemli sorunların başında gelmeye başladı. Yaklaşık 100 bin kişi üzerinde yapılan Avrupa Sosyal Anketinden yola çıkılarak gerçekleştirilen bir değerlendirme çalışması, yalnızlık hissinin en derin şekilde yaşandığı Ukrayna’da her 5 kişiden birinin kendini yalnız hissettiğini ortaya koydu.

Analizi, Üç Türk üniversite öğretim üyesi tarafından kurulan Aelur Araştırma ve Danışmanlık Şirketi yaptı. 30 Avrupa ülkesinde toplam 94 bin 858 kişiyle yapılan ve Avrupa’nın en büyük sosyal anketi olan Avrupa Sosyal Anketi’den (European Social Survey) hareketle geçekleştirilen ekonometrik analiz, kaynağı ve çalışma metodu açısından bir ilk olma özelliği taşıyor.

YÜZYILIN EN ÖNEMLİ SAĞLIK VE SOSYAL PROBLEMİ

Aelur Yönetim Kurulu Başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Anıl Mercan, yalnızlığın bu yüzyılın en önemli sosyal problemi olduğunu ve bu durumun özellikle Avrupa’da giderek daha derinleştiğini vurgulayarak, “Yalnızlık sadece sosyal bir problem değil aynı zamanda önemli bir sağlık problemi. Yapılan çalışmalar depresyonu, bunama riskini, kalp ve damar hastalıkları riskini artıran, bilişsel fonksiyonları düşüren, başlı başına ölüm riskini artıran bir duygu olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda alkolizm, uyuşturucu kullanımını da artırdığı, endişe ve kendine güven duygularını da negatif etkilediği için önemli bir sosyal problem. İngiltere de 5 yıldır Yalnızlık Bakanlığı var” dedi.

Avrupa yalnızlaşıyor: Her 5 kişiden 1'i kendini yalnız hissediyor

Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Mercan, ülkeler arasında büyük fark olduğuna dikkat çekerek, “Çalışmamızda söz konusu olan yalnızlık, yalnızca kişinin sosyal bağlantılarının olmaması değil, çok sayıda arkadaşı, dostu, aile ferdi olsa bile yalnız hissetmesidir. Bu açıdan baktığımızda çalışmamızda, artan yaş, bekâr ya da boşanmış olmak, düşük gelir ve düşük eğitim seviyesinin risk faktörü olduğunu ortaya koydu. Bunun yanında kadın olmanın da yalnızlık açısından bir risk faktörü olduğu görüldü. Ankete katılan 30 ülke arasında yalnızlık hissinin en yaygın olduğu ülke yüzde 20,5 ile Ukrayna iken en düşük olduğu ülke yüzde 2,6 ile Norveç olarak tespit edildi” diye açıkladı.

TÜBİTAK PROJESİ İÇİN YAPILDI

Prof. Dr. Mercan, çalışmanın Türkiye’deki yaşlılar ve sosyal hayatla ilgili bir TÜBİTAK projesi kapsamında Avrupa ile karşılaştırma yapabilmek için gerçekleştirildiğini ve Avrupa’nın şu an içinde bulunduğu durumu ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Dr. Mercan, ayrıca  Avrupa’nın son derece önemli bir sosyal sorun olmaya başlayan yalnızlık sorununu aşmak için çözüm önerileri üretmeye çalıştığını Yıldız Teknik Üniversitesi İktisat Bölümü olarak da bir Avrupa projesine başvuracaklarını açıkladı.

EN FAZLA YAŞLILAR ETKİLENİYOR

n Giderek yaşlanan dünyamızda, çalışmanın yalnızlık açısından en büyük risk grubunun yaşlılar olduğunu ortaya koyduğunu aktaran Prof. Dr. Mercan, “Yalnızlık hissinin yaşlara göre dağılımına bakıldığında 65 yaş ve üstü yaş grubunda yalnızlık hissinin en yüksek (yüzde 11,2) olduğu görüldü. Avrupa da bütün ülkelerde yaş arttıkça yalnızlık hissinin de arttığını gördük. Yaşlıların en yalnız hissettiği Avrupa ülkesi Bulgaristan” dedi.

JAPONLAR YAPAY ZEKA İLE ÇÖZÜM ARIYOR

Doğuda yalnızlık duygusunun en şiddetli yaşandığı ülke Japonya. Bu ülkede son yıllarda artan kadın ve çocuk intiharları Japon hükûmetini tedbir almaya yöneltti. Yalnızlık Bakanlığı kuruldu. Özellikle hastalık boyutuna varan yalnızlık hissinin azaltılması için metaverse ortamında buluşmalar için partiler düzenleniyor. Yaşlılar için  bakım evlerindeki hastalar için terapötik robotlar üretiliyor.

EVLİLER YALNIZLIK ÇEKMİYOR

Araştırmada evli olanların yalnızlık hissi yaşama ihtimalinin bekâr ya da boşanmış olanlara oranla daha düşük olduğu görülüyor. Öte yandan kadınların da erkeklere oranla daha fazla yalnızlık hissettiği-Kadınlarda yalnızlık hissi (yüzde 8,4) erkeklere (yüzde 5,9)-bulunmuş). Bunun sebebi geniş sosyal ağlara rağmen kadınların kendini yalnız hissetmeleri.

EĞİTİM VE GELİR SEVİYESİ DÜŞTÜKÇE YALNIZLIK ARTIYOR

Avrupa ülkelerinde gelir seviyesinin de yalnızlık duyusu ile doğru orantılı olarak düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Mercan, “Belirli bir gelir seviyesinin altındaki kişilerde yalnızlık hissi çok yüksek oranlarda ortaya çıkıyor. Bu da önemli bir sosyal problem olarak görülüyor. Bunun yanında eğitim görülen yıl sayısı arttıkça, yalnızlık ihtimali düşüyor” diye anlattı.

BUNAMA RİSKİNİ ARTIRIYOR

> Yalnızlık depresyon riskini yüzde 22 artırıyor
> Ölüm riskini yüzde 26 artırıyor
> Hipertansiyon riskini yüzde 16 artırıyor
> Erkeklerde riskli alkol kullanımını yüzde 33 artırıyor
> Önemli bir bilişsel bozukluk olan bunama yüzde 15 ila yüzde 64 gibi yüksek oranda artıyor. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...