Aşırı sıcak havalar kalbi durduruyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Aşırı sıcak havalar kalbi durduruyor

Sağlık Haberleri

Kavuran sıcaklar ve yüksek nem kalbi yoruyor. Krize karşı bol sıvı tüketin, açık renkli kıyafet tercih edin, öğlen sokağa çıkmayın, kafeinden uzak durun.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünyada ortalama sıcaklıklar aynı hafta içerisinde 3 defa üst üste rekor kırdı. Küresel ortalama sıcaklığın 17,23 derece olduğu 6 Temmuz “kaydedilen en sıcak gün” olarak kayıtlara geçti. Bu durum karşısında Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin uyarılarda bulundu.

SICAKTA NE YAPMALIYIZ?

Aşırı sıcakların kalp ve dolaşım sistemini etkilediğini belirten Değertekin "Sıcaklık ve nemin artmasıyla birlikte oksijen miktarı azalıyor, ciddi sıvı kaybı yaşanıyor. Bu da kalp ve damar hastalarını daha fazla etkiliyor. Güneş altında uzun saatler geçirmek de kalp krizini tetikliyor. Özellikle kalp ve tansiyon hastaları mecbur kalmadıkça 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmasın" dedi.

Prof. Dr. Değertekin, suyun yanı sıra tuz kaybının da insanı olumsuz etkilediğini aktararak "Vücudun sıcağa karşı aldığı en etkili yöntem terlemedir. Bu da sıvı ile elektrolit denilen tuz ve minerallerin kaybına yol açıyor. Böylelikle damarlarda dolaşan kan miktarı azalıyor, dolayısıyla da böbrek fonksiyonlarında bozulma olabiliyor. Aşırı sıvı kaybı tansiyonu düşürür. Buna bağlı olarak bilinç kayıpları yaşayabilirsiniz, pıhtı atması sonucu felç kalabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

SODA VE AYRAN TÜKETİN

Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, sıcak havadan korunmak için şu tavsiyeleri verdi:

Pamuklu, açık renkli giysiler giyin. 
Öğle sıcağında dışarıya çıkmayın. Mecbursanız yeterli miktarda su için.
Aşırı su tüketimi vücuttan aşırı su atılmasına sebep olur. Suyla birlikte sodyum da vücuttan atılır. Bu da bayılmalara neden olabilir. Tansiyonunuz yoksa soda ve ayran tüketin.
Ağır yağlı, karbonhidratlı yiyecekler yemeyin. Bol miktarda meyve, sebze ve yüksek lifli yiyecekler tüketin.
Kafeinli içecekler içmeyin.

HER KALP HASTASI ÇOK SU İÇMESİN

Günde 1,5-2 litre sıvı alınmasını tavsiye eden Değertekin "Çok ileri kalp yetersizliği yaşayan hastalar kontrollü olsun. Çünkü çok fazla sıvı alındığı zamanda vücutta ödem artıyor, ciğerlerde su birikmesi meydana geliyor, bu da nefes darlığını artırabiliyor. Böbrek ve hipertansiyon hastalarının günlük tüketecekleri sıvı miktarı için doktorları ile konuşmaları gerekir" dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...