Aşılar koruyucu oldu: Bulaşıcı olmayan hastalıklar daha çok öldürüyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Aşılar koruyucu oldu: Bulaşıcı olmayan hastalıklar daha çok öldürüyor

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ

Our World in Data, dünyadaki ölüm sebeplerini grafiklendirdi. İnsanların yüzde 74’ü bulaşıcı olmayan hastalıklar sebebiyle ölüyor. Kayıpların yüzde 33’ü kalp, yüzde 18’i kanser, yüzde 7’si solunum enfeksiyonu, yüzde 4,5’i sindirim sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Küresel çevrim içi yayın organı Our World in Data’nın dünyadaki ölüm sebeplerini değerlendirdiği çalışmasına göre bütün ölümlerin yüzde 74’ü bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor.

2019 yılında 55 milyon kişi hayatını kaybetti. 2019’da dünya çapında insanların hangi nedenlerden öldüğünü gösteren grafiğe göre ölümlerin yüzde 33’ü kalp ve damar hastalıklarından, yüzde 18’i kanserden, yüzde 7’si KOAH, astım gibi kronik solunum yolu enfeksiyonlarından, yüzde 3,9’u alzaymır, Parkinson hastalığı, epilepsi gibi nörolojik hastalıklardan, yüzde 4,5’u sindirim sistemi hastalıklarından, yüzde 2’si diyabetten kaynaklandı.

Birlikte ele alındığında kalp hastalıkları ve kanserlerin, her iki ölümden birini oluşturduğu görülüyor.

BULAŞICI HASTALIKLAR AZALIYOR

Geçtiğimiz yüzyılda en önemli ölüm nedenleri olan bulaşıcı hastalıklar, giderek azalıyor. Başta antibiyotikler ve aşılar olmak üzere önleyici ve tedavi edici ilaçların gelişimi, koruyucu sağlık tedbirleri ve bilincin artmasıyla ölüm sebepleri içinde bulaşıcı hastalıkların payı giderek düşüyor.

Bulaşıcı hastalıklar yaklaşık 7 kişiden 1’inin ölümünden sorumlu. Bunlara zatürre, ishalli hastalıklar, tüberküloz, HIV/AIDS ve sıtma dâhil. Ölüm sebepleri arasında en küçük payı ise yaklaşık yüzde 4 ile yenidoğan ve anne ölümleri oluşturuyor. Ancak her gün yaklaşık 1.400 küçük çocuk ishalli hastalıklardan, 1.000’i sıtmadan ve 1.900’ü solunum yolu enfeksiyonlarından hayatını kaybediyor.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...