Aşı kararsızlığı kızamığı patlattı, uzmanlar uyardı: Salgınlar çıkabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Aşı kararsızlığı kızamığı patlattı, uzmanlar uyardı: Salgınlar çıkabilir

Sağlık Haberleri

Çocukluk çağı aşılama oranları yüzde 99’dan yüzde 90’a düştü. Kızamık için yüzde 95’in kritik eşik olduğu uyarısında bulunan uzmanlar, Türkiye genelinde vaka sayısında hızlı bir artış olduğunu söylüyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Türkiye’de aşı kararsızlığının giderek yükseldiği uyarısını yapan uzmanlar, özellikle kızamık vakalarında büyük artış olduğunu söyledi. 58. Türk Pediatri Kongresi’nde aşı kararsızlığının ulaştığı boyutları Türkiye gazetesi ile paylaşan Türk Pediyatri Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kenan Barut “Aşılanan çocuk oranları çok düştü. Kızamık vakası on binleri aştı” dedi.

KIZAMIK VAKALARI PATLADI

Türkiye’nin en önemli sağlık başarılarından biri olan çocukluk çağı aşılamalarında, aşı kararsızlığı yüzünden gerileme yaşandığını aktaran Doç. Dr. Barut "Türk Pediyatri Kurumu olarak Uluslararası Pediyatri Derneği ile birlikte Türkiye çapında yaptığımız “Aşı kararsızlığı çalışması” büyük bir tehlikeye işaret ediyor. Türkiye’de aşı kararsızlığında büyük bir artış yaşanıyor. Buna göre neredeyse yüzde 99’lara yükselen çocukluk çağı aşılamaları, yüzde 90’lara düştü. Bunun sonucunda kızamık vakaları patladı" dedi.

"Bir ülkede çocukluk çağı aşılama oranları yüzde 95’in altına düşerse bazı salgın hastalıkların görülme oranları artar" diyen Doç. Dr. Barut, "Her hastalıkta bu yüzde farklıdır ama kızamık için yüzde 95 kritik bir eşik. Kızamıkta aşılama yüzde 95’in altına düşmemeli. Artık her acil servise bir kızamık vakası geliyor. Sadece Cerrahpaşa’da ekim ayından bu yana 17 kızamık vakası gördük. Kesin bir rakam yok ama bunu Türkiye geneline oranlarsak son bir yıldaki kızamık vakaları 10 binleri buluyor” diye konuştu.

SALGINLAR ÇIKABİLİR

Kızamığın çok bulaşıcıbir hastalık olduğuna işaret eden Doç. Dr. Barut “Kızamık virüsünün bulaşma oranı çok yüksek. Hasta biriyle birkaç dakika yan yana otursanız dahi geçebilir. Aşı kararsızlığının yanında ülkemizde mülteci problemi de kızamık vakalarındaki artışın önemli bir sebebi. Toplumda aşılanmayanların oranı artınca büyük bir salgın şeklinde ortaya çıkabilir” dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...