Annenin migreni çocuğun psikolojisini bozuyor

Annenin migreni çocuğun psikolojisini bozuyor

SAĞLIK Haberleri

Sık sık migren krizleri sebebiyle kendini evine kapatan annelerin çocukları, sağlıklı bir iletişim kuramadıkları problemli hâle geliyorlar.

Ziyneti KOCABIYIK
Annedeki kronik migren hastalığının çocukların okul başarısını düşürdüğü, bağırsaklardan kaynaklanan ağrıların daha fazla görülmesine sebep olduğu bildirildi. Kronik migrenli bir anneyle büyüyen çocukların yetişkinliklerinde, psikolojik problemlerle, kişilik ve durum bozukluğuyla karşı karşıya kaldığını söyleyen Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necdet Karlı “Anne sürekli olarak baş ağrısı çektiği için çocuklarıyla ilgilenemez ve çoğunlukla evde tek başına kalıp dinlenmek ister. Bu durum çocukta ister istemez ilgi ve sevgi yoksunluğuna yol açar. Daha ileriki dönemlerde çocuk istenmediği veya sevilmediği hissine kapılır ve mutsuz olur. Kronik migren ve diğer sebeplerden dolayı anne baba arasında gelişebilecek tartışma ortamı da çocukların psikolojik ve sosyal gelişimlerini negatif etkiler” uyarısında bulundu.
OKULDA BAŞARISIZ OLUYORLAR
Kronik migrenli annelerin ağrı ve diğer eşlik eden psikiyatrik sorunlar sebebiyle tahammülsüz, sinirli, saldırgan, iletişimi zor ve kopuk bir hale gelebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Karlı “Bu anneler bir ayın neredeyse 15 gününü baş ağrısı ile geçirirler. Annenin sosyal hayattan izole olması çocuğun okul ve sosyal durumunu takip etmesini imkânsız hale getirir. Bu kopukluk çocuğun okul okulda ve sosyal hayatta başarısız olmasına sebep olur” dedi.
BASİT?AĞRI?KESİCİLER?GEÇİRMİYOR
Bazı hastaların ayda 15 günden fazla ağrı kesici kullanmak zorunda kalmaları, “aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı”na sebep oluyor. Bu durumda botulinium toksin A enjeksiyonu ya da ağrıya sebep olan sinirleri tahrip etmeye yarayan “sinir blokları” tedavisine başvuruluyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...