Anjiyo yapar gibi: Kasıktaki 1 santimetrelik kesiden kalp kapağı değiştirildi

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Anjiyo yapar gibi: Kasıktaki 1 santimetrelik kesiden kalp kapağı değiştirildi
Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ

Geçirilmiş baypas, ileri yaş, KOAH, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, obezite ve böbrek yetmezliği gibi riskli hastalara uygulanan TAVI yöntemi ile artık 1 santimetrelik kesiden girilerek kalp kapağı değiştirilebiliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Damar tıkanıklığı sebebiyle 30 yıl önce kalp ameliyatı geçiren ve düzenli anjiyo takipleri ile kontrol altında tutulan 77 yaşındaki Mehmet Fethi Erçin’in yıllar içinde gelişen aort kapak darlığı sebebiyle yeniden açık kalp ameliyatı olması gerekiyordu. Ancak göğüs kafesini ikinci defa açmak hayatına mal olabilirdi. Bunun üzerine uygulanan yeni bir teknoloji ile Erçin’in aort kapağı, kasıktan 1 santimetrelik kesi yapılarak anjiyo benzeri pratik bir yöntemle değiştirildi.  

5 YILDA BİR ANJİYO OLUYORDU

77 yaşındaki Elektrik Yüksek Mühendisi Mehmet Feti Erçin, 30 yıl önce boğazındaki yanma şikâyetiyle doktora gitti. Doktorlar damarlarının tıkandığını, acil kalp ameliyatı olması gerektiğini söyledi. Baypas ameliyatı ile kalbinin damarları değiştirilen Erçin, sonrasındaki dönemlerde her 5 yılda bir anjiyo yaptırarak kontrollerini sürdürdü.

Ancak Erçin ameliyattan uzun bir süre sonra göğüs ağrısı, hâlsizlik, yürüyememe şikâyeti ile doktora gitti. Aort kapak yetmezliği gelişmişti. İlk kalp ameliyatından sonra hayatını çok sağlıklı geçirmeye çalışan Erçin, yeniden kalp hastalığına yakalanınca hayata küstü.

Daha önce açık kalp ameliyatı ile iki damarı değiştiği için ikinci bir açık ameliyat çok riskli bulunmuştu. Sağlık problemleri gün geçtikçe arttı. Ölüm korkusu yüzünden sosyal hayattan bile uzaklaşmıştı.

Çevresindeki arkadaşlarından daha önce cerrahi işlem geçirenlerin de yaptırabileceği bir cerrahi operasyon olan TAVI yöntemini duyan Mehmet Feti Erçin, Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanları Doç. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu ve Uzm. Dr. Utku Zor’a ulaştı.

Klasik TAVI yöntemine oranla daha küçük kesilerle ameliyat yapmaya imkân veren yeni bir teknoloji uygulayan Doç. Dr. Yazıcıoğlu ve Uzm. Dr. Zor, kasıkta cilt altından girerek işlemi gerçekleştirdi.

HIZLI İYİLEŞME SAĞLIYOR

“Ameliyat olursan masada kalırsın” denen kişilere operasyon şansını veren TAVI işleminin 65 yaşın üzerindekiler, daha önce baypas ameliyatı geçirmiş olanlar, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği veya KOAH’ı olan hastalar, açık cerrahi için riskli olanlar hastalara başarılı şekilde uygulandığını anlatan Doç. Dr. Mehmet Vefik Yazıcıoğlu, şu ifadeleri kullandı: "İşlemde kullanılan kateter, kapağın katlanarak yüklendiği geniş bir kateter olduğu için 5,5 mm’den daha geniş bir damardan ancak ilerletilebilir. Dolayısıyla bu işlem için genellikle kasık damarı, bazen de omuz damarı tercih edilir. Geniş bir damardan bu kateterin geçişinin sağlanması için daha önceki yaklaşımlarda kasık damarı cerrahi olarak yaklaşık 10 santimetrelik bir cilt kesisi ile açılır ve damar görünür hale getirilerek geçiş sağlanırdı.

Yeni yaklaşımda ise sadece 1 santimetrelik bir kesi yapılarak “damar içine dikiş atmayı sağlayan özel bir kapatma cihazının” kullanılması sayesinde bu operasyon iz bırakmadan tamamlanabiliyor. Bu yöntemin uygulanması hastanın işlem sonrası kanama, enfeksiyon ve komplikasyon riskini de ortadan kaldırıyor. Dolayısıyla hasta neredeyse basit bir anjiyo-stent işlemi olmuşçasına bir gün sonra taburcu edilebiliyor.

Geçirilmiş baypas, ileri yaş, KOAH, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, böbrek yetmezliği gibi riskli hastalar için genel anesteziye bile gerek duyulmadan yapılan bu işlem hastanın zarar görmeden hızla iyileşmesi için büyük bir avantaj sağlıyor."

Anjiyo yapar gibi: Kasıktaki 1 santimetrelik kesiden kalp kapağı değiştirildi

"AMELİYAT OLAMAZSIN" DENİLENLER İÇİN YENİ BİR ŞANS

TAVI işleminin minimal bir girişim olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Zor "Aort kapağı, doğru şekilde açılmazsa kalpten vücuda kan akışı azalır. TAVI, kan akışının yeniden sağlanmasına ve aort kapak darlığının göğüs ağrısı, nefes darlığı, bayılma ve yorgunluk gibi belirti ve semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. Transkateter aort kapak değişimi (TAVI) açık kalp aort kapak değiştirme ameliyatına bir alternatiftir" dedi.

"Açık kalp ameliyatında komplikasyon riski taşıyan kişiler için bir seçenek olarak ortaya çıkmıştır" diyen Dr. Zor, "Hastanede kalış süresi daha kısadır. Genellikle küçük bir kesi ile kasık bölgesindeki kan damarına bir kateter ile girilerek kalbe yönlendirilerek gerçekleştirilir. Hareketli röntgen görüntüleri veya ekokardiyogram resimleri, doktorun kateteri doğru konuma yerleştirmesine yardımcı olur" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...