Akıllı çocuk için hamilelikte balık yiyin

Düzenleyen:
Akıllı çocuk için hamilelikte balık yiyin

SAĞLIK Haberleri

Bebeğin sağlıklı gelişimi için hamileliğin her döneminde özel bir beslenme programı uygulanması gerektiğini söyleyen İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Yeşim Görgün, 5. aydan sonra enerji ihtiyacının arttığına dikkat çekerek, anne adayının ekstradan 300 kalori alması gerektiğini söyledi.

Ziyneti Kocabıyık - Bebeğin sağlıklı gelişimi için hamileliğin her döneminde özel bir beslenme programı uygulanması gerektiğini söyleyen İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Yeşim Görgün, 5. aydan sonra enerji ihtiyacının arttığına dikkat çekerek, anne adayının ekstradan 300 kalori alması gerektiğini söyledi. Özellikle iyot eksiklğinin zekari gerilikleri ve doğumsal sakatlıklara yol açacağını belirten Dr. Görgün, "En önemli iyot kaynağı deniz ürünleridir. Ayrıca yemeklerde kullanılan tuzların içinde iyot olması önemlidir" dedi . Gebelik döneminde anne adayının sağlıklı beslenmesinin hem kendi fizyolojik ihtiyaçlarını karşıladığını hem de bebeğin gelişiminin sağlıklı tamamlamasını sağladığını belirten Dr. Zeynep Yeşim Görgün, hamilelik döneminde besin gruplarının ne işe yaradığını şöyle anlattı:
 

YİYECEKLER NE İŞE YARIYOR?
Enerji: Anne karnındaki fetüs enerji ve besin öğelerini plasenta aracılığıyla annesinin depolarından karşılar. Özellikle gebeliğin 20. haftasından sonra ihtiyaçları artar. Bunun için anne adayına günlük 300 kalori ek enerji gerekir.

Protein: Vücudun yapı taşıdır. Yararlılığı yüksek proteinler seçilmelidir.
 
Yağlar ve Çoklu Doymamış Yağ: Anne karnındaki bebeğin sinir sitemi ve beyin gelişimi için önem taşır.
 
Kalsiyum: Yetersiz alınırsa bebek annenin depolarından çeker. Bu da annede kemik kaybına yol açar.
 
Demir: Bitkisel besinlerle  tek yönlü beslenenlerde kansızlık oluşmaktadır (demir eksikliği anemisi). Bu durum bebeklerde düşük demir depolarına, düşük doğum tartısı ve erken doğuma yol açabilir. Et ve süt ürünleri, sakatat, yumurta, kuru baklagiller, koyu yeşil sebzelerde bulunur.
 
Çinko: Et, deniz ürünleri, süt ürünleri, yumurta, yağlı tohumlarda bulunur.
 
İyot: Eksikliği zeka gerilikleri ve doğumsal sakatlıklara yol açar. Deniz ürünleri en önemli kaynaktır ayrıca yemeklerde kullanılan tuzların içinde iyot olması önemlidir.
 

NASIL BESLENELİM?
Menü Örneği(2000 Kalori):
Kahvaltı: 1 su bardağı süt, 30gr (kibrit kutusu) peynir, 1 dilim ekmek, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, sebzeler.
 
Öğle: 1 kase çorba, 1 tabak kuru baklagil yemeği, 1 kase yoğurt, 1 dilim ekmek.
 
Ara: 1 porsiyon meyve veya 1 kibrit kutusu peynir, bir dilim ekmek.
 
Akşam: 3-4 köfte dilimi kadar et veya balık veya tavuk, 1 tabak zeytinyağlı sebze, 1 tabak bulgur pilavı veya makarna, salata.
 
Ara öğün: 1 porsiyon meyve veya 1 bardak süt.
 
- Süt, yoğurt ve peynir günde en az 3 porsiyon tüketilmeli, her gün 1 adet yumurta, 1 porsiyon etli sebze veya kuru baklagil yemeği yemeye özen göstermeli vitamin bakımından zengin olan sebze  ve meyveler her gün tüketilmeli, Kuru meyveler ve kuruyemişler günlük olarak tüketilmelidir.

- Kafein tüketimi günde 1 bardağı geçmemeli. Çay günde 3-4 bardak, açık mümkünse limonlu tüketilmelidir.

-  Alkol ve sigaradan tamamen uzak durulmalıdır.

-  Gebelik süresince alınan kilo toplamda 7 kilonun altı, 14 kilonun üstü olmamalıdır. İlk 3 ayda 1, diğer aylarda 1,5-2 kilo alımı normaldir.
 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...