Akciğer kanserinden korunmanın 7 yolu

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Akciğer kanserinden korunmanın 7 yolu

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Akciğer kanseri, gerek dünyada gerekse ülkemizde kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın sebebi. DSÖ’nün 2020 rakamlarına göre yılda 1,8 milyon Ülkemizde erkeklerde gırtlak ve akciğer kanseri en sık izlenen kanserler içerisinde ilk sırada yer alırken, kadınlarda en sık görülen 5. kanser türü haline geldi.

Ziyneti KOCABIYIK

Günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişiden biri akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Ancak çok önemli bir nokta vardır ki; sigara bırakıldığında risk azalıyor ve etkileri zamanla kayboluyor. Yani sigaraya başlamamak en iyi kanserden korunma yöntemi olsa da bırakmak da kanser riskini azaltmaya yardımcı oluyor. Akciğer kanserinin sebebinin yüzde 90 oranında tütün ve tütün ürünleri kullanmak olduğunu söyleyen Liv Hospital Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Adnan Sayar, “Sigara dumanında 4000’den fazla kimyasal ve 100’den fazla kanserojen madde olduğu biliyor. Ağır sigara içen kişide risk yüzde 30'lara kadar çıkarken, hiç sigara içmeyen kişinin akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 1'den daha düşüktür” dedi. Akciğer kanserinin erkeklerde hem en sık görülen, hem de en sık ölüme neden olan, kadınlarda ise en sık ölüme neden olan kanser tipi olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Akciğer kanserinin diğer kansereler arasındaki önemine dikkat çekmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü 1-30 tarihleri arasını Akciğer kanseri farkındalık ayı olarak belirledi. Tütün mamullerinin akciğer kanseri üzerindeki etkisine dikkat çeken  Prof. Dr. Sayar, Akciğer kanserinden korunmanın yedi yolunun altını çizdi.

Akciğer kanserinden korunmanın 7 yolu

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Adnan Sayar

1. Akciğer kanserinde sebep önemli

Nedeni önemli bir konu. Bunun için öncelikle akciğer kanserinin neye bağlı geliştiğine bakmalıyız. Akciğer kanserinin en önemli tetikleyicisi sigara ve tütün mamulleridir. Sigara içenlerde içmeyenlere göre akciğer kanseri gelişme riski 10 kattan fazladır.

2. Pasif sigara dumanından kaçının

Sigara içmeyenlerde en sık neden; pasif sigara dumanı maruziyeti ve radon gazıdır.

3. Pasif içiciler de risk altında

Tütün mamülleri hem içicileri hem de pasif olarak dumana maruz kalanları risk altına sokar. 

4. Sigarasız yaşam öncelik olmalı

Çocukluk döneminden itibaren bireyleri sigara dumanından korumak, hiç başlamamasını sağlamak akciğer kanserinden korumaya yardımcı olacaktır.

5. Sigaranın etkisi dozu ile ilişkili

Sigaraya başlama yaşı ne kadar erken, içme süresi ne kadar uzun, miktarı ne kadar fazlaysa kanser gelişme riski o kadar yüksektir. Sigaranın etkisi dozu ile ilişkilidir. Günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişiden biri akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ancak çok önemli bir nokta vardır ki; sigara bırakıldığında risk azalmaktadır, etkileri zamanla kaybolmaktadır. Yani sigaraya başlamamak en iyi kanserden korunma yöntemi olsa da bırakmak da kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. 

6. Ortamın havalandırılması önemli

Akciğer kanserine yol açan bir diğer madde ise radon gazıdır. Bazı bölgelerde doğal ortamdan, toprak ve kayalardan ortama salınıp, havalandırması iyi olmayan mekanlarda, madenlerde birikebilir. Özellikle zemin ve bodrum katlarda yer alan mekanlarda, zeminlerdeki çatlakların kontrolü ve kapatılması, ortamın düzenli olarak iyi havalandırılması içeride radon birikimini önleyerek riski azaltmaya yardımcı olur.

7. Düzenli muayene yaptırın

Akciğer kanserinde genetik yatkınlık söz konusudur. Aile bireylerinden birinde (anne, baba, kardeş) akciğer kanseri varsa risk artmıştır. Bu durumda ek olarak düzenli olarak göğüs hastalıkları muayenesi olmak gelişebilecek kanserin erken yakalanmasını ve tedavisini sağlayacaktır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...