Açık parfüm kullananlar dikkat!

/ Kaynak: AA
Açık parfüm kullananlar dikkat!

SAĞLIK Haberleri  / AA

Açık parfümlerin sağlık açısından son derece zararlı olabileceği bildirildi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim nbsp;Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Evci Kiraz, açık parfümlerin cilt için son nbsp;derece zararlı olabileceğini, bazı hastalıkları tetikleyebileceğini söyledi.
'HOŞ KOKULU SIVILAR'
Kiraz, nbsp;yaptığı açıklamada, "doğal veya sentetik kokulu nbsp;yağlar, su ve alkolün belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen hoş kokulu nbsp;sıvılar" olarak tanımladığı parfümün seçiminin büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye'de 1995 yılından itibaren açık parfüm satışına başlandığını, nbsp;son dönemlerde ise neredeyse her köşe başında açık parfüm satan büfelere nbsp;rastlandığını anlatan Kiraz, düşük fiyatı ve orijinaline yakın kokusu nedeniyle nbsp;tercih edilen bu ürünlerin bayram ve özel günler öncesinde önemli oranda nbsp;tüketildiğini gözlemlediklerini kaydetti. Kozmetik ürünler konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen nbsp;Prof. Dr. Kiraz, bu tür ürünlerde katkı maddelerin bulunduğunu, toksik maddelerin nbsp;sağlık açısından son derece zararlı olduğunu ifade etti.
'EGZAMAYA YOL AÇABİLİYOR'
Açıkta satılan bu tür parfümlerin ciltte alerjiden, lekelenmeye kadar nbsp;onlarca soruna neden olabileceğine dikkati çeken Evci, şunları söyledi: "Parfümde bulanan bazı maddeler kızarıklık, kaşıntı ve alerjik nbsp;egzemaya yol açabiliyor. Açık parfümün hazırlanışında kullanılan su bile sağlıklı nbsp;olmalıdır. Her yabancı madde gibi tenimize değen açık parfümler, alerjik nbsp;reaksiyonlara yol açabilir, koku aracılığıyla akciğer hastalıklarına zemin nbsp;hazırlayıcı veya var olan hastalıkları tetikleyici olabilirler. Baş ağrısı, nbsp;migren ağrılarında artış gibi belirtiler verebilir. Sonuçta bir kimyasal maddenin nbsp;etkisinde kalıyorsunuz."
Kiraz, piyasaya arz edilen kozmetik ürünlerin mutlaka "İyi İmalat nbsp;Uygulamaları Kılavuzuna" göre üretiminin yapılması gerektiğini vurguladı.
Yönetmelik ekleri incelendiğinde kozmetiklerin içinde bulunması ve nbsp;bulunmaması gerekenler, üretim yerlerinde uyulması gereken şartlar, denetim nbsp;mekanizması ve benzeri hususların açıkça yer aldığını hatırlatan Kiraz, uygun nbsp;olmayan üretim ve sağlıksız mamüllerin önüne geçilmesi için sıkı denetim nbsp;mekanizmalarının şart olduğunu belirtti.
DOĞAL GÖRÜNÜMÜ BOZUYOR
ADÜ Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur nbsp;da, orijinal parfümde birçok kimyasal madde bulunduğunu, sahte üretimlerinde ise nbsp;bu oranın ve çeşidin daha fazla olduğuna dikkati çekti. Şendur, "Açık veya sahte nbsp;diyebileceğimiz parfümlerde kimyasal madde oranı çok daha fazla. Bu ürünler nbsp;deride çok büyük hasar bırakabilir. nbsp;Özellikle yanma, kızarıklık, şişlik, yanık nbsp;gibi etkiler meydana getirebiliyor. Uzun dönem kullanıldığında özellikle boyun ve nbsp;yüz bölgelerinde kalıcı lekelenmelere yol açıyor. Ancak bu tür sağlıksız parfüm nbsp;kullananlar 'deride kızarıklık ve yanma' şikayetiyle hastaneye başvurmasına nbsp;rağmen, kalıcı lekelerin hemen ortaya çıkmadığı için anlayamıyor. Açık parfüm nbsp;kullanmak cildinize, derinize, en hassas bölgelerinize zarar verme anlamına nbsp;geliyor ve farkında olmadan doğal görünümünüzü de bozabiliyor" dedi.

SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...