ABD kırmızı alarm verdi: COVID-19 salgını yaban geyiklerine de sıçradı

Düzenleyen:
ABD kırmızı alarm verdi: COVID-19 salgını yaban geyiklerine de sıçradı

SAĞLIK Haberleri

COVID-19 pandemisi devam ederken, insanların yanı sıra hayvanların da virüse yakalandığını sık sık görüyoruz. Şimdiye dek kediler, köpekler ve hatta hayvanat bahçesindeki kaplanlar koronavirüse yakalandı. Ancak ABD’deki yabani geyiklerde de virüsün tespit edilmesi kafalarda soru işaretleri bıraktı.

ABD hükümeti koronavirüsün insanlar arasında yayılmasını durdurmak için çalışırken, vahşi yaşam yetkilileri virüsün beyaz kuyruklu geyiklere nasıl bulaştığını anlamaya çalışıyor. Uzmanlar, bu yabani hayvanların nasıl COVID kaptığını kesin olarak bilmese de tahminleri var…

Virüsün insan dışkısında ve atık sularda bulunduğu daha önce kanıtlanmıştı. Bu nedenle araştırmacılar, ak kuyruklu geyiklerin atık suları içtiğini düşünüyor. 

GEYİKLERİN ÇOĞU POZİTİF

ABD'nin Illinois, Michigan, New York, Pensilvanya, Iowa ve Ohio eyaletlerinde ak kuyruklu geyiklerin enfekte olduğu bulundu. Üstelik Iowa'nın farklı bölgelerindeki ak kuyruklu geyiklerin yüzde 80'inden fazlası; Michigan'dakilerin ise yüzed 67'sinden fazlası pozitif. 

ABD kırmızı alarm verdi: COVID-19 salgını yaban geyiklerine de sıçradı

Uzmanlara göre bulgular, yaban hayatında SARS-CoV-2 yayılımının ciddiyetini gösteriyor. Araştırmacılar, insanlardan hayvanlara bulaşan virüsen daha sonra yeni mutasyonlar geliştirerek yeniden insanlara bulaşmasından endişe duyuyor.

Bu arada, insanlardan hayvanlara geçen koronavirüs vakaları daha çok hayvanat bahçeleri ya da evcil hayvanlar gibi insanlarla birebir temas halindeki ortamlarda bulunuyor. Bu nedenle, bilim insanları yaban hayatına da sıçrayan bulaş oranına dikkat çekiyor. 

VİZONLAR KORONAYA YAKALANDI

Bununla birlikte, geçtiğimiz yıl pek çok ülkede vizonlarda koronavirüs tespit edildi. Danimarka, kürk için yetiştirilen 17 milyondan fazla vizonu öldürmesiyle dünya kamuoyunda tepki çekmişti.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...