7 saniyede 1 unutuyoruz

7 saniyede 1 unutuyoruz

SAĞLIK Haberleri

Uzmanlara göre ileri yaş hastalığı olarak bilinen unutkanlık gençlerde de görülmeye başlandı.

Türk Nöroloji Derneği Kognitif Nöroloji Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakar, Alzheimer ve diğer demans hastalıklarının tüm dünyada nüfusun yaşlanmasıyla birlikte giderek artan bir sorun olduğunu söyleyerek "2015'te Türkiye'deki 65 yaş ve üstündeki populasyonun 8 milyon kişiye ulaşacağı düşünülüyor. Demans hastalıklarının görülme sıklığının yüzde 10 olduğunu düşünürsek nüfusumuzda 800 bin demanslı kişi olacak demektir. Neredeyse 7 saniyede bir Alzheimer bulgusu saptanıyor. Bizi en çok etkileyen tablo bu hastalığın her 5 yılda bir iki katına çıkması" dedi.
ÇOCUKLAR DA RİSK ALTINDA
Alzheimer'ın bir yaşlı hastalığı olduğunu ve genellikle 65 yaşın üzerinde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Bakar, "Alzheimer son zamanlarda daha genç yaşta da görülüyor. Benim 50 ve 40'lı yaşlarda birçok ve hatta 23 yaşında bir hastam var. Genç yaşlarda görüldüğünde genetik faktörlerin ön planda olduğunu biliyoruz. Bu nedenle ailede erken yaşta başlayan bir Alzheimer varsa diğer fertlerin de erken tanı için test yaptırmaları gerekir" dedi. Kandan bakılan bir testle Alzheimer hastalığının erken teşhisinin sağlandığını bildiren Prof. Dr. Bakar, "PS1 ve PS2 gen mutasyonu pozitifliği varsa kişi ileriki dönemde yüzde yüz Alzheimer hastalığına yakalanacak demektir. Yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla hastalığın ortaya çıkışı ve hızlı ilerlemesi engellenebilir" dedi. nbsp;
ZİYNETİ KOCABIYIK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...