10 yıllık kalp krizi riskini yapay zeka tespit edecek

Düzenleyen: / Kaynak: Independent
- Güncelleme:
10 yıllık kalp krizi riskini yapay zeka tespit edecek

SAĞLIK Haberleri  / Independent

Oxford Üniversitesi’nin araştırmasına göre, yapay zekayla bir kişinin 10 yıla kadar kalp krizi geçirme riski tespit edilecek.

Oxford Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, arterlerdeki herhangi bir tıkanıklığı veya daralmayı tespit etmek için kullanılan kardiyak BT taramalarının doğruluğunu yapay zeka kullanarak iyileştirmenin yolları araştırıldı.

Araştırmacılar, Birleşik Krallık'taki sekiz hastanede rutin kardiyak BT taraması geçiren 40 binden fazla hastanın verilerini analiz etti.

Sonuçlarda arterlerde "önemli" daralma gösterenlerin ciddi bir kalp krizi geçirme olasılığının daha yüksek olduğu, ancak önemli daralması olmayan hastaların da bazen ölümcül olan kalp krizi geçirdiği ortaya çıktı.

Ekip, bu çalışmada, kalp krizi riskine işaret bir yapay zeka programı geliştirdi.

BİNLERCE KİŞİNİN HAYATI KURTULACAK

Oxford Üniversitesi'nde akut multidisipliner görüntüleme ve girişim merkezi direktörü olan Profesör Charalambos Antoniades, çalışmayla ilgili şunları söyledi: 

“Çalışmamız, göğüs ağrısıyla hastaneye başvuran ve genellikle rahatlatılarak evlerine gönderilen bazı hastaların, kalp damarlarında herhangi bir hastalık belirtisi olmasa bile, 10 yıl içinde kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Burada, doğru risk tablosu sunmanın birçok kalp hastasının tedavi sürecini değiştirebileceğini ve potansiyel olarak iyileştirebileceğini gösterdik.

Yapay zeka aracı yaklaşık sekiz yıl boyunca 3 bin 393 hasta üzerinde daha test edildi ve yapay zeka yazılımının kalp krizi riskini doğru bir şekilde tahmin edebildiği görüldü. 744 hasta için oluşturulan risk raporları sağlık görevlilerine sunuldu ve %45'inin tedavi planları da buna göre değiştirildi.”

Geliştirdikleri yapay zeka aracının kalp krizini önceden tespit ettiğinin altını çizen Prof. Antoniades sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yapay zeka aracının yakında Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) genelinde uygulanacağını düşünüyor ve binlerce kişinin hayatının kurtarılmasına yardımcı olacağını umuyoruz”

Söz konusu çalışma, Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırmaları Enstitüsü Oxford Biyomedikal Araştırma Merkezi tarafından da desteklendi.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Independent
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...