Râmiten’den doğan güneş

Râmiten’den doğan güneş

Ramazan Haberleri

Ali Râmîtenî (rahmetullahi aleyh hazretleri, “Hâce Azîzân” ve “Pîr-i Nessâc” isimleri ile meşhurdur. Mahmûd-i İncirfagnevî’nin talebesidir.

Said Eken

Buhara’ya onbeş kilometre olan Râmiten köyünde doğdu. Râmiten’de ilim tahsiline başladı. Çok kısa zamanda ilim yolunda mertebeler katetti. O devrin en büyük âlimi olan Hâce Mahmûd-i İncirfagnevî’nin derslerine büyük bir aşkla devam etti. Hocasının iltifâtlarına kavuştu. Manevî ve maddi ilimlerde kemale erdi. Böylece zamanın en büyük alimlerinden, yol göstericilerinden oldu. Öyle ki, şaşırmışların sığınağı, doğru yoldan ayrılanların rehberi, hakka davet edenlerin büyüklerinden oldu. Ali Râmîtenî, silsile-i âliyye denilen büyüklerin teşkil ettiği altın halkalar diye isimlendirilen Hak yolu zincirinin on ikinci halkası olma şerefine kavuştu. Helal lokma kazanmak için dokumacılık yapardı. Yüksek makamlar, şaşılacak kerâmetler sahibi idi. 721 veya 728 (m. 1328)’de yüz otuz yaşında Hârezm şehrinde vefât etti. İhtiyaç sahipleri kabrini ziyâret ederek, mübârek rûhâniyetinden istifade etmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...