Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Oruçluyken duş almak günah mı?

Editör:
- Güncelleme:
Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Oruçluyken duş almak günah mı?
Ramazan Haberleri

Oruçluyken yıkanmak bazı teamüller gereğinde açıklanır ve ancak bu şartlamalar ile “orucu bozmaz” şeklinde tanımlanabilir. Oruçluyken duş almak için belirlenen şartları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Duş esnasında ağız veya burun kanalları üzerinden su girişi olmamalıdır.
  • Su girişinin bulunmadığı ve suyun sindirim organlarına ulaşmadığı durumlarda kişinin orucu bozulmaz.

Kaynaklara göre; Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, S.A.V Hz. Muhammed’in de ramazan ayında imsak vaktinden sonra yıkandığını söylerler. Dolayısıyla bu veri doğrultusunda, yukarıdaki şartlara uymak koşulu ile duş alınabilir ve duş almak oruca engel olarak gösterilmez.

Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Oruçluyken duş almak günah mı?

ORUÇLU İKEN NEDEN DUŞ ALINMAZ?

Oruçluyken duş alınamamasının nedenleri arasında gösterilen ilk madde, şüphesiz asıl niyetin duş almak olarak gösterilmemesinden ileri gelir. Çünkü oruç sürecini kolaylaştırmak veya vücuda su almak için duş almak, oruç sürecinde kabul edilmeyen davranışlar arasında yer alır. Öte yandan oruçluyken duş alınmayacağını, alınmaması gerektiğini ileri süren tüm kaynaklar; bu durumun sebebi olarak, ağızdan veya burundan su girmesini gösterirler.

Fakat su girişi yoksa, kişi banyo esnasında bu şartlara dikkat ediyorsa ve elzem bir durumda yıkanmak gerekli görülüyor ise tek başına duş almak, orucu bozmaz. Aksine herkes tarafından bilindiği üzere, temizlik imanın şartları arasında da ayrıca gösterilen mühim şartlardan bir tanesidir.

Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Oruçluyken duş almak günah mı?

ORUÇLU İKEN BANYODA SU KAÇMASI ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken banyoda su kaçması durumu, farklı şart ve teamüller akabinde açıklanır. Bu teamüller ise öncelikli olarak kişinin niyetini hedef alır. Eğer kişi abdest alırken veya yıkanırken kaza ile su yutuyorsa ya da burnuna su kaçıyorsa bu durum orucu bozar ancak kefareti gerektirmez ve kazaya tabiidir. Bugünün yerine bir gün daha oruç tutmak geçerli görülür ve oruçluyken duş almak ile ilişkilendirilmez.

Öte yandan kişi oruçlu olduğunu unutarak, yine abdest veya duş esnasında su yutuyor ise bu durum tamamen geçersizdir ve orucu bozmaz. Hatta yine bu husus, bir sahabe ile Hz. Muhammed arasında geçen diyalog aracılığıyla ayrıca açıklanır.

Bu diyaloğa göre sahabelerken bir tanesi Hz. Muhammed’e “Ey Allah’ın Resulü! Oruçlu iken unutarak yiyip içtim. Orucum bozuldu mu?” diye sorar. Hz. Muhammed ise bu soruyu şu şekilde yanıtlar: “Allah seni yedirip içirdi.” Dolayısıyla oruç tutan kişiler, unutarak yaptıkları hatalardan mesul tutulamazlar ve bu doğrultuda oruçları da bozulmaz.

ORUÇLUYKEN DUŞ ALMAK GÜNAH MI?

Oruçlu yıkanmak ile günah ve sevap kavramları ayrıca ele alındıklarında; bu durumu alenen günahla ya da alenen sevapla ilişkilendiren herhangi bir direkt ayetten söz edilemez. Ancak niyetin ve genel tutumun bu konu üzerindeki etkisi de yadsınamaz. Dolayısıyla çoğu uzman, oruçluyken duş almanın günah olmadığını ancak bilinen bir sevaba da kapı aralamadığını işaret eder.

ORUÇLUYKEN DUŞ ALMAK MEKRUH MU?

Oruçlu duş almak özellikle mekruhtur yani günah olması kesin olmasa da günaha yakındır şeklinde tabir edilir. Bu durumun ilk ve en önemli sebebi ise kişilerin, duş esnasında vücutlarına girecek suyu engelleyemeyecekleri görüşünden ileri gelir. Ancak kişi eğer alenen su yutmuyor ise orucun bozulması söz konusu olmadığı için günah ya da mekruh durumlarından da bahsedilemez. Kısaca; oruçluyken duş almak, tamamen kişinin niyeti ve isteği ile doğru orantılıdır. Hakkaniyetle oruç ibadetini yerine getirmek istemek, sağlıklı ibadetin kapısını aralar ve kişiyi tüm dış etkenlerden uzaklaştırır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...