Kulak, göz ve burun damlası orucu bozar mı?

Kulak, göz ve burun damlası orucu bozar mı? sorusu Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, kulak, göz ve burun damlası orucu bozar mı?
Oruçluyken kulak, göz ve burun damlaları kullanmak ile ilgili farklı şartlar ve alternatifler doğrultusunda; orucu bozan veya bozmayan ayrı durumların varlığından söz edilebilir. Bunun dışında her üç damla için birden konuşmak ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü oruçluyken damla kullanmak gıdalanmayı tetiklemesi bakımından ayrıca ele alınan ve tedavi kapsamlarına bağlı olacak şekilde düzenlenen ayrıntılar arasında gösterilebilir.
Öte yandan oruçlu bir kişinin, orucunun bozulmaması adına en çok dikkat etmesi gereken nokta, besin takviyesi almamasıdır. Besin takviyeleri ise yalnızca vitaminler ya da yiyecekler üzerinden değil, her türlü katı ve sıvı gıda ya da madde üzerinden değerlendirilmelidir. Çünkü kimi durumlarda gıda değeri taşımayan ancak vücuda alınan bazı maddeler de orucun bozulmasına neden olabilir. Örneğin, tedavi esnasında kullanılan ya da normalde yenmeyen ancak bir şekilde yutulan diğer maddeler de oruca engel teşkil edebilir.
Kulak Damlası Orucu Bozar Mı?
Oruçluyken kulak damlası kullanmak kulak ile boğaz arasındaki kanal aracılığıyla gerçekleşen tedavi yöntemleri arasında gösterildiği için orucun bozulmasına neden olmaz. Çünkü kulak damlaları, bahsi geçen bu kulak, boğaz kanallarına kadar ilerlerler ve boğazdan aşağıya inmeleri mümkün değildir. Bir başka deyişle kulak zarı bu kanalı tıkayarak, etken maddenin boğaz dışına ilerlemesini engeller.
Öte yandan bazı kişilerde kulak zarının delik olduğu durumlar söz konusu olabilir. Ancak bu vaziyette dahi kulak içerisine damlatılan bu ilaçlar mideye ulaşmazlar. Çünkü kulak içerisinde emilirler veya çok azami bir miktarda mideye iletilirler. Bu durum dahilinde ise yine orucun bozulması söz konusu olmayacaktır. Oruçluyken damla kullanmak çerçevesindeki kulak damlası kullanımının, orucun bozulmasına engel teşkil etmeyeceği yönünde açıklama yapar.
Oruçluyken Göz Damlası Kullanmak Orucu Bozar Mı?
Oruçluyken göz damlası kullanmak da yine orucu bozmayan durumlar arasında gösterilebilir. Çünkü göze damlatılan herhangi bir ilacın boğaza ya da mideye inmesi söz konusu değildir. Göze damlatılan tüm ilaçlar, göz yaşının geldiği kanallar üzerinden genze ve burna doğru devam eder. Dolayısıyla her ne kadar geçiş esnasında boğazda yanma hissedilse de göz damlasının mideye ulaşması söz konusu değildir.
Burundan Damlatılan Damla Orucu Bozar Mı?
Oruçluyken burun damlası kullanmak farklı kaynaklar üzerinde ayrıca yorumlanan ve hatta yoruma açık olan bir mesele olarak karşılanır. Ancak tüm mezhep farklılıklarına rağmen burun damlaları da genze işleyen ve orada tıkanan ilaçlar arasında gösterilebilir. Öte yandan burun damlası kullanırken kişinin asıl amacı kesinlikle gıdalanmayı sağlamak ya da orucu daha kolay bir hale sokmak olmamalıdır.
Orucu bozan asıl durumların başında gıdalanmak, iradeye sahip çıkamamak ve nefsi yanıltarak bilinçli takviye almaya çabalamak gelir. Dolayısıyla şayet burun damlaları tedavi amacıyla kullanılmalı ise hasta olan kişilerin tedavilerini aksatmamaları önerilir. Üstelik oruçluyken burun damlası kullanmanın sağlık çerçevesinde de İslami etkenler üzerinde de bilinen herhangi bir olumsuz etkisinden söz etmek mümkün değildir.
Burun Spreyi Kullanmak Orucu Bozar Mı?
Oruçluyken burun spreyi kullanmak diğer damla türlerinden ayrıldığı söylenen fakat özünde bahsi geçen diğer damlalardan farklılık taşımayan tedavi yöntemleri arasında yer alır. Dolayısıyla temele bakıldığında burun spreyi kullanmanın orucu bozan herhangi bir duruma sebebiyet vermesi söz konusu değildir. Sonuç olarak; oruçluyken damla kullanmak kişilerin sağlıkları açısından hayli önemli ve oruca engel teşkil etmeyen tedavilerdir de diyebiliriz.