İmam-ı A'zam Hazretlerinin talebelerine nasihatleri: İki dünya süsü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İmam-ı A'zam Hazretlerinin talebelerine nasihatleri: İki dünya süsü

Ramazan Haberleri

Komşudan gördüğün ayıpları, emanet bil; sakla, kimsenin sırrını kimseye söyleme. Seninle istişare edene doğruyu söyle...

İmam-ı a’zam hazretlerinin bir talebesine yaptığı vasiyetlerden bazıları şöyledir: Konuşurken yüksek sesle konuşma. Hiçbir işinde acele etme, teenni ile hareket et. Acele şeytandandır.

[Hadis-i şerifte, (Teenni eden isabet eder, acele eden hata eder) buyuruldu. Teenni, acele etmemektir.]

Susmayı âdet edin.

[Hadis-i şerifte, (Susmak, hikmettir; fakat susan azdır) buyuruldu.]

Her ayda birkaç gün oruç tut.

[Hadis-i şerifte, (Her ay 3 gün oruç tutan, yılın tamamında oruç tutmuş gibi olur) buyuruldu.]

Nefsini hesaba çek, ilmi muhafaza et. Böylece amelinden iki cihanda faydalan.

KİMSEYİ KÖTÜLÜĞÜYLE ANMA

[Hadis-i şerifte, (Akıllı, nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrası için amel edendir) buyuruldu.]

Dünya nimetine ve sağlığına güvenme.

[Hadis-i şerifte, (İhtiyarlıktan önce gençliğin, hastalıktan önce sağlığın, meşguliyetten önce boş vaktin, fakirlikten önce zenginliğin, ölümden önce hayatın kıymetini bil) buyuruldu.]

Bu nimetlerin hepsinden sorguya çekileceksin.

[Hadis-i şerifte, (Kıyamette, herkes ömrünü nerede geçirdiğinden, malını nereden kazanıp, nereye harcadığından ve ilmi ile amel edip, etmediğinden sorulacaktır) buyuruldu.]

Kötü kimseyi; kötülüğü ile anma, bir iyiliğini bul, onu söyle. Eğer kötülüğü din hakkında ise, bid’at ise onu insanlara söyle ve ona uymaktan onları koru.

BİD’AT EHLİNİN CENAZESİNE GİTME

[Hadis-i şerifte, (Bid’atler yayılınca, ilmi olan bunu herkese bildirsin, bildirmezse, Kur’ân-ı kerimi gizlemiş sayılır) buyuruldu.]

Sakın ölümü hatırından çıkarma.

[Hadis-i şerifte, (Ölümü çok hatırlayanın kalbi ihya olur, ölümü de kolaylaşır) buyuruldu.

Kur’ân-ı kerim okumaya devam et.

[Hadis-i şerifte, (Kur’ân okunan evin hayrı artar, melekler oraya toplanır, şeytanlar oradan uzaklaşır. Kur’ân okunmayan ev, içindekilere dar gelir, sıkıntı verir, bereketsiz olur. Bu evden melekler çıkar, şeytanlar girer) buyuruldu.]

Bid’at ehlinden uzak dur.

[Hadis-i şerifte, (Bid’at ehlinin cenazelerine gitme, onlarla birlikte namaz kılma. Ben onlardan değilim) buyuruldu.]

Küfür ehli ile zaruretsiz konuşma, mümkünse onları İslam’a davet et, değilse, onlarla dost olma [diyaloga girme]. Anneni, babanı, üstadını hayır duadan unutma. Ezan okununca, hazır ol, herkesten önce mescide gel. Kabirleri ziyaret et.

Komşudan gördüğün ayıpları, emanet bil; sakla, kimsenin sırrını kimseye söyleme. Seninle istişare edene doğruyu söyle. Cimrilikten sakın. Tamahkâr olan mürüvvetsiz olur. Her işte mürüvveti gözet. İhtiyacın olsa da, kimseden bir şey isteme. Dünya ehline rağbet etme.

Yolda giderken sağına soluna bakma, önüne bak. Bahşiş verilen yerlerde herkesten daha çok ver. Bir cemaat içinde iken, onlar teklif etmeden imam olma. Kadınların, kızların, gençlerin toplandıkları yerlere gitme. Fısk, çalgı, müzik ve diğer haram bulunan eğlence yerlerine girme.

Bu nasihatimizi, canı gönülden kabul et. Bunlarla dünya ve ahiretini süsle. Zira bunlar senin ve herkesin iyiliği içindir. Bu yolda git ve herkese de tavsiye et.

DÜNYA ZEHİR DEMEKTİR
YİYENE GEÇMİŞ OLSUN

■ İstikametin başlangıcı gayret ve azim, ortası hidayet, sonu Cennettir.
■  Başkalarını ziyaret ve onlara hediye vermek, kalblerin kilitlerini açan iki altın anahtardır.
■ Birinin ayıbını örtmek ona altın elbise giydirmekten daha hayırlıdır.
■ Bir kimsenin malının olmaması önemli değildir, Allah için birkaç dostu varsa yeter.
■ Kalbi gül gibi olanın sözleri ve davranışı ıtır gibi olur.
■ Bir kulda dinimize ve insanlara hizmet ruhu ölünce namazını bile kılsa diri sayılmaz.
■  Bolluk ve bereketi zenginler değil, yoksullar anlar.
■ İzler çok, sen Allah adamının izinden git.
■ Bir müslüman, diğer müslümanın da, Allahü teâlânın seçtiği kul olduğunu unutmasın.
■ Dünya hayaldir. Peşinde koşma, koşan ahmak ya da gafildir.
■ Dünya üzeri şekerle kaplı zehirdir. Buna rağmen yiyene, geçmiş olsun.
■ Nefsini hor ve zelil gör. Büyüklerin yolundan gitmeyen nefsini hakir ve zelil göremez.
■ İhlaslı ol, ihlas esastır, ihlas yoksa hiçbir şey yoktur, her şey boştur.

İmam-ı A'zam Hazretlerinin talebelerine nasihatleri: İki dünya süsü

GÖZLERİNE AK İNMİŞTİ... 
80 yaşında iğneye iplik takardı

Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” mübarek elini Hanzala bin Huzeymin “radıyallahü anh” başının üzerine koydu. Resûlullah ona, “Allahü teala sana bereketler versin” diye dua etti. Bir kimsenin yüzünde veya bir hayvanın memesinde şişlik olsa, hazret-i Hanzala o şişliğe üfürür, sonra elini kendi başı üzerine koyarak, “Bismillah ala eser-i yed-i Resûlillah” derdi. Sonra elini o şişliğin üzerine sürerdi. Şişlik hemen kaybolurdu.

Habîb bin Füveyk “radıyallahü anh” şöyle anlatmıştır: Gözlerime beyaz perde inmişti. Hiç görmezdi. Babam beni Resûlullah aleyhisselamın huzuruna götürdü. “Gözlerine ne oldu” diye sordular. “Bir gün devemi sürerken, ayağım bir yılan yumurtasına dokundu. O anda gözlerime ak indi, görmez oldu” dedim. Resûlullah efendimiz mübarek nefesleriyle iki gözüme üfürdüler. O anda gözlerim görmeğe başladı. Habîb bin Füveyk seksen yaşına geldiği hâlde, gözleri gayet iyi görürdü ve iğneye iplik takardı.

GÜMÜŞ GİBİ YERYÜZÜ

Zulüm edilerek ölenler, zulüm olundukları üzere haşr olunurlar. Sahih olan hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: (Allah yolunda öldürülüp, şehît olanlar, kıyamet gününde, yaralarının kanı akarak gelirler. Rengi kan ve kokusu misk kokusu gibi olur. Huzûr-ı Mevlâya haşr oluncaya kadar, bu hâl üzere bulunurlar.) Bu zamanda melekler, onları, fırka fırka, cemaat cemaat sevk ederler. Herbirinin altında, kendilerine zulüm edenler bulunarak haşr olunurlar. İnsan, cin ve şeytan ve yırtıcı hayvanlar ve kuşlar, bir yerde toplanırlar. O zaman yeryüzü düz beyaz, gümüş gibi düz olur. (devam edecek)

EFENDİMİZİN DUALARI Allah’ım, bana hidayet, takva, tokgözlülük ve zenginlik na-sip eyle! [Müslim]

ESHAB-I KİRAMIN HİKMETLİ SÖZLERİ “Bir kadının varlıklı zamanında kocasının yüzüne gülmesi, fakat yokluğu zamanında ona hıyânette bulunması, Cehennemlik olduğunun alâmetidir.” ABDULLAH BİN AMR BİN ÂS ( radıyallahü anh )

HAYAT KAYNAĞI GÜNEŞ

Güneşin dış tabakasında sıcaklık 12 bin ‘fahrenhayt’tır. Eğer güneşin yeryüzüne olan sıcaklık derecesi bir senede (toplam) 50 derece fazla olsaydı, insan dahil bütün canlılar yanardı. Eğer 50 derece az olsaydı herşey donardı.

NİÇİN AĞLIYORMUŞ?

Bir gün Hasan Feyzi Efendi’ye “rahmetullahi aleyh” sevenleri - Bu gece nasıl sabahladınız? diye sordular. Başladı ağlamaya.

Soranlar şaşırdı.

- Efendim iyi misiniz?

Buyurdu ki:

- Ölümü unutmuş, günahı da çok olan bir kimsenin hâli nasıl olur?

Gözyaşlarını silip devam etti:

- Ömrümüz azalıyor, günahımız artıyor. Akıbet Cennet midir, Cehennem mi? O da belli değil. Bu halde olan bir insan, ağlamasın da ne yapsın?

Bir gün de bazı sevdikleri;

- Efendim, huzurlu olmak istiyoruz, ne yapalım diye sordular bu zata.

Cevaben;

- Huzurlu olmak için günah işlemeyin buyurdu.

Sordular yine:

- Peki, günah işlememek için ne yapalım hocam?

Buyurdu ki:

- “Ölüm”ü düşünün. Ölümü düşünen, günah işleyemez.

Düzenleyen:  - Ramazan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...