Diş kanaması orucu bozar mı? Dinimiz İslam

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Diş kanaması orucu bozar mı? Dinimiz İslam

Ramazan Haberleri

Oruçta diş kanaması durumunun yaşanması orucu bozan durumlar arasında gösterilmez. Ancak, oruçluyken diş kanaması durumunu farklı etkenlere bağlı olarak ayrıca yorumlar. Bu yorum dahilinde ise oruçluyken dişin kanamasının orucu bozmadığı fakat bu kanın yutulması dahilinde orucun kaza edilmesi gerektiği söylenir. Ayrıca bu kanamanın istemsiz ve istemli yutulduğu durumları da birbirinden ayırır ve özellikle orucu bozan istemsiz durumlar için belirli bir şart olduğunu öne sürer.

Dişten, diş etinden yahut diş yaralarından kaynaklanan kanamalar karıştıkları tükürüklere eşitse ya da daha fazla ise oruç bozulur. Bunun dışında kalan minimal yutmalarda veya istemsiz, unutarak kan yutma durumlarında orucun bozulması durumu söz konusu değildir.

DİŞ ETİ KANAMASI ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken diş eti kanaması da tıpkı diğer ağız içi kanamalarında olduğu gibi yutulmaya bağlı olarak farklı neticelerle açıklanır. Yine tarafından açıklanan kaynaklara göre; diş, diş eti veya diğer ağız içi yaralanmalarındaki kanama durumlarının tümü aynı çerçevede değerlendirilir. Yalnızca kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı unsurlar vardır. Bu unsurların başında ise çıkan kanı yutmamak gelir. Çıkan kanın yutulması durumu tamamıyla orucu bozan etkenler arasında gösterilir. Fakat yukarıda da ayrıca belirttiğimiz gibi eğer yutulan kan, karıştığı tükürük miktarından daha az ise bu durumda kan yutmak orucu bozmaz.

AZ MİKTARDA GELEN KAN ORUCU BOZAR MI?

Oruçta az miktarda kan gelmesi durumu, gelen kanın miktarına göre sonuçlanır ve orucu bozup, bozmayacağı da yine bu çerçevede incelenmelidir. Eğer bu noktada azdan kasıt, tükürük miktarı ile açıklanıyorsa ve bu miktar tükürükten azsa orucun bozulması söz konusu değildir. Hatta oruçluyken diş kanaması durumunda çıkan kan, miktarı fark etmeksizin yutulmamış ise oruç kesinlikle bozulmaz. Öte yandan tükürük miktarına eşit olan veya tükürük miktarından daha fazla olan kanın yutulması durumunda ise orucun bozulduğu ve kaza edilmesi gerektiği yine tarafından açıklanmıştır.

Diş kanaması orucu bozar mı? Dinimiz İslam

KAN YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken kan yutmak kanın geldiği bölgeye göre de farklılık gösterebilir. Ancak diş veya diş eti kanamalarında yutulan kan, miktarına göre orucun bozulmasına sebebiyet verebilir. Yanı sıra vücudun diğer bölümlerinden çıkan kanın yutulması durumu söz konusu değildir. Dolayısıyla bu tip direkt kanı emmek gibi olaylar, alenen orucun bozulmasına neden olur. Bu nedenle çeşitli yaralanmalarda sebep her ne olursa olsun hem tıbbi hem de İslami açıdan yarayı emmek, kan yutmak sağlıklı bir davranış olarak kabul edilemez.

Üstelik her türlü yaralanma neticesinde kişinin kendi kanını veya bir başkasının kanını emmesi, yutması gibi durumlar ciddi enfeksiyon problemlerine neden olabilir. İslami olarak bakıldığında ise ağız dışından çıkan kanın yutulması, orucu kesinlikle bozan durumlar arasında yer alır.

ORUÇLUYKEN KAN YUTMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Oruçluyken kan yutmanın hükmü farklı durumlara göre ayrıca değerlendirilir. Örneğin; istemsiz kan yutma durumları, genellikle ağız içi yaralanmalarına bağlı olarak tükürük ile birlikte olur ve bu tip kan yutma durumların miktara bağlı olarak kaza yapılması gerekir.

Orucun kaza edileceği bu tip durumlarda kaza süresi mezhep farklılıklarına göre değişse de genellikle kaza olarak tutulan orucun süresi 1 gün ile sınırlıdır. Çünkü bu tür durumlarda bilinçli bir şekilde oruç bozma niyeti aranmaz ve oruçtaki kaza süresi asıl oruç ile aynı dilimde seyreder. Bunun yanı sıra eğer kişi, oruçluyken diş kanaması durumu dışında, bilerek kan yutmuş ve durumdan haberdar olduğu halde orucunun bozulmasını riske atmışsa, bu süre 61 gün ile denkleştirilir.

Kaynak: Dinimiz İslam

Düzenleyen:  - Ramazan
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...