Özbek Türklerinden imece usulü iftar

Düzenleyen:
Özbek Türklerinden imece usulü iftar

Ramazan 2016 Haberleri

Türkiye’de yaşayan 2.500 Özbek Türk’ü, her ramazan öz vatanlarındaki gibi ortaklaşa kurdukları sofrada oruç açıyor.

Rusya’nın 30 yıl önce memleketlerini işgal etmesi üzerine Afganistan’dan getirilerek Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesine yerleştirilen Özbek Türkleri, kültürlerini yaşatmaya çalışıyor. Afganistan’ın Bağlan ve Fulkhumri bölgelerinden gelen Özbek Türkleri, imece usulü camide kurdukları iftar sofrası geleneğini gelecek nesillere aktarıyor. Geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlayan yaklaşık 2 bin 500 kişi, her yıl ramazan ayında birlikte camide iftar açma heyecanını yaşıyor. Asırlık geleneklerini gelecek nesillere bırakmak isteyen Özbek aileler, torunlarının da atalarının izinden gitmesini istiyor. İftar saatine yakın camilerde bir araya gelen Özbekler, imece usulü kurdukları sofrada yan yana oturuyor, dua ediyor. Ramazan boyunca her gün çorba, Afgan pilavı, kavun ve karpuzla iftarlarını açan Özbekler, bu ananelerini uzun yıllardır sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor.

‘ÜVEY EVLAT’ OLMADIK
Türkiye’de çok mutlu olduklarını ve asla ‘üvey evlat’ muamelesi görmediklerinin altını çizen Evrenpaşa Mahallesi Muhtarı Sefer Muhammet Erdem, vatanlarından ayrı olmalarını rağmen birçok gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Erdem, ramazanın birlik ve beraberlik ayı olduğunu ve bunun gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatarak, şöyle konuştu: “Ramazanda da her akşam sırasıyla birisi yemekleri hazırlar ve mahalle sakinlerini davet eder. Bu şekilde iftarımızı birlik ve beraberlik içerisinde açıyoruz. Ayrıca iftar saatinde yoldan geçenleri de davet ederiz. Burada iftarımızı açıp namazımızı kıldıktan sonra bir müddet sohbet edip, daha sonra evlerimize gidiyoruz. Memleketimizde de atalarımız bu şekilde yapıyordu. Allah’a çok şükür ramazanda her akşam bir aradayız, çocuklarımızda buraya geliyor ve geleneğimizi öğreniyorlar.” 

 

Düzenleyen:  - Ramazan 2016
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...