Yunanistan, BM'ye şikayet etmişti! Türkiye ve Libya'dan tokat gibi cevap

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yunanistan, BM'ye şikayet etmişti! Türkiye ve Libya'dan tokat gibi cevap

POLİTİKA Haberleri

Türkiye ve Libya, hidrokarbon ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatlarından duyduğu rahatsızlığı Birleşmiş Milletler'e (BM) ileten Yunanistan'a ortak cevap verdi. İki ülke, Yunanistan'a "Asılsız suçlamalar, düşmanca söylemler ve tansiyonu yükselten eylemlere son verin. İki komşu ülkenin egemen kararlarına saygı duyun" çağrısı yaptı.

Türkiye ile Libya arasındaki  hidrokarbon ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatları Yunanistan'ı çıldırttı. Yunanistan, bu durumdan duyduğu rahatsızlığı Birleşmiş Milletler'e (BM) iletti. Türkiye ve Libya, şikayeti sonrası Yunanistan'a bir cevap verdi. Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve Libya'nın BM Daimi Temsilcisi Taher El-Sonni, ortak bir mektup yayımladı.

"YUNANİSTAN, LİBYA HÜKÜMETİNİN MEŞRUYİTENİ BALTALIYOR"

BM Genel Sekreterliğine gönderilen mektupta, Yunanistan'ın "asılsız iddialar ve argümanlarla" Libya hükümetinin meşruiyetini "baltalamaya" çalıştığına işaret edildi. Mektupta, şu ifadeler kullanıldı: Libya Ulusal Birlik Hükümeti, Yunanistan'ın iddialarının aksine uluslararası anlaşmalar yapma ve sonlandırma yetkisine sahip. Kanunlar, hükümete diğer devletlerle mutabakatlar yapma yetkisi verir. 

"YUNANİSTAN'IN İDDİALARININ HİÇBİR DAYANAĞI YOK"

Yunanistan'ın, Libya ve Türkiye'nin hidrokarbon alanında imzaladığı mutabakatın BM denetimindeki siyasi süreçle çeliştiği iddialarının hiçbir yasal dayanağı yok. Aksine Libya'da siyasi çözüme götürecek yol haritasının, seçimlerle sonuçlanacak hazırlık sürecinde hükümete tam yetki veriyor. Bu süreç henüz tamamlanmadığı için hem içerde hem dışarda yetki, hiç kuşkusuz Libya Ulusal birlik Hükümeti'nde.

"HİÇBİR ÜLKE ANLAŞMALARIMIZA KARIŞAMAZ"

Yunanistan, Avrupa Birliği dahil birçok devletin Libya hükümeti ile enerji, altyapı ve ekonomi alanlarında yaptığı mutabakatları kasıtlı bir şekilde görmezden geliyor. Yunanistan dahil hiçbir ülke, egemen devletlerin birbirleriyle yaptığı anlaşmalara karışamaz.

"İDDİALAR KABUL EDİLEMEZ"

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019'da imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik mutabakat, BM Sözleşmesi'nin 102. maddesine göre kayda geçirildi. Uluslararası hukuka dayalı adil bir çözüme varıldı. Yunanistan'ın söz konusu mutabakatın egemenlik haklarını ihlal ettiği iddiaları kabul edilemez.

"YUNANİSTAN VE MISIR ARASINDAKİ ANLAŞMANIN HÜKMÜ YOK"

Ayrıca Türkiye ve Libya tarafından deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına yönelik mutabakatın ardından Yunanistan'ın söz konusu bölgede Mısır ile yaptığı benzer anlaşma hükümsüz.

"HUKUKU İHLAL EDİYORLAR"

Yunanistan, bölgede deniz yetki alanlarında genişlemeci iddialarıyla Türkiye'nin ve Libya'nın egemenlik haklarını görmezden geliyor. Deniz hukuku ve uluslararası hukuku istediği gibi yorumluyor. Yunanistan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasında eşitlik ilkesini göz ardı ediyor. Konumları, büyüklükleri, yerleşimin olup olmadığı ve ekonomik hayatın sürdürülebilirliğine bakmaksızın deniz yetki alanlarının adalara, adacıklara ve kayalara verilmesini isteyerek hukuku ihlal eden bir takımada devleti gibi davranıyor.

"TANSİYONU YÜKSELTEN EYLEMLERE SON VERİLMELİ"

Türkiye ile Libya arasında imzalanan hidrokarbon ve deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatları ne uluslararası hukuku ne de Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlal ediyor. Libya ve Türkiye'nin Akdeniz'de diyaloğu teşvik etme çabalarını, Yunanistan BM'de 'itibarsızlaştırmaya' çalışıyor. Yunanistan 'asılsız suçlamalar, düşmanca söylemler ve tansiyonu yükselten eylemlerine son vermeli. İki komşu ülkenin egemen kararlarına saygı duymalı.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...