Yeni TBMM'nin meslek profilini çıkardık: Hukukçular Meclisi

- Güncelleme:
Yeni TBMM'nin meslek profilini çıkardık: Hukukçular Meclisi
Politika Haberleri

600 vekilden 119’u avukat adaylardan seçilirken, yeni vekillerin meslek gruplarında ikinci sırada mühendis, üçüncü sırada ise iş adamı geliyor.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ - 28. Yasama Dönemi başladı. Çeşitli meslek gruplarından adaylar AK Parti, CHP, YSP, MHP ve İyi Parti’den milletvekili seçildi. Yeni parlamentoda hekimden sosyoloğa, sporcudan pilota, öğretmenden çiftçiye birçok meslek grubundan milletvekilli görev yapacak. Meclis’in meslek profili yeni dönemde de genellikle avukat, mühendis ve iş adamından oluşuyor. Buna göre, 28. dönemde mesleği avukatlık olan 119 isim parlamentoda yer alacak. Önceki dönemde bu sayı 123 idi. Avukatın ardından 62 milletvekiliyle mühendis geliyor. Bu aritmetiği 50 iş adamı, 32 yönetici, 31 tıp doktoru ve 30 akademisyen takip ediyor. Seçilen 600 milletvekilinin 558’i lisans ve lisansüstü, 41’i ortaöğretim ve 1’i de ilköğretim mezunu. 

Yeni dönemde Meclis’te 30 yaş ve altında ise 5 milletvekili var. Yeni yasama dönemiyle birlikte, Meclis’in en gençleri de kadınlardan oluştu. 

> Parlamentonun en genç üyesi olan AK Parti Ankara Milletvekili Zehranur Aydemir (25) mühendis. 
> AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak (28) öğretmen. 
> Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın (28) psikolog. 
> AK Parti Gaziantep Milletvekili Mesut Bozatlı (29) avukat. 
> AK Parti İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan (30) Kamu yönetimi ve siyaset bilimi mezunu.

HER MESLEKTEN RENKLİ TBMM

Yeni TBMM'nin meslek profilini çıkardık: Hukukçular Meclisi

Meclis’te en kalabalık yaş grubuysa 50-59 olarak göze çarpıyor. Meclis’in yeni dönemdeki profiline göre 600 milletvekilinin 335’i ilk defa Meclis’e girdi. Kadın temsil oranı, yeni dönemde yüzde 20,1’e yükseldi. Yeni dönem Meclis’te 31 ilden kadın milletvekili yer almazken Nevşehir ve Giresun ise Meclis’e ilk defa kadın milletvekili gönderen şehirler oldu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...