Yargıtay ve Danıştay kaldırılıyor

Yargıtay ve Danıştay kaldırılıyor

Politika Haberleri

Hükümet, Meclis'e sunduğu yeni anayasa teklifinde Yargıtay ve Danıştay'ın kaldırılmasını, yerine "Temyiz Mahkemesi" kurulmasını istedi.

AK Parti, yeni anayasada yargıda köklü değişiklikler getiren önerilerde bulundu. AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na sunduğu yeni anayasa önerilerinde Anayasa değişikliklerine yargı yolu kapanıyor. Anayasa Mahkemesi, şekil ve esas bakımından hiçbir surette denetleme yapamayacak. Böylece anayasa değişiklikleri için bir iptal başvurusu ya da kararı verilemeyecek. Anayasa Mahkemesi, 17 üyeden oluşacak. Bunların 9'unu TBMM seçecek; 8 üyeyi de başkan atayacak. Türkiye'nin en eski yargı kurumlarından Yargıtay ve Danıştay kapatılarak bunun yerine Temyiz Mahkemeleri kurulacak. Temyiz Mahkemesi alt derece mahkemelerince verilen ve kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme mercii olacak. HSYK'nın yapısı da değiştirilerek 3 daire oluşturulacak. 22 üyeden oluşacak HSYK'nın başkanı Adalet Bakanı olacak. Hakimler ve savcılar azlolunamayacak. Kendileri istemedikçe 65 yaşından önce emekli edilemeyecek. Aylık ödenek ve özlük haklarından mahrum bırakılamayacak. Öneriyle ilgili konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Savcılık güvenceleri kalkmıyor. Askeri yargı, yüksek yargı anlamında küllen kalkıyor. Çok başlılık olmasın istiyoruz" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...