Türk dünyası tek yürek tek vücut oldu

- Güncelleme:
Türk dünyası tek yürek tek vücut oldu

POLİTİKA Haberleri

Zirveyle Türk dünyasının tek yürek, tek vücut olduğunu belirten Erdoğan, dost ve kardeş ülkelerin de desteğiyle deprem bölgesinin çok kısa sürede yeniden ayağa kaldırılacağını ifade etti.

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türkiye’de yaşanan depremler sebebiyle dün Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde “Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım” teması ile toplandı.

Semerkant Zirvesi’nde gözlemci statüsü elde eden KKTC, ilk defa bir TDT Zirvesi’nde yer aldı. Azerbaycan’ın teklifi üzerine düzenlenen zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gözlemci ülkeleri temsilen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov katıldı. Zirveyle Türk dünyasının tek yürek, tek vücut olduğunu en üst düzeyde bir kere daha göstermiş olacaklarını belirten Erdoğan, dost ve kardeş ülkelerin de desteğiyle deprem bölgesinin çok kısa sürede yeniden ayağa kaldırılacağını ifade etti.

Türk dünyası tek yürek tek vücut oldu
Zirvenin açılış konuşmasını yapan Erdoğan, yaşanan deprem felaketi sonrasında yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

DESTEĞİNİZ UNUTULMAZ

Erdoğan, şunları söyledi: Türk dünyası, yardıma ilk koşanlar arasında yer aldı. ‘Acılar paylaşıldıkça azalır’ anlayışıyla en zor anımızda bizi yalnız bırakmadınız. Arama kurtarma ekipleriniz birçok vatandaşımızı yeniden hayata bağladı. Kurduğunuz sahra hastaneleriyle, yaralılarımızın tedavisine yardım ettiniz. Gönderdiğiniz ata yadigarımız çadırlar, vatandaşlarımıza yuva oldu. Aziz milletimiz bu desteğinizi hiçbir zaman unutmayacaktır. KKTC ile teşkilatın daha da güçlendiğini kaydeden Erdoğan “Teşkilat olarak Kıbrıs Türk halkına güçlü ve kararlı desteğimizi somutlaştırdık. KKTC’nin tanınması ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin maruz kaldığı kısıtlamaların kaldırılması için verdiğimiz mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi. İlk defa bir TDT Zirvesi’ne katılan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, liderlerden destek isteyerek şöyle konuştu: Sizlerden istirhamım haklı davamızda bizleri desteklemeniz, Kıbrıs Türk halkıyla dayanışmanızı her platformda göstermeniz ve Türk dünyasının hak ve çıkarlarının bölgedeki temsilcisi olan devletimizin uluslararası alanda hak ettiği statüyü elde etme mücadelesine katkı koymanızdır.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, küresel bloklaşmalar arasında diyalog kurulmasında “Türk dünyasının ve Türk devletlerinin kilit bir rol oynayacağını” söyledi. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de, Türk devletlerinin mükemmel bir birlik ve dayanışma örneği gösterdiğini belirterek “Deprem bölgesinde sosyal tesis inşa etmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim” dedi. Zirve sonrası imzalanan bildiride ise TDT üyesi devletlerinin, depremlerin ardından toparlanma ve yeniden inşa çabalarında Türk halkı ve hükûmeti ile dayanışma içinde olduklarını ifade ettikleri belirtildi.

TÜRK YATIRIM FONU KURULDU

Zirve kapanışında tekrar kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, teşkilat bünyesinde atılacak adımları ele aldıklarını belirterek şöyle konuştu:

İlgili kurumlar arasında iş birliğinin ileri seviyeye taşınmasını, Sivil Koruma Mekanizması’nın tesisini kararlaştırdık. Bölgesel meselelere dair fikir teatisinde bulunduk. Türk Yatırım Fonu Kurucu Anlaşması’nın imzalanması somut adımlardan biri olmuştur. Eşit sermaye katkısı ve eşit oy hakkı ilkesi çerçevesinde kurulan fona İstanbul ev sahipliği yapacaktır. Toplantıda, teşkilatımız bünyesinde tedarik zincirlerinin geliştirilmesi kararlarının süratle uygulanmasını vurguladık. Enerji güvenliğinin sağlanması için görüş alışverişinde bulunduk. Teşkilatımızın güçlenmesinin coğrafyamızın gelişmesine katkı sağladığı yönünde hem fikiriz. 

Küresel gelişmeler, TDT’nin önemini ve potansiyelini bizlere tekrar göstermektedir. İnsanlığın karşılaştığı yeni meydan okumalar çözüm üretemeyen sistem yeni krizlere sebep oluyor. TDT yeni bir ses, yeni bir nefes yeni bir sinerji merkezi hâline gelmektedir. Gerek bölgemizde, gerekse küresel ölçekte farklı boyutu ortaya çıkan tarihî gelişmelerin açtığı pencereleri doğru değerlendirmemiz gerekiyor. 
Cumhurbaşkanı ayrıca, “Mayıs ayına kadar 100 bin konteyner kurarak yarım milyon depremzedeyi daha iyi şartlarda barınabilecekleri bu alanlara taşıyacağız” dedi.

ERDOĞAN'IN NOBEL'E ADAY GÖSTERECEĞİZ

Türkmen gazını Türkiye’ye taşımaya hazır olduklarını bildiren Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov ‘‘Dünyanın barış ve güvenliği konusunda büyük çalışmalar gerçekleştiren Sayın Erdoğan’ı barış alanında Nobel ödülüne aday gösteriyoruz” dedi.

ERDOĞAN'A DESTEK MESAJLARI

Türk Devletleri Teşkilâtı’nın liderleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seçimde başarılar diledi, destek mesajları verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, geçen 20 yıl içinde Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin zaferlerle dolu bir yol üzerinde saygıdeğer şekilde ilerlediğini belirterek “Türkiye, sadece bölgede değil, tüm dünyada sözü geçen bir ülke hâline gelmiştir. Aynı zamanda bir güç odağı olmuştur. Değerli kardeşimin daha uzun yıllar büyük katkıları olacağına eminim” ifadelerini kullandı. 

Diğer liderlerin mesajları ise şöyle:

> Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev: Tüm kardeş halklarımız adına, Türk halkına seçimlerde aday olan kardeşimiz Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklemeleri çağrısında bulunuyorum.

> Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Sayın Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinde başarılar diliyorum. İnanıyorum ki Türk halkı size gerekli desteği verecektir.

> Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov:  Erdoğan’ın reformları Türk halkını kalkınmaya ve refaha taşıyacak.
Macaristan Başbakanı Orban: Erdoğan’ın liderliğinde yeniden inşa sürecinin de başarılı olacağına eminim.

> Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Berdimuhamedov: “Erdoğan’ı barış alanında Nobel ödülüne aday gösteriyoruz”

> KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Kıbrıs davasına destekleri için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyorum”

> Zirve Bildirisi: “Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanları, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a önümüzdeki seçimlerde başarılar dilediklerini beyan etmişlerdir”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...