TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten önemli açıklamalar

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten önemli açıklamalar
Politika Haberleri

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, demokratikleşme paketi, Abdullah Öcalan, türban sorunu ve CHP'li Mehmet Haberal hakkında çok önemli açıklamalar yaptı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, demokratikleşme paketi, Abdullah Öcalan, türban sorunu ve CHP'li Mehmet Haberal hakkında çok önemli açıklamalar yaptı.Çiçek, A Haber'de Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Çekilme sürecine yönelik "PKK neyin peşinde, bu saatten sonra yeniden silahlara dönüş olur mu?" sorusu üzerine, bu açıklamaları yapanların kimler olduğuna bakmak gerektiğini söyledi. Çiçek, örgütlerin hiçbir sözüne sonuna kadar inanılamayacağını ifade ederek, örgütlerin işinin adam öldürmek olduğunu, adam öldürmeyi göze alanların hangi sözünün sonuna kadar arkasında nbsp; olabileceğini sordu. Bu açıklamaların hepsinin, köpüklü, taktik açıklamalar olduğunu belirten Çiçek, "Aynen barış, demokrasi vs lafları da boş kavramlardır. Ben şunları talep ederim, olmadığı takdirde yakarım, yıkarım, bombalarım gibi cebir ve şiddeti, talebinin karşısına koyarsan, bu lafları, bütün bunların içinde değerlendirmek gerekir" diye konuştu.
"Bu beladan Türkiye'nin kurtulması gerektiğini" belirten Çiçek, asıl buna kafa yormaları gerektiğini dile getirdi. Çiçek, bu belayı ülkeden uzaklaştırmak gerektiğini vurgulayarak, yapılanların böyle değerlendirilmesini istedi. Çiçek, ancak bunun kolay olmadığını belirtti.
YENİDEN SİLAH OLABİLİR Mİ
Çiçek, "Yeniden silahlara dönüş olabilir mi?" sorusuna, "Kendi ellerinde olan bir husus değil" karşılığını verdi. Çiçek, hiçbir terör örgütünün, dış bağlantı ve dış destek olmadan varlığını uzun süre sürdüremeyeceğine işaret ederek, birileri bir şey diyorsa, kimlerle irtibatlı olduğuna bakılması gerektiğini söyledi. Çiçek, dünyada en fazla dış destek alan örgütün, Türkiye'nin uğraştığı bu örgüt olduğunu kaydetti. Çiçek, terör konusunda uluslararası işbirliği değil, istifade olduğunu dile getirdi. Çiçek, bunların çiçeklerle uğraşan bir örgüt olmadığını vurgulayarak, "Bunların yatıp kalktığı şey, silah, bomba, eylemdir. Bir hafta, on gün eylem yapmazsa bunlar sıkıntıya girerler" dedi.
ÖCALAN'IN İSTEMESİ ÖNEMLİ DEĞİL
Abdullah Öcalan'ın, "Siyasilerle müzakere yapmak istiyorum" dediğinin anımsatılmasına Çiçek, "İsteyebilir. Onun istemesi önemli değil. Hükümetin nasıl baktığı önemlidir. Talebin önemi yok, nasıl cevap verileceği önemlidir. Hükümet, çok açık, net açıklamalar yaptı. Talebin önemi yok, konfederal yapı da diyor, başka şeyler de diyor. Bunları karşılamak mümkün mü?" karşılığını verdi.
ÖRGÜT MEŞRULAŞTIRILMIŞ OLUR
Çiçek, demokratikleşme paketine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, paketin içeriğini bilmediğini sadece basında çıkan şekliyle bildiğini, çıkanların, en iyimser şekliyle eksik olabileceğini söyledi. Çiçek, paketin tümüyle terörle bağlantılı olmadığını, Türkiye'nin, demokratik standartlarını yükseltmeye yönelik bir çok düzenlemeler yaptığını belirtti. Çiçek, AB ile bağlantılı olarak 57. Hükümet döneminde 4 uyum paketi çıktığını, kendisinin Adalet Bakanlığı döneminde 6 tane uyum paketi ve arkasından ceza hukukuyla ilgili alan düzenlemeleri yapıldığını anımsattı.
Esas olanın demokratik standartları yükseltmek olduğunu vurgulayan Çiçek, "Yoksa terör örgütünün talebini karşılamak olarak bu işleri tartışırsak, belki de en büyük kötülüğü burada yapmış oluruz. Örgüt diyecek ki 'Ben silaha sarıldım, orayı, burayı yaktım, o kadar adam öldürdüm. Buna karşılık da T.C.'den şu şu şeyleri aldım.' O zaman bu kazanımlar, örgütün istediği için olduğu sonucuna götürür. Herkes teşekkürü devlete yapacağına, o zaman örgüte yapar hale gelir. Baştan beri bu hatayı yapıyoruz. Ne zaman Türkiye, demokratik standartlarını yükseltmek için bir noktaya hareket etse, bir kısım düzenlemeler yapacak olsa 'örgüt istedi, örgütün talebi...' O zaman örgütü meşrulaştırmış oluruz" dedi.
SİYASİ PARTİLER TÜRBANDAN UZAK DURSUN
Çiçek, pakette, kamuda başörtüsü serbestliğine yönelik maddenin yer alacağına ilişkin haberlerin sorulması üzerine, bu konuda toplumsal mutabakatın görüldüğünü söyledi. Çiçek, eski gerginlik, tartışmanın olmadığını, geçmişte bunun üzerinde çok fazla siyasi tartışma yaptıklarını ve bunun bir şey kazandırmadığını dile getirdi. Çiçek, yeniden tartışmanın da topluma bir şey kazandırmayacağını vurgulayarak, nbsp; genel bir anlayış bulunduğunu, bunun gerisine götürmenin doğru olmadığını belirtti. Çiçek, bunların uzlaşarak çözüleceğini ve birçok yerde de çözüldüğünü dile getirerek, 28 Şubat süreci ve daha sonraki süreçlerin emaresinin bulunmadığını kaydetti. Çiçek, toplumda başı açık da kapalı olanın da bulunduğunu, toplumda bu kadar uzlaşı, hoşgörü varken, toplum kesimlerinin kendi aralarında sorun yokken, siyaset kurumunun, bunu sorun haline getirmemesi ve bunun üzerinden siyaset yapmaması gerektiğini kaydetti. Çiçek, 2013 Türkiyesi'nin belli bir olgunluğa ulaştığını belirterek, bu olgunluk söz konusuysa, bunun tekrar kaşınmaması ve siyasi partilerin bu işten uzak durması gerektiğini söyledi. Çiçek, toplumun, bunu kendi içinde çözdüğünü, bundan sonra da çözeceğini ifade etti.
TOPLUM TÜRBAN SORUNUNU ÇÖZDÜ
Kişinin, "İnancımın gereği" diyorsa bunun en temel hak olduğunu ifade eden Çiçek, daha önce anayasal bir kuruluş olan YÖK'ün ''Yasak" derken, başka bir anayasal kuruluş olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, "Bir Müslümanın başını örtmesi gerekir" dediğini vurguladı. Çiçek, "İnsanımızı niye ikilem içine sokuyoruz? Devleti için dinini mi terk etsin, dini için devletiyle karşı karşıya mı gelsin? Bir topluma yapılacak en büyük kötülük, zulüm budur" diyerek, toplumda böyle bir gerginliğin bulunmadığını belirtti. Çiçek, "Yeni baştan bunu, orasından burasından çekerek, kaşıyarak, toplumun huzurunu kaçırmayalım. İnsanlar bu işleri çözdü, götürüyor" dedi.
SABAHA KADAR MÜZAKERE YAPSALAR
TBMM Başkanı Çiçek, yeni anayasa yapım sürecine ilişkin soruları da yanıtladı.Anayasa yapmanın zor bir iş olduğuna dikkati çeken Çiçek, din, devlet, vatandaşlık, eğitim, kamu idarelerinin yeniden yapılanması gibi 7-8 konuyu, komisyonda karara bağlama imkanlarının olmadığını vurguladı. Çiçek, "Bunları en sona bırakalım, genel başkanlara götürelim, parti organlarında görüşülür" dediğini aktardı.Komisyonda "vatandaşlık" maddesi üzerinde yapılan tartışmalar ve CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen'in konunun Meclis TV'de tartışılması önerisinin sorulması üzerine Çiçek, komisyonda tartışılanların, kamuoyunda tartışılmış olacağını, kamuoyunun bilgileneceğini belirtti.
YEREL SEÇİM SÜRECİ FİİLEN BAŞLADI
Çiçek, zamanın iyice daraldığını, 19 Ekim'de iki yıl olacağını anımsatarak, "Yerel seçim süreci bana göre fiilen başladı. Böyle bir ortamda anayasa yapmak neredeyse imkansız. Bunu görmemiz lazım. Her işin bir zamanı var. Bu işin güneş batım noktasına geldik. Zamanı iyi kullanmak adına şöyle bir şey yapılabilirdi: Teklif ikiye indirilebilir, iki parti böyle, iki parti şöyle düşünüyor ya da bir üç parti şöyle, üç parti böyle düşünülüyor denilebilir. Bunları parti yetkili organlarına bırakarak, belki yüzün üzerinde maddeyi çözüme kavuşturmuş olabiliriz. Bence bu konularla ilgili yeteri kadar tartışma oldu, herkesin ne söylediği belli, vatandaşlık konusunda 4 partinin görüşü belli. Sabaha kadar müzakere yapsalar netice çıkmaz" diye konuştu.
HABERAL İSTERSE...
Bir soru üzerine Çiçek, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın, arzu etmesi halinde Meclis'in açıldığı 1 Ekim'de yemin edebileceğini kaydetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...