Sondakika! Dokunulmazlık fezlekeleri Meclis'e ulaştı

Düzenleyen: / Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Sondakika! Dokunulmazlık fezlekeleri Meclis'e ulaştı

Politika Haberleri  / Turkiyegazetesi.com.tr

SON DAKİKA... Aralarında CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da bulunduğu 4 milletvekili hakkındaki dokunulmazlık fezlekeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edildi. Meclis Başkanlığı, tüm dosyaları Karma Komisyon’a gönderdi.

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Yeşil Sol Parti Milletvekili Sezai Temelli, MHP Milletvekilleri İsmail Faruk Aksu ile Mehmet Taytak’ın dokunulmazlık fezlekeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi.

Sondakika! Dokunulmazlık fezlekeleri Meclis'e ulaştı

SEZGİN TANRIKULU HAKKINDAKİ FEZLEKE

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) yönelik iddiaları nedeniyle Tanrıkulu hakkında "Devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçu yönünden Adalet Bakanlığından soruşturma izni istemişti.

Bakanlık soruşturma izni vermedi. Bunun üzerine Başsavcılık, Tanrıkulu hakkında, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik" ve "Devletin askeri ve emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçlarından dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırladığı fezlekeyi, Adalet Bakanlığına göndermişti. Bakanlık da fezlekeyi, Meclis'e iletilmek üzere Cumhurbaşkanlığına sundu.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması, Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, Meclis Başkanlığınca Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden oluşan Karma Komisyona havale ediliyor. Yasama dokunulmazlığı dosyalarının incelenmesi için Hazırlık Komisyonu kuruluyor.

1 AY SÜRESİ VAR

Hazırlık Komisyonu 1 ay içinde raporu Karma Komisyona sunuyor. Karma Komisyon, raporunu görüşerek karara bağlıyor. Karma Komisyon, dokunulmazlığın kaldırılmasına ya da kovuşturmanın milletvekilliği sıfatının sona ermesine kadar ertelenmesine karar veriyor.

DOKUNULMAZLIĞIN KALDIRILMASI

Dokunulmazlığının kaldırılması istenen milletvekili, Hazırlık Komisyonunun raporunu sunmasının ardından Karma Komisyonda ve TBMM Genel Kurulunda kendisini savunabiliyor ya da herhangi bir milletvekiline kendisini savundurabiliyor.

Dokunulmazlığın kaldırılması yönündeki Karma Komisyon raporları, Genel Kurul gündemine giriyor. Görüşmelerin ardından yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına dair raporu oylamaya sunuluyor.

Genel Kurul’da kabul edilmesi halinde, milletvekilinin dokunulmazlığı, söz konusu dosya için kaldırılmış oluyor.

Dosya, Adalet Bakanlığına gönderiliyor. Bakanlık da dosyayı ilgili savcılığa havale ediyor.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...