Siz çok sabırlısınız, ben sabredemezdim

- Güncelleme:
Siz çok sabırlısınız, ben sabredemezdim
Politika Haberleri

Ankara'ya gelen Çek Cumhurbaşkanı Klaus, AB süreciyle ilgili, Türkiye'nin 1959 yılında AB'ye başvurduğunu hatırlatarak, "Türk halkı çok sabırlı. Biz bu kadar sabırlı olamazdık. Türkiye'nin AB sürecine desteğimiz tam" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus'u Çankaya Köşkü'nde resmi nbsp;törenle karşıladı. Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Gül, MİT yasasındaki değişikliğin kişiye özel yapıldığı eleştirilerine ilişkin, "Kanunlar Meclis'te yapılıyor. Komisyonda tartışılacak, Genel Kurul'a gidecek. Nihayetinde herkes görüşünü ifade edip nihai şekil verilecektir" dedi. nbsp;

Suriye'de değişim kaçınılmaz

Cumhurbaşkanı, Çek gazetecinin Suriye ile ilgili sorusuna da şunları söyledi: nbsp;"Maalesef bizim bölgemizde çok önemli olaylar olmaktadır, bunlardan birisi Suriye'dir. Suriye'de değişim kaçınılmazdır. Akdeniz'in etrafında kapalı tek parti rejimlerine artık yer yoktur. Esad ile uzun uzun konuştuk ama kendisi inisiyatif alıp sürece önderlik edemedi. Geri dönüşü olmayan bir yol var Suriye'de. Onun için bölge ülkeleri Arap ligi ile çok yakın ilişki içinde, bölgenin kendi meselesini halletmesini istiyoruz. Uzaklardan, dışarıdan müdahaleleri daha sakıncalı görüyoruz"

Esad kaosa fırsat vermeden çıkış yolunu tercih etmeli nbsp;

Bu anlamda, nbsp;Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'e çağrıda bulunan Gül, "Ülkeye, kendi halkına yapabileceği en büyük iyilik daha büyük kaosa fırsat vermeden çıkış yolunu tercih etmesi. Geçiş süreci içerisinde de en serbest seçimlerin yapılıp Suriye halkının daha fazla birbirine düşman olmadan yeni bir dönemin başlamasını yolunu açmalıdır" dedi. nbsp;

Çek Cumhurbaşkanı: Gül'ün tutumuna katılıyorum

Çek Cumhurbaşkanı Klaus da Suriye sorusuna "Elbette Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı konuya daha fazla hakim olduğu için sözlerimi dikkatle seçmek istiyorum. Cumhurbaşkanının açıkladığı tutuma katılıyorum. Sürdürülebilir bir durum değil ve değişiklik şarttır. Önceliğin, bölgesel iç işleriyle alakalı çözümde olduğunu düşünüyorum, çözümü daha uzaklarda aramamak gerekir. Bu sorunu uzaktan görürsek daha basit gözükür, o nedenle bölgesel olarak çözülmesi gerektiğini düşünüyorum" şeklinde karşılık verdi.

Siz çok sabırlısınız, ben sabredemezdim

Cumhurbaşkanı Gül, bir soru üzerine Türkiye'nin AB üyelik sürecinin siyasi mülahazalarla esir alındığı eleştirisini yaptı. Gül, müzakerelerin neredeyse durma noktasına gelmesinin Türkiye'den kaynaklanmadığını ifade etti. Türkiye'nin üyelik sürecinin bazı ülkelerin iç politik malzeme yaptığına dikkati çeken Gül, Türkiye'nin üyeliğinin stratejik bir adım olacağı uyarısında bulundu. Çek Cumhurbaşkanı Klaus da Türkiye'nin 1959 yılında AB'ye başvurduğunu hatırlatarak, "Türk halkı çok sabırlı. Biz bu kadar sabırlı olamazdık. Türkiye'nin AB sürecine desteğimiz tam" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...