Seçilme yaşı, 18'e düşüyor!

Seçilme yaşı, 18'e düşüyor!

Politika Haberleri

18 yaşını bitirenlere milletvekili olma yolu açılıyor. AK Parti ve CHP, 18 yaşını bitirenlere seçilme hakkı verilmesi ile silah altındaki er ve erbaşların oy kullanabilmesine imkan tanıyacak anayasa değişikliği konusunda anlaşmaya vardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 18 yaşını bitirenlere seçilme hakkı verilmesi ile silah altındaki er ve erbaşlara da oy kullanma hakkının tanınmasıyla ilgili açıklamalarının ardından AK Parti harekete geçti. AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın ve Mustafa Elitaş bugünönce MHP'yi ardından da CHP'yi ziyaret ederek anayasa değişikliği konusunda nabız yokladı. AK Parti Grup Başkanvekilleriyle görüşen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, düzenlemeyi partinin yetkili kurullarında değerlendirdikten sonra cevap verebileceklerini söyledi.

CHP'DEN DESTEK
AK Parti Grup Başkanvekilleri Canikli, Aydın ve Elitaş, daha sonra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'yi ziyaret ederek, CHP'nin 18 yaşa seçilme hakkı verilmesi ile silah altındaki er ve erbaşların oy kullanabilmeleriyle ilgili anayasa değişikliği konusundaki görüşünü sordu. Hazmaçebi, her iki düzenlemeye de CHP olarak destek vereceklerini belirtti. Hamzaçebi, AK Partililere önce konunun düzenlenmesi için çalışmalarını yürüten Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun beklenmediğini sordu. Hamzaçebi, er ve erbaşların oy kullanmasının eşitlik ilkesinin bir gereği olduğunu belirterek, kimsenin bulunduğu konum nedeniyle oy kullanmaktan men edilmemesinden yana olduklarını söyledi. Hamzaçebi, ancak er ve erbaşların oy kullanmaları için kışlalara sandık konulmaması gerektiğini, erlerin kışla dışındaki yerlerde oy kullanmasının sağlanması gerektiğini ifade etti. nbsp;

YAKINDA TBMM'DE
CHP'nin desteğini alan AK Parti'nin Anayasa'nın milletvekili seçilme yeterliliğini düzenleyen 76. maddesi'nin birinci fıkrası ile nbsp;seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarını düzenleyen 67. maddesinde değişiklik öngören teklifini önümüzdeki günlerde TBMM Başkanlığı'na sunacakları belirtildi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, söz konusu anayasa değişikliği teklifine CHP'nin imza atmayacağını ancak teklifin Genel Kurul'da iki tur yapılacak gizli oylamasında destek verileceğini söyledi. Teklifin yerel seçimleri 27 Ekim tarihine çeken Anayasa değişikliğinde olduğu gibi "seçimle ilgili yasalarda yapılan değişiklikler bir yıl içinde uygulanamaz" şeklindeki anayasa hükmüne takılmamak için 27 Ekim'den önce yasalaştırılmasının planlandığı kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...