Oy oranları küçük destekleri büyük: Sistem, küçük partilerin kıymetini artırdı

Hem Cumhur İttifakı, hem de Millet İttifakı, bir oyun bile çok önemli olduğu seçimler öncesi masayı genişletme çabasında... Küçük partileri kıymetli hâle getiren yeni sistemle, oy oranları yüzde 1’i bile bulamayan siyasi partilerin pazarlık gücü artmış oldu. Söz konusu partiler ittifakların davetini kabul etmek için başta milletvekilliği olmak üzere bir dizi taleplerde bulunuyor.
YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Cumhur İttifakı’nın temasta olduğu Yeniden Refah Partisinden “İttifak yapabilmemiz için partilerin 30 maddelik şartları kabul etmeleri gerekiyor” açıklaması geldi. Öne sürdüğü şartlar arasında “LGBT derneklerinin kapatılması. Süresiz nafakanın ortadan kalkması” gibi maddeler yer aldı.
2018’de yüzde 0,3 oy alan HÜDA PAR cephesinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı destekleme kararı çıktı. Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu “Parlamento seçimlerine de birlikte katılma konusunu değerlendiriyoruz” dedi.
Cumhur İttifakı’na katılacağı konuşulan DSP, seçimlere parti olarak gireceğini açıklarken, ittifakın bir parçası olduğunu duyuran BBP Genel Başkanı Mustafa Destici “Hedefimiz kendi amblemimiz ve adaylarımızla seçime girmek. Bu şekilde Cumhur İttifakı’na daha çok katkı yapacağız” dedi.
Millet İttifakı’nda İyi Parti dışındaki 4 partinin 54 milletvekilliği talebinde bulundukları, bazılarının TBMM’de grup kurmaya yetecek en az 20 milletvekilliği istediği kulislerde konuşulmuştu. Söz konusu talebin ittifakın büyük partilerinde yeni bir krizin kapısını aralayabileceği belirtiliyor. İyi Parti’nin “küçük partilerin büyük hesapları” nedeniyle ortak milletvekilliği aday listesi hazırlığında çekimser kalabileceği iddia ediliyor.
Memleket Partisi ile BTP’nin de Millet İttifakı’na dâhil olmak için bir takım taleplerde bulunacağı ifade ediliyor.