'Önümüzdeki parlamento yeni sistemi kuracak'

/ Kaynak: AA
'Önümüzdeki parlamento yeni sistemi kuracak'

Politika Haberleri  / AA

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 8 Haziran'da oluşacak parlamentonun çok önemli işler yapacağını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonunda düzenlenen "Türkiye-Kongo Ticaret, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komisyonu" toplantısında, iki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye'nin 2003'te başlattığı Afrika açılımı kapsamında son derece önemli gelişmeler katettiğini belirtti.

Türkiye'nin Afrika politikasının 2012'den bu yana da nbsp; "Afrika'da ortaklık" anlayışı çerçevesinde devam ettiğini dile getiren Kurtulmuş, kıtada 2003'te 12 olan büyükelçilik sayısının geçen yıl itibarıyla 39'a çıktığını, kısa zamanda da tüm Afrika'da temsilcilik açmayı hedeflediklerini söyledi.

"Somali'de kimse yokken siz oradaydınız"

Kongo Dışişleri ve İşbirliği Bakanı Basile Ikouebe ise iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek arttığını belirterek, Türkiye'nin Kongo'ya umut ışığı olduğunu anlattı.

Ikouebe, Türkiye'nin Afrika taahhütlerinin en büyük göstergesinin Somali'de yaşandığını dile getirerek, "Somali'de kimse yokken siz oradaydınız" dedi.

Toplantı sonunda, Kurtulmuş ve Ikouebe, ekonomi ve ticaret alanında bazı anlaşmaları imzaladı.

"Parlamento çok önemli işleri yapacak"

Toplantının ardından bir gazetecinin "Partiler milletvekilleri aday listelerini YSK'ya sundu. Siz de Ordu'dan aday gösterildiniz. Listelerde büyük oranda değişiklik var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusu üzerine Kurtulmuş, demokrasilerin kilit noktasının seçimler olduğunu belirtti.

Seçimin Türk demokrasisine katkı sunmasını dileyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bundan sonra, 8 Haziran'da oluşacak parlamento, çok önemli işleri yapacaktır. Türkiye şimdiye kadar eski vesayetlerden uzaklaşmıştır. Eski sistemi demonte etmiş ama henüz yeni sistem kuramamıştır. Önümüzdeki parlamento aslında yeni sistemi kuracak olan bir parlamentodur. Anayasa değişikliğiyle başkanlık sistemiyle, Türkiye'de siyasi partiler yasasının değişmesiyle, baraj gibi birçok önemli antidemokratik hususun tartışılmasıyla, Meclis İç Tüzüğünün yapılmasıyla, 12 Eylül anayasasının getirdiği tüm antidemokratik yasaların temizlenmesiyle yükümlü ve sorumlu bir parlamento olacaktır. Dolayısıyla bu parlamentoya çok önemli sorumluluklar düşüyor."

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...