Onlar için son iki hafta

Onlar için son iki hafta

Politika Haberleri

7 Haziran seçimleri için geri sayım sürerken, gözler Anayasa gereği görevlerini devretmesi gereken bakanlara odaklandı.

Oğuzhan ŞAHİN/ANKARA
Seçim takvimine göre, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlarının görevleri iki hafta sonra, 7 Mart'ta sona erecek. Üç bakan bugünkü koltuklarına 25 Aralık 2013'te oturmuştu.
Anayasa'nın 114'üncü maddesinde, "TBMM genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları çekilir. Seçimin başlangıç tarihinden üç gün önce; seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde ise, bu karardan başlayarak beş gün içinde, bu bakanlıklara TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar Başbakanca atanır" deniliyor. Bu hüküm gereği, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın görevleri sona erecek. YSK'nın seçimin başlangıç tarihini 10 Mart olarak belirlemesi dolayısıyla, üç gün önceye rastlayan 7 Mart'ta üç bakan görevlerini devredecek. Bugüne kadar genellikle Bakanlık Müsteşarları üç aylığına bu görevleri üstlendi. Bu kez tercihin nasıl olacağına Başbakan Davutoğlu karar verecek.
Görevlerini devredecek olan üç bakan da, bu süreçte önemli roller üstlendi. İşte öne çıkan adımlardan bazıları:
EFKAN ALA: Milletvekili olmamasına karşın İçişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Ala, çözüm sürecinin koordinesinde görev alan isimlerin başında geliyordu. Süreçte silah bırakma aşamasına gelinmesinde etkili oldu. Sürecin sekreteryalığını yapan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı onun döneminde İçişleri'ne bağlandı. 25 Aralık 2013'te bakanlık koltuğuna oturan Ala, 17 Aralık sürecinde mücadele etti. Ayrıca, Mecliste görüşülen iç güvenlik paketi, Jandarma'daki dönüşüm, pasaporttan kimliğe kadar sosyal reformlar onun döneminde hazırlandı. Kobani bahane edilerek girişilen 6-7 Ekim olaylarının etkisinin hızla ortadan kaldırılmasında Ala'nın etkisi büyük oldu.

BEKİR BOZDAĞ: Daha önce kabinede Başbakan Yardımcılığı da yapan Bekir Bozdağ, 25 Aralık 2013'te Adalet Bakanlığı görevini üstlenmişti. Bozdağ'ın görevi sırasında HSYK'dan Yargıtay'a, Danıştay'dan Anayasa Mahkemesi'ne kadar yargı organlarında değişim yaşandı. Bozdağ, çeşitli davalarda yeniden yargılama yolunu açan ve kumpasların ortaya çıkmasını sağlayan düzenlemenin de mimarı oldu. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri onun döneminde kaldırıldı. Demokratikleşme Paketi'nde yer alan ve siyasi partilere devlet yardımından farklı dil ve lehçelerde özel okul açılabilme imkanına, köy isimlerinin değiştirilmesinden kamuda başörtüsü engelinin kaldırılmasına kadar adımlar içeren paket Bozdağ'ın öncülüğünde hazırlandı.

LÜTFİ ELVAN: 25 Aralık 2013'te kabineye Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak giren Elvan, Üçüncü Havalimanı'ndan Üçüncü Köprü'ye, Marmaray'dan Avrasya Tüneli'ne kadar tarihi projelerin ilerlemesinde rol üstlendi. Karaman-Konya Hızlı Treni'nin temelini atan Elvan, çalışmalarıyla öne çıktı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...