Önemli projelere halk karar verecek

Önemli projelere halk karar verecek

POLİTİKA Haberleri

Başkanlar, mahallede her yıl vatandaşla toplantı yapıp halka hesap verecek. Önemli projelerde halkın fikrini alacak. Vatandaş tercihini oylarıyla yapacak.

Damla Peker ANKARA

AK Parti’de aday belirleme süreci ile birlikte yerel yönetimlerde de yeni dönemin hazırlıkları sürüyor. AK Parti’nin gönül belediyeciliği anlayışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak “manifesto” ile ortaya konulacak.
AK Parti Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde vatandaşa açıklayacakları 10 maddelik manifestonun detaylarını anlattı. Özhaseki, manifestoda yer alacak yeni belediyecilik anlayışı ile ilgili şunları söyledi:
Bir süre ara verdiğimiz mahalle toplantıları yeni dönemde tekrar başlayacak. Her başkan senede birkaç defa mahallede toplantı yapacak. Kaç mahallesi varsa her hafta bir iki mahallesinde vatandaşla bir araya gelecek. Oranın en geniş salonunda belediye başkanı ve yanında daire müdürleri ile beraber vatandaşın karşısına çıkacak. Vatandaş dertlerini söyleyecek, başkan dinleyecek. Başkan, neleri yapıp neleri yapamayacağını onlara anlatacak. Bir sene sonra yaptığı toplantıda, bir yıl önce aldığı notların hesabını verecek.
Belediye başkanı önemli projelerde halkın kararı olmadan ‘Ben yaptım oldu’ diyemeyecek. Plebisit yöntemi gibi uygulamalarla halkın görüşü alınacak. Benim belediye başkanlığımda buna benzer bir yöntemi Kayseri’de hayata geçirmiştik. Projeler konusunda halka çeşitli alternatifler sunulacak. Vatandaşlar da bu konuda tercini yapacak. Manifestoda bir bölüm de bu olacak.

İHALELER CANLI YAYINDA
Bir diğer konu ise plan tadilatları hususu. Sadece mecliste karar alınıp, İmar Daire Başkanlıklarının önünde bir sürü ilana çıkarılma dönemi bitecek. Kararların kimsenin görmediği yerlerde ilana çıkarılıp sonra ‘İtiraz süresi doldu’ denilemeyecek.
Belediye başkanı olana kadar ömrümde İmar Daire Başkanlığına yolum düşmedi. Kimin düşer ki? Şu anda, plan değişikliğini nasıl öğreneceksiniz? Artık, yeşil alana bir kütle konmuşsa, belediye bunu hem ilan edecek, muhtarlıklara gönderecek ve internet ortamında yayınlayacak hem de o arsanın başına 50-100 metreden gözükecek şekilde ‘Burada tadilat yapılmıştır’ yazılı levha koyacak. Mahalleli onu görecek, beğenmezse belediyeye baskı yapacak, dava açacak. Gerekirse bütün ihaleler internette canlı yayınlanacak.

YERLİ ÜRÜN KULLANIMI
Manifestoda ayrıca tasarruflar, yerli ürünlerin kullanılması ve hayvan hakları da olacak. Seçimden sonra imarla ve büyükşehirlerle ilgili yasa gelecek. Ayrıca, parsel bazlı yoğunluk artışı yapılmasın diye bir teklifimiz de var. Özhaseki, kayyum adaylarla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Özhaseki, adayların yerelde kendi bölgesinin insanı olmasını gayret ettiklerini ifade ederek “Kayyum aday göstermeyi çok doğru bulmuyoruz. Ama çok sevilen ve toplumun ısrar ettiği bir kişi olursa bunu düşünürüz” şeklinde konuştu.

İYİ OLAN KAZANIR
Mehmet Özhaseki, yerel seçimde ittifakın yapılmama kararı aldığı MHP ile ilgili de “Seçim rekabet demektir. Bu sürede karşılıklı eleştiriler olacaktır. Seçim süresince kullanılacak dile dikkat edeceğiz. Cumhur İttifakı’nı incitmek istemeyiz. Biz de çok ciddi adaylar koyacağız, onlar da. İyi olan kazanacak” açıklamasını yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...