Muhalefet yeniden 'aday' tartışması başlatma peşinde... Cumhurbaşkanı’nın 3. değil 2. adaylığı

- Güncelleme:
Muhalefet yeniden 'aday' tartışması başlatma peşinde... Cumhurbaşkanı’nın 3. değil 2. adaylığı

Politika Haberleri

Muhalefete yakın hukukçular “Meclis, seçim kararı almazsa Erdoğan aday olamaz” tezini ortaya attı. AK Parti, kafa karıştırmaya yönelik bu iddiaya noktayı koydu: Vesayetçi sistemin alışkanlıklarını bugüne taşımak istiyorlar. 2014’teki görevi parlamenter sistemdeydi. 2018 yılı, yeni sistemdeki 1. dönemi... Yani adaylık için hukuki engel yok.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerde yeniden cumhurbaşkanı adayı olabileceği hukukçular tarafından defalarca açıklanmasına rağmen son günlerde muhalefetin yeniden bir adaylık tartışması başlatma girişimlerine AK Parti’den tepki geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni sistemde ikinci defa aday olacağını tekrarlarken, AK Parti Isparta Milletvekili ve YSK Temsilcisi Recep Özel, tartışmaların amacının seçmenin aklını karıştırmak ve gündemi bulandırmak olduğunu söyledi. Tunç ve Özel’in değerlendirmeleri şöyle: 

AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç: Bunlar, eski vesayetçi sistemin alışkanlıkları. Bu sistemin ortaya attığı ‘367’ gibi tartışmalar vardı. Bu kararları veren yargı tamamen vesayet odaklarının güdümündeki yargıydı. Dolayısıyla eski sistemin tartışmalarını yeniden gündeme getirmek istiyorlar. O artık geri de kaldı. Şimdi her şey net. Herhangi bir hukuki tartışma yok. Cumhurbaşkanı’mızın yeniden aday olmasının önünde hiçbir hukuki engel yok. Cumhurbaşkanı’mızın bu dönemi 2. dönemi olacak. 1 dönemi 2018 yılıydı. 2014’deki görevi parlamenter sistemdeki cumhurbaşkanı göreviydi. Sistem ve cumhurbaşkanının statüsü değişti. 

AK Parti Isparta Milletvekili ve YSK Temsilcisi Recep Özel: Tartışmaya açılamayacak kadar nettir ve kural açıktır. Buna rağmen bu tip tartışmaların yapılması, art niyetlidir. Seçmenin aklını karıştıran; gündemi bulandırmaya yöneliktir. O kadar net bir kuraldır ki, Cumhurbaşkanı’mızın adaylığı konusunda hiçbir engel yoktur. Parlamenter sistemdeki anlayışla bugünkü sistemi mukayese ederek öküzün altında buzağı aramaya gerek yoktur. Zira öküz de yoktur buzağı da yoktur. Muhalefet seçimin güncellenmesi için destek vermezse, elbette cumhurbaşkanının seçim kararı alma yetkisi vardır. Bu yetkiyi kullanıp, aldığı karar Resmî Gazete’de yayımlanacak. Altmışıncı günü takip eden pazar günü Türkiye seçime gidecektir. Ayrıca bu karar Meclis’in feshi anlamına gelmiyor. Seçimlerin yenilenmesi sonucunu doğruyor. Bazı hukukçular seçimlerin yenilenmesi kararının cumhurbaşkanı tarafından alınması durumunda sürenin 90 gün olduğunu iddia ediyor. Bu da doğru değil. Zira bu parlamenter sistemde kalmış süredir. Yeni sisteme göre bu hükmün uygulanması mümkün değildir. Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu’nda bu süre 60 gün olarak tanımlanmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...