MHP’de tansiyon daha da yükseldi

Düzenleyen:
MHP’de tansiyon daha da yükseldi

POLİTİKA Haberleri

Kurultay öncesi “açılış” ve tüzük değişikliği için salt çoğunluk mu yoksa delege tam sayısının 3’te 2’sinin mi gerektiği konusunda iddialaşmalar zirveye çıktı

Damla Peker ANKARA
MHP’de, parti yönetiminin “korsan” olarak nitelediği Çağrı Heyeti’nin belirlediği tüzük kongresine saatler kala taraflar arasında tartışmalar zirveye çıktı. Genel merkeze göre, 19 Haziran’da kurultay genel başkan ya da görevlendireceği bir yönetici olmadan açılamaz. Açılırsa yapılan işlemler hukuken “yok” hükmünde sayılır. Muhalifler ise, genel başkan olmadan da çağrı heyetinden birinin açabileceği görüşünde.
Çağrı Heyeti sözcüsü Ayhan Erel de genel merkez tarafından Genel Başkan Devlet Bahçeli, ya da onun görevlendireceği birisinin açılış konuşması yapmaması halinde kongrenin geçersiz olacağına yönelik iddiaların doğru olmadığını belirtti.
Tartışılan diğer bir konu ise kurultayda tüzük değişikliğinin nasıl yapılacağı üzerinde düğümleniyor. Genel Merkez tüzüğün değişmesi için delegelerin 3’te 2 çoğunluğun sağlanmasının şart olduğunu, bu durumda 19 Haziran kongresinde 1243 delegenin 829’unun “evet” dememesi durumunda kurultayın geçersiz olacağı görüşünde. Muhalifler ise bu şartı kongreye katılımın az olması için yapılan psikolojik bir savaş olarak nitelendiriyor. Muhalifler, üst kurul delegelerinin yarısından bir fazlasının kurultaya gelmesinin yeterli olacağını ifade ediyor. Genel Başkan adayı Meral Akşener de bu konuda “595 sayısı salt çoğunluktur. Kurultayımız herhangi bir tartışamaya açık bir kurultay olmaktan çıkmıştır” dedi. Kurultayın yeterli delegeye ulaşamadığı taktirde muhalifler, 26 Haziran’da basit çoğunlukla toplanıp tüzüğü yine de değiştireceklerini söylüyorlar.
“KORSAN” TEPKİSİ
 Parti yönetiminin “korsan kurultay” iddialarına cevap veren MHP Genel Başkanı adayı Meral Akşener, “Tüzük değiştikten sonra alınacak kongre kararı da kesin bir karardır. Aksini uygulamak isteyenler yargılanacaktır” dedi. MHP Genel Başkan adayı Süleyman Servet Sazak da “Biz, Ülkücü Hareketin içindeki hiçbir çatışmanın tarafı, hiçbir gizli gündemli planın parçası olmayacağız” dedi.  Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel de Çağrı heyeti olarak tek yetkili ve görevli organ olduklarını belirtti. Kongrenin korsan, darbe veya kaçak olduğu yönünde çıkan açıklamalar için “Kongrenin hazırlık aşamalarına ilişkin kanun ve tüzükten kaynaklanan bütün şartlar yerine getirilmiştir” dedi.
Kongre öncesi çetin bir “delege” rekabeti yaşanırken parti yönetimine göre daha önce muhalefete destek veren delegelerden bir kısmı ikna edildi. Parti yönetimi, 40’ı aşkın delegenin Genel Merkez’i arayarak ‘bizim kafamız çok karıştı’ dediği ve muhaliflerin yapacağı kurultaya katılmayacaklarını söylediklerini belirtiyor.
BAHÇELİ: 19 HAZİRAN YOK HÜKMÜNDE
MHP İzmir İl Teşkilatı tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen iftarda konuşan Devlet Bahçeli, pazar günü muhaliflerce yapılması planlanan kongreyi değerlendirerek, "Yargıtay karar verse de, 19 Haziran bizim için yok hükmündedir. 19 Haziran oyundur, zorlamadır, ayak bağıdır. 19 Haziran’a davetiye çıkaranlar, yalandır, riyadır, aldatmadır. Bizim 6. olağanüstü kurultayımız 10 Temmuz’da olacaktır" dedi.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...