Meclis'te şimdi de harita kavgası

Meclis'te şimdi de harita kavgası

Politika Haberleri

TBMM'de önceki akşamki bütçe görüşmelerinde, MHP ile BDP arasında 'Kürdistan' konusunda harita tartışması yaşandı.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ile BDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani'nin kürsüden karşılıklı haritalar gösterdikleri tartışma tutanaklara da yansıdı. TBMM'de önceki akşamki bütçe görüşmelerinde, MHP ile BDP arasında 'Kürdistan' konusunda harita tartışması yaşandı. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ile BDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani'nin kürsüden karşılıklı haritalar gösterdikleri tartışma Hürriyet'te yer alan habere göre tutanaklara şöyle yansıdı:
-Halaçoğlu: Kürdistan, Anadolu coğrafyasında hiçbir zaman olmamıştır. Bana bir kere Diyarbakır'ın 'Kürdistan' diye adlandırıldığını gösterin, kabul edeyim ama gösteremezsiniz, yoktur.
- Zozani: (1683 ve 1893 tarihli 3 ayrı harita göstererek) Bunların içinde Kürdistan haritası var. Çerçeveleyip isteyenlere göndereceğim. Meclis Kütüphanesi'nde Şemsettin Sami'nin kitabını isteyin, içinde Kürdistan tarif ediliyor. Size kapak olsun diye okuyorum. Yıllarca TTK Başkanlığı yapıp, bu kadar belgeleri biliyorsunuz ama hâlâ ret ve inkar ediyorsunuz. Kutluyorum sizi. Bu belgelerden sonra buraya çıkıp özür dileyin.
KIMIZLI HAKKÂRİLİLER
- Halaçoğlu: Hakkâri bölgesinde yapılmış olan bir arkeolojik kazıyı gösteriyorum milattan önce 1200 yılına ait. Burada balballar var, yani Türk mezar taşları National Geographic'te de yayımlanmıştır. Ayrıca, Türk Tarih Kurumu Belleteni'nde yayımlanmıştır.
- İdris Baluken (BDP Bingöl Milletvekili): Milattan önce biz buradaydık, ya bu iş olmadı.
-Halaçoğlu: Bu stiller yani elinde kımız güğümüyle, elinde hâkimiyet baltasıyla Orta Asya'daki Türk balballarının aynısını Hakkâri'deki kazılarda ortaya çıkmış olarak görürsünüz ve milattan önce 1200 yılına aittir.
ÇEVİR KAZI YANMASIN
- Halaçoğlu: Diğer taraftan, burada göstermeye çalıştıkları haritalar 1890 yıllarından sonradır. Çünkü 1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı'ndan sonra 'Şark meselesi' dediğimiz ortam içerisinde...
- Baluken: E, hani hiç yoktu? "Hiç yok" demiştiniz.
- Halaçoğlu: Tabii, yok. O, siyaseten yapılmış haritalardan söz ediyor.
- Baluken: Hem var hem yok. 1800'lü yıllar... Çevir kazı yanmasın.
- Halaçoğlu: Aha, ben de burada 1500 yılına ait bir harita gösteriyorum. Hakkâri bölgesi 'Turcomania' olarak yazıyor, Diyarbakır vilayeti ayrıca yazıyor, Kürdistan ise onun da söylediği gibi, bir kısmı İran'da olmak üzere Süleymaniye, Erbil ve Luristan bölgesi olarak gösteriliyor. Bakın, 16'ncı yüzyıla ait yine başka bir harita. Yine oraya 'Turcomania' yazıyor. Kürtçe yazılmış, Kürt tarihiyle gelin. Eski tarihte mademki kadim milletsiniz, kadim tarihinizle gelin. Kürtçe olarak, kadim tarihinizle gelin, kadim haritalarla gelin.
- Zozani:Osmanlı haritası kadim değil mi? Aha bu kadim değil mi? ?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...