Meclis'te 10 saatlik yemin maratonu başlıyor

- Güncelleme:
Meclis'te 10 saatlik yemin maratonu başlıyor

Politika Haberleri

YSK’nın 14 Mayıs’ta yapılan milletvekili genel seçimlerine ilişkin kesin sonuçlarını açıklaması ile birlikte, Meclis İç Tüzüğüne göre, TBMM Genel Kurulu cuma günü saat 14.00’te toplanacak.

HABER MERKEZİ ANKARA - TBMM Genel Kurulu, cuma günü toplanacak. Yeni yasama yılının ilk birleşiminde mazbatalarını alıp kayıt yaptıran milletvekilleri yemin edecek.

YSK’nın 14 Mayıs’ta yapılan milletvekili genel seçimlerine ilişkin kesin sonuçlarını açıklaması ile birlikte, TBMM’nin yeni yasama yılı da başlamış olacak. Meclis İçtüzüğüne göre, TBMM Genel Kurulu cuma günü saat 14.00’te çağrısız toplanacak. Genel Kurulun ilk birleşimini, MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Geçici Başkanı olarak yönetecek. Bu birleşimde milletvekilleri yemin edecek. Ant içme, her milletvekilinin anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle aynen okuması suretiyle olacak. Milletvekilleri seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre ant içecek. Yemin maratonunun 9,5-10 saat civarında sürmesi bekleniyor.

SÜRE SINIRI YOK

Meclis içtüzüğünde milletvekili seçilen birinin yemin etmesine yönelik bir süre sınırı bulunmuyor. Bu durumdakilerin katıldıkları ilk oturumda Genel Kurul’da yemin edecekleri belirtiliyor. 1 Kasım 2015 seçimlerinde HDP’den Ağrı milletvekili seçilen Leyla Zana yemin metnini anayasada yazdığı şekliyle okumayınca, yemini geçersiz sayılmıştı. Sonrasında da yeniden yemin etmediği için Zana’nın milletvekilliği 2,5 yıl sonra ‘devamsızlık’ gerekçesiyle düşürülmüştü.

GÖZLER YENİ KABİNEYE ÇEVRİLDİ

Cumhurbaşkanı seçimlerinin kesin sonuçlarının ise yarın ilan edilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı seçim kanununa göre, bu tarihten itibaren 3 gün içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’de yemin ederek mazbatasını alması gerekiyor. Erdoğan’ın bu kapsamda cumartesi günü Meclis’te ant içeceği ve Bahçeli’nin elinden mazbatasını alacağı belirtiliyor. Aynı gün Külliye’de Erdoğan’ın göreve başlama töreni yapılacak. Bu törenin ardından Erdoğan’ın yeni kabinesini de açıklaması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar ise atandıkları tarihten sonra yapılan ilk birleşimde ant içecek.

BAŞKAN SEÇİLECEK

Milletvekillerinin yemin etmesine ilişkin çalışmalar bittikten sonra bu defa Meclis Başkanlığı seçimi süreci başlayacak. Buna göre yemin törenini takip eden 5 gün içinde adayların başvurusu alınacak. Sonraki 5 gün içinde ise Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak. Seçimlerin ilk iki turunda başkan seçilebilmek için 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk aranacak. Başkanlık seçimleri gizli oyla yapılacak. Meclis Başkanlığı seçimlerinden sonra da başkanlık divanı ve komisyon dağılımları belirlenecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...