Mahkemeden eş başkanlığa ret!

Kaynak: DHA
Mahkemeden eş başkanlığa ret!
Politika Haberleri  / DHA

DBP'ye bağlı belediyelerin uyguladığı 'eşbaşkanlık' sistemi İdare mahkemesi tarafından uygun bulunmadı.

Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) bağlı belediyelerin resmiyette olmamasına rağmen belediye meclislerinden çıkardıkları yönetmelik ile fiiliyatta uyguladığı 'eş başkanlık' sistemini İdare Mahkemesi hukuka uygun bulmadı.
Diyarbakır'ın 7 ilçesindeki kaymakamlıkların başvurusunu değerlendiren Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi, 'Eş başkanlık' kurumuyla ilgili olarak sadece Siyasi Partiler Kanunu'nda bir düzenleme yapıldığını, yönetmeliğe dayanak alınan Belediye Kanunu'nda, 'Belediye eş başkanı müessesine' yer verilmediğini belirterek, 'Belediye eş başkanları çalışma yönetmeliği'nin kabulüne ilişkin meclis kararında hukuka uygunluk görülmediğine karar verdi.
Diyarbakır'ın DBP'li Çınar, Hani, Silvan, Bismil, Lice, merkez Sur ile Bağlar ilçe belediyeleri resmiyette olmamasına rağmen belediye meclislerinden çıkardıkları 'Eş başkanlık yönetmeliği' ile eş başkanlığı fiiliyatta uygulamaya başdı. Uygulama üzerine bu ilçelerin Kaymakamlıkları yönetmeliği mahkemeye taşıdı. Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi, Diyarbakır'ın 7 ilçe belediyesindeki 'eş başkanlık' uygulamasıyla ilgili yürütmenin durdurulmasına kararı verdi. Kararda, belediye meclis kararıyla kabul edilen yönetmeliğin, usule göre seçilmiş belediye başkanına ait yetkilerin yasalarda düzenlenmeyen ve 'eş başkan' olarak tabir edilen bir kişi ile paylaşılmasını öngördüğü ve belediye başkanını yetkilerini tek başına kullanmakta işlevsiz kıldığı vurgulandı.
Anayasanın, 5 bin 393 sayılı Belediye Kanunu ve diğer yasalarda belediye eş başkanlığıyla ilgili bir düzenleme yapılmadığı, yasada belediye organlarının, belediye meclisi, belediye encümeni ve belediye başkanını ifade ettiğinin belirtildiği kararda, şöyle denildi:
"Eş başkanlık kurumuyla ilgili olarak sadece Siyasi Partiler Kanunu'nda bir düzenleme yapıldığı, yönetmeliğe dayanak alınan Belediye Kanunu'nda ise belediye eş başkanı müessesine yer verilmediği; dolayısıyla yasalarda öngörülmeyen belediye eş başkanlık hususunun yönetmelik ile düzenlendiği anlaşılmaktadır. Bu durumda 'Belediye eş başkanları çalışma yönetmeliği'nin kabulüne ilişkin meclis kararında hukuka uygunluk görülmemiştir."
Mahkeme, dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde, belediye eş başkanlığı yönetmeliği ile belediye başkanı dışında getirilen ve 'eş başkan' olarak tabir edilen kişinin belediye başkanı sıfatıyla yapacağı iş ve işlemlerin usulsüz ve geçersiz olacağı, bunun idari işleyişte ileride telafisi güç ya da imkansız zararları ortaya çıkaracağını karar altına aldı. Diyarbakır Valiliği de bir süre önce mahkemeye yaptığı başvuruda, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin "Eş başkanlar çalışma yönetmeliği" ile ilgili aldığı kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle, iptali ve yürütmenin durdurulmasını istemişti. Valiliğin başvurusu ile açılan dava 1'inci İdare Mahkemesi'nde sürüyor.


"EŞ BAŞKANLAR' İMZALI YAZILARI İADE ETMİŞTİ"
TBMM'den geçen demokratikleşme paketi ile sadece siyasi partilere 'Eş başkanlık' tanınırken, Diyarbakır'daki DBP'li belediyelerin resmi yazışmalara başkanla birlikte başkanvekili olarak belirledikleri kişi de 'eş başkan' olarak imza atmaya başlamış ve bu yazışmalar Valikler tarafından iade edilmişti. Diyarbakır Valiliği başta olmak üzere, resmi kurum ve kuruluşların büyükşehir belediyesinden gelen yazıları, 'Eş başkanlar' imzası bulunması nedeniyle iade ederken, sadece belediye başkanı imzası bulunanları kabul ediyorlardı.

Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...