Kurtulmuş’tan Yargıtay’a Can Atalay tepkisi: Kurum ve kuruluşların yetkileri bellidir
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AYM ile Yargıtay arasındaki kriz hakkında ilk kez konuştu. Kurtulmuş, Can Atalay hakkındaki kararın TBMM’de okunmasını isteyen Yargıtay’a “TBMM herhangi bir şekilde başka bir kurum tarafından görevlendirilecek yer değildir. Meclis kendi gündemine hakimdir.” diyerek tepki gösterdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yüksek yargıda yaşanan yargı krizine ilişkin ilk kez konuştu. Kurtulmuş “Ortada 12 Eylül darbe anayasasının getirmiş olduğu bir sorunla karşı karşıyayız.” dedi.
Meclis’te grubu bulunan partileri ziyaretinin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, Yargıtay ve AYM krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay hakkındaki kararın Meclis Genel Kurulu’nda okutulmasını isteyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne de cevap verdi.
NUMAN KURTULMUŞ’TAN YARGITAY’A CEVAP
Kurtulmuş, “Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi için kararın okutulmasıyla ilgili kanaatiniz nedir?” sorusuna, “Burada kişisel kanaatler değil, tekrar söylüyorum. Türkiye'de kurumların yetki ve sorumlulukları bellidir. TBMM kendi gündemine hakimdir. Kendi gündemi ve öncelikleri içinde bu konuda gereğini yapacaktır” cevabını verdi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş şu ifadeleri kullandı:
“İki yüksek yargı arasında bir içtihat farklılığı ve tutum farklılığından kaynaklı bir meseledir. Türkiye anayasal bir hukuk devletidir. Bütün kurumların görev yetkileri, sorumlulukları bellidir. Özellikle TBMM milli iradenin tecelligahı olarak, TBMM herhangi bir şekilde başka bir kurum tarafından görevlendirilecek bir yer değildir. TBMM kendi gündemine hakimdir. Ve bu kendi gündemi ve öncelikleri içerisinde bu mesele başta olmak üzere bütün meseleleri çözebilecek kararın uygulanmasını yapacak olan yer TBMM'dir.
Ortada 12 Eylül darbe anayasasının getirmiş olduğu bir sorunla karşı karşıyayız. Kurumlar arasında bu anlamda çelişkileri ortadan kaldıracak şekilde Türkiye'nin aslında yeni bir anayasa çalışmasının ne kadar zaruri olduğunu gösteren bir örnektir. Bu örnek üzerinden ümit ederim ki hiçbir önyargı içerisinde olmaksızın anayasa çalışmalarında Türkiye'de yeni bir düzenlemenin yeni bir anayasal değişikliğin yapılması mümkün olur. Ben bu konuyu bu şekilde değerlendiriyorum.
Türkiye'de kurum ve kuruluşların görev ve yetkileri, sorumlukları bellidir. TBMM kendi gündemine hakimdir. Kendi gündemi içerisinde bu konu da gereğini yapacaktır.”
NE OLMUŞTU?
Gezi Davasından mahkum olduktan sonra milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi'nin hakkında ihlal kararı verdiği Avukat Can Atalay'ın dosyası Anayasa Mahkemesi tarafından yerel mahkeme olan İstanbul 13. Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti. Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı bu daireye iletmişti.
Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, önceki kararının doğru olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararına uyulmamasına hükmetmiş ve Can Atalay'ın mahkumiyet kararını onamıştı. Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa’yı ihlal ettiğini ve yetkisini aştığını belirten Yargıtay 3. Ceza Dairesi Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulunmuştu.
Atalay’ın milletvekilliğinin de düşürülmesi için TBMM’ye bildirimde bulunan Daire, Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik işlemlere başlanması için kararın bir örneğinin TBMM Başkanlığı'na gönderilmesine hükmetmişti.