Küçük partilerde çatı kavgası

DEVA, Gelecek ve SP, grup için hülle peşinde... Bu partiler tek bir parti altında toplanarak grup oluşturma ve Meclis’in imkânlarından yararlanmayı hedefliyor.
HABER MERKEZİ ANKARA - Seçimlerde hezimete uğrayan muhalefet cephesinde, hiçbir genel başkan kaybın sorumluluğunu üstlenip, istifa mekanizmasını çalıştırmadı. Bunun üzerine muhalefet partilerinin teşkilatları ayaklanmaya başladı.
CHP ve HDP’de taşlar yerinden oynadı. HDP olağanüstü kongre kararı alırken, CHP’deki kongre süreci netleştirilemedi. HDP’de Kandil ile parti arasında çekişme başladı. Selahattin Demirtaş, Hasip Kaplan gibi bazı aktörlerin partiye yönelik suçlayıcı açıklamaları, HDP cephesinde yeniden yapılanmanın fitilini ateşledi. Kapatma davasının takvimine göre, HDP cephesinde eylül ayı içinde kongrenin gerçekleştirilmesine yönelik hazırlık yapılıyor.
İMZA TOPLUYORLAR
CHP cephesinde ise âdeta ‘kazan kaynamaya’ başlamış durumda. Buna rağmen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şimdilik olağanüstü kurultayı toplamayı düşünmediği, ancak mahallî seçimlerden önce olağan kurultay yaparak ‘güven tazelemeyi’ planladığı belirtiliyor. Parti içi muhalefet ise önce tüzük kurultayının, ardından da olağanüstü kurultayın toplanması için düğmeye bastı. Tüzük kurultayının toplanabilmesi için delegelerin beşte birinin imzası gerekiyor. Parti içi muhalefet 270 delege bulabilirse, tüzük değişikliği gündemi ile kurultay toplanabilecek. Parti içi muhalefet, tüzükte ‘Milletvekili adayları, ilçe belediye başkan adaylarının ön seçimle belirlenmesi, Belediye Meclis üyeleri fermuar sistemiyle yarısını belediye başkanının yarısının teşkilatlar tarafından seçilmesi, Parti Meclisinde MYK’yı genel başkanın değil, PM üyelerinin belirlemesine’ yönelik değişikler yapılmasını talep ediyor. Parti içinde bir grubun ise hem tüzük kurultayının hem de olağanüstü kurultayın eş zamanlı toplanmasını istediği de belirtiliyor.
YENİ OLUŞUMLAR
CHP ve HDP kanadında yaşanan bu tartışmalar, siyasette önümüzdeki süreçte yeni oluşumların da ortaya çıkmasına yol açabilecek. Her iki partide de umduğunu bulamayanların yeni parti kurmak dahil olmak üzere, mevcut partileri ile yollarını ayırmalarına kesin gözüyle bakılıyor.
HÜLLE PEŞİNDELER
Seçimler biter bitmez dağılan Altılı Masa’nın diğer ortaklarında da krizler artarak devam ediyor. DEVA, Gelecek ve DP’de de teşkilatlardan istifalar başladı. Buna rağmen DEVA; Gelecek ve Saadet Partisi TBMM’de grup kurmak için ‘hülle’ peşine düştü. Bu partiler tek bir parti altında toplanarak, grup oluşturma ve Meclis’in imkânlarından faydalanmayı hedefliyor. Ancak, Saadet Partisi kendi adları altında grup oluşturulmasını istediği, diğer partiler de bu öneriye karşı çıktığı için, Gelecek ve DEVA’nın tek bir grup olma çalışması yaptığı belirtiliyor. DP ise, bu organizasyonunun içinde yer almak istemiyor. Eğer üç parti anlaşıp tek bir çatı altında grup oluştururlarsa, haftalık grup toplantılarında genel başkanlar sırayla gelip konuşacaklar. Grup başkan vekillikleri partiler arasında paylaştırılacak. Ayrıca Meclis komisyonları ve genel kurulda daha fazla söz hakkına sahip olacaklar. Partiler arasındaki ortak grup görüşmelerinin bir iki gün içinde sonuçlanması bekleniyor.
Millet İttifakı’nın sona erdiğini açıklayan İyi Parti’de ise seçim başarısızlığının hesaplaşması ay sonundaki kongrede yapılacak. Kongrede Genel Başkan Meral Akşener’in karşısına rakip adayların çıkabileceği belirtiliyor. İyi Parti’de bazı il ve ilçe başkanlarının yanı sıra, milletvekili seçilemeyen adaylar da tek tek istifa etmeye başladı. İyi Parti’deki kopuşların devam edeceği belirtilirken, özellikle kongrede parti yönetiminde köklü değişimler olmaması durumunda bu kopuşların milletvekilli düzeyinde de olabileceği ifade ediliyor.