İşte yeni anayasanın takvimi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "1 Mayıs tarihinden itibaren tabiri caizse anayasanın iskeletini ortaya koymak, önceliklerini, dengelerini belirleyecek kuralları ortaya koymak için bir taslak anayasa metnini hazırlayacağız" dedi.
Cemil Çiçek, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu'nun Divan Otel'de yapılan 68. toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Çiçek, "Türkiye'nin geçmiş dönemlerde anayasalarıyla ilgili siyasi partilerin, akademik çevrelerin yapmış oldukları çalışmalar, yazışmalar, makaleler, kitapların hepsi analiz edildi. 1 Mayıs tarihinden itibaren de ikinci aşamaya geçmiş olacağız. İkinci aşamada da anayasanın ilkeleri, tabiri caizse anayasanın iskeletini ortaya koymak, önceliklerini, dengelerini belirleyecek kuralları ortaya koymak ve onunla birlikte bir taslak anayasa metnini hazırlamak. Üçüncü aşama hazırlanan bu taslağın tekrar kamuoyu önünde bireysel ve kitlesel olarak, meslek örgütleriyle, akademik çevrelerle 'şu tartışılan anayasa taslağını hazırladık, ne diyorsunuz' diye halka sormak istiyoruz. Dördüncü aşamada teklif haline getirip anayasa metni haline gelsin diye TBMM'ye sunacağız. TBMM tarafından bu metin kabul edildikten sonra beşinci aşama olarak da bunu halkın oyuna sunmuş olacağız" diye konuştu.
Seçimlerden sonra Meclis'te grubu bulunan 4 siyasi partinin, 5 konuda anlaşma sağladığını anlatan Çiçek, "Bu anlaşmalardan bir tanesi yeni bir anayasa ihtiyacı olduğudur. Siyasi partilerimiz yepyeni bir anayasa yapalım noktasında ittifak içerisindedirler. Bu anayasayı bu meclis yapacaktır. Üçüncüsü siyasi partilerimizin Meclis'teki temsil oranına bakılmaksızın her siyasi partiden, her gruptan eşit sayıda üyenin oluşturduğu bir uzlaşma komisyonu bunu yapacaktır. Dördüncüsü bu komisyonun başkanlığını Meclis Başkanı yapacaktır. Beşincisi de geçmiş anayasadan ve anayasa yapımlarından farklı olarak halkın katılımıyla, halkın sürece en aktif şekilde katılımıyla bu anayasa gerçekleşecektir. Bu çerçevede varılan mutabakat üzerine Meclis Başkanı seçildikten sonra bu süreci 19 Ekim tarihi itibariyle başlatmış bulunuyoruz" dedi.
Çiçek, 30 Nisan tarihine kadar halkın ister bireysel olarak, isterse örgütlü olarak anayasadan beklentileri, bu süreçten beklentileri, anayasada görmek istedikleri hususları değişik yol ve yöntemlerle bildirebileceklerini belirterek, "Meclis'in internet sayfasına görüşlerini bireysel olarak bildirebilirler, yazılı olarak bildirebilirler, değişik yerlerde toplantılar yaparak, tek bir örgüt ya da örgütler bir araya gelerek talep toplanması suretiyle görüşlerini bildirebilirler. Aklınıza gelecek her türlü
ihtimale açık olarak halkın görüşlerini almak istedik" şeklinde konuştu. Çiçek, Meclis içindeki 4 siyasi partinin yanı sıra Meclis dışındaki 60 siyasi partiyle de doğrudan temasa geçerek görüşlerini aldıklarını vurguladı.