'İstanbul’da yeni seçim isteyeceğiz'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) “İstanbul’da oyların tamamının sayılmasına gerek yok, 51 sandıkta oylar yeniden sayılsın” kararını değerlendirdi.
Yavuz, özetle şunları kaydetti:
“YSK’nin kararları hepimizi bağlar. Ama bu kararları eleştirme hakkımız var. Bu 51 sandığın sayımına karar verilmesini gerçekten anlamış değilim. Bu şimdi neyi değiştirecek, hiçbir şeyi. O zaman bizim taleplerimize dönük ya tam anlaşılamamış, bir karar verilmiş değildir. Bu 51 sandığı saymanın hiçbir anlamı yoktur. Bizim ‘51 sandığı sayın’ şeklinde bir talebimiz de yok ortada.”
Oyların sayıldığı yerlerde çok büyük usulsüzlükler olduğunu gördüklerini vurgulayan Yavuz “Sandıkların yüzde 6’sı sayıldı, fark 14 bin, tamamı sayılsaydı, ne olacaktının resmidir bu” dedi.
Yavuz, İstanbul’da yeniden seçim yapılmasının ve olağanüstü itirazla YSK’ye başvuru yapmanın önemli olduğunu vurgulayarak “Birçok delilimiz ve birçok belgemiz var. Bu belgeler ve bu deliller şu ana kadar çürütülebilmiş değil. Emin olun çürütülemeyecektir. Çünkü biz dersimize iyi çalışıyoruz. Seçimin sonucunu çok net etkileyecek, seçimin sonucuna çok net müessir olacak olaylar ve haller var. Bizim başka fark ettiklerimiz var. Bu kadarı yetiyor da ama bu işin dahası da var. Onun için bu olağanüstü itiraz yolunu kullanıyoruz. ‘İstanbul’da seçimin yenilenmesini istiyoruz’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı.
SANDIKTA FETÖ ŞÜPHESİ VAR MI?
Ali İhsan Yavuz, sandık başlarında FETÖ’cülerin olup olmamasıyla ilgili bir soruya da “Birilerinin onlardan istifade etmek işine gelmiş olabilir. Buna ilişkin önümüzdeki dönemde sizlerle daha farklı şeyler paylaşacağız. Buradan YSK’ye olağanüstü itiraz yöntemiyle başvurmamızın ötesinde, emin olun çok soruşturma çıkacak” şeklinde cevap verdi.
Bunlara zamanında niye itiraza etmediklerine ilişkin bir soruya Yavuz “Seçim işleriyle ilgilenen her kişi bilir ki seçim kurulları bu sandık başkanlarının listesini kimseye vermez. Onun dediği eğer parti üyeleriyle ilgili olsaydı iş değişirdi ama sandık kurulu başkanlarına ilişkin ilçe seçim kurulları partilere bilgi vermiyor” dedi.
Olağanüstü itiraz nedir?
∂ Siyasi partilerin seçimlerle ilgili son karar merci olan Yüksek Seçim Kuruluna yaptığı itirazlardaki sürecin son aşaması ‘olağanüstü itiraz’ yöntemi olarak biliniyor. AK Parti’nin ‘olağanüstü itiraz’ hakkını kullanarak YSK’ya yaptığı ‘İstanbul seçimlerinin yenilenmesi’ başvurusu da 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun’da düzenleniyor. Kanuna göre İl Seçim Kurulları ve YSK’ya yapılan itirazların yanı sıra seçim sonuçlarına etki edebileceği düşünülen olaylara dair itiraz gerçekleştirilebiliyor. Maddede “Siyasi partilerin il başkanlarıyla genel merkezleri veya bağımsız aday tarafından tutanağın düzenlenmesinden sonra yedi gün içinde seçimin neticesine müessir olaylar sebebiyle yapılan itirazlar, seçimin sonucu hakkında kesin karar vermek yetkisine sahip olan kurullarca, seçimin neticesine müessir görüldüğü takdirde, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olması veya kurullara derece derece ve müddeti içinde müracaat edilmemiş olması, bu itirazın incelenmesine ve reddine sebep teşkil etmez” hükmü yer alıyor.
Olağanüstü itiraz başvuruları ‘Tam kanunsuzluk’ hâllerinde yapılabiliyor. Örneğin yasada silah altında bulunan askerler, kamu hizmetinden yasaklı olanlar, kısıtlı olanlar (akıl hastalığı veya akıl zayıflığı alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı olanlar) ile cezaevindeki hükümlülerin oy kullanamayacağı hükmü yer alıyor. Bu hükme aykırı bir durum tespit edilmişse seçimlerin yenilenmesi talep edilebiliyor ve bu duruma ‘olağanüstü itiraz’ deniyor.
YSK daha önce, herhangi bir seçim çevresinde seçimlerin yenilenmesi durumunda, bunun 2 Haziran günü yapılacağına yönelik karar almıştı.