İsrail’den 14 yıl sonra kritik ziyaret: Enerjide işbirliği mesajı

Düzenleyen:
İsrail’den 14 yıl sonra kritik ziyaret: Enerjide işbirliği mesajı

POLİTİKA Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile baş başa görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında İsrail'le müşterek hedefin siyasi diyaloğun yeniden canlandırılması olduğunu söyleyerek, enerjide işbirliği sağlanacağı konusunda mesaj verdi.

14 yıl sonra Türkiye'ye tarihi bir ziyaret gerçekleştiren İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog,  Ankara'da resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirilen ikili görüşmenin ardından liderler ortak basın açıklaması yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Herzog'un ziyaretinin Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olacağına inandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda İsrail ile enerji alanında iş birliği yapılabileceğini açıkladı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

* İsrail Devlet Başkanı Herzog'u Ankara'da misafir etmekten büyük memnuniyet duyuyorum.

* Kendilerine bir kez daha Türkyie'ye hoşgeldin diyorum. Bu tarihi ziyaretin ilişkilerde yeni bir dönüm noktası olacağına inanıyorum.

* Ülkelerimiz arasında ortak çıkara dayalı, karşılıklı hassasiyetle saygı çerçevesinde siyasi diyalogun yeniden canlandırılmasıdır.

* Ticaret hacmimiz %36'ya yakın artış göstererek geçtiğimiz sene 8,5 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2022 senesinde 10 milyar dolara taşıyacağımıza inanıyorum.

* Son günlerde bölgemizde yaşanan gelişmeler, enerji güvenliğini bir kez daha öne çıkmıştı. Türkiye ihracatçılar meclisimizin organizasyonumuzla 90 kişilik ekimiz İsrail'de değerli temaslarda bulundu.

* Görüşmemizin temel unsurlarından birisi Filistin'di. Herzog'la konuya yaklaşımımızı açıkça paylaştık. Kudüs'ün tarihi statüsüyle Mescid-i Aksa'nın dini kimliği ve kutsiyetinin korunmasına atfettiğimiz önemin altını çizdim. Bölgedeki huzurun ve iki devletli çözüme verdiğim önemi belirttim. Filistin halkına yönelik insani projeler yürüten kuruluşlarımızın devam etmesi hususunda İsrail makamlarının desteğini beklediğimizi özellikle vurguladım.

* Türkler ve Museviler yüzyıllar boyunca barış içinde yaşamanın en güzel örneklerinin vermişlerdir. Bu müstesna tarihimize gölge düşürülmesine müsamaha göstermeyeceğiz.

* Güncel bölgesel, uluslararası meseleler hakkında da fikir alışverişinde bulundu. Özellikle dışişleri bakanımızın bu ziyaretin ardından Filistin'e ve İsrail'e yapacağı ziyareti önemsiyorum. Enerji Tabii Kaynaklar Bakanımızın da ziyaretini önemsiyorum.

* Şu anda bizim elimizde 4. sü de yolda geliyor. 4 tane sondaj gemisi ve 2 tane sismik araştırma gemisi var. Karadeniz'de, Akdeniz'de bu çalışmalarımızı işbirliğimizle hayata geçirebiliriz.

HERZOG: EŞİM VE BEN TÜRKİYE'DE BULUNMAKTAN ÇOK MUTLUYUZ

Halklarımız arasındaki ilişki çok eskidir ve bu ilişkinin güçlü, tarihi, dini, kültürel kökleri vardır.

İsrail ve Türkiye birçok alanda, bu bölgeyi çarpıcı şekilde etkileyecek şekilde bir işbirliği yapabilir ve yapmalıdır.

Geçmişteki anlaşmazlıklar kendi kendine kalkmaz ama iki halk güven ve saygı yolculuğuna çıkmayı seçiyoruz. İleriye bakmayı seçiyoruz. Her konuda anlaşamayacağımız konusunda peşinen anlaşmalıyız. Ancak anlaşmazlıkları geleceğe yönelerek çözmeye çalışacağız. Sizin ve benim milletim Allah'a inanan HZ. İbrahim'in çocuklarıyız.

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...