İlk görev sivil anayasa

İlk görev sivil anayasa

POLİTİKA Haberleri

Seçimden yüz akıyla çıkan AK Parti, Meclis'teki 317 milletvekiliyle ilk iş olarak yeni ve sivil bir anayasa hazırlayacak.

1 Kasım seçim sonuçlarının AK Parti'yi yüzde 49.5 oyla tekrar tek başına ve güçlü şekilde iktidara taşıması, yeni ve sivil anayasayı tekrar gündeme getirdi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, seçim gecesi balkon konuşmasında verdiği mesajlardan birini, “yeni ve sivil anayasa” oluşturdu. Davutoğlu, gündemine bu konuyu ciddi şekilde aldığını vurgularken, Meclis'e giren diğer partilere bu konudaki çağrısını 'balkon'dan yaptı. Yeni dönemde Meclis çalışmalarının başlamasıyla anayasa konusunda tekrar partiler arasında temas kurulması ve anlaşılan maddeler üzerinden geçilerek “kaldığı yerden” çalışmaların devam etmesinin sağlanması bekleniyor.


SEÇİM BARAJI
Yeni ve sivil anayasa çalışmaları çerçevesinde AK Parti, özellikle seçim barajı ve Siyasi Partiler Yasası'nda önemli değişikliklere gitmeyi hedefliyor. Seçim barajının düşürülmesi, AK Parti  Seçim Beyannamesi'nde de yer alan vaatleri arasında bulunuyor. AK Parti, kesin bir rakam vermemekle birlikte “Yönetimde istikrar ve temsilde adalet” ilkesini zedelemeyecek bir oran üzerinde anlaşılabileceği mesajı veriyor.


PARTİLER YASASI
Yeni Anayasa çerçevesinde yapılacak bir başka önemli değişikliği de Siyasi Partiler Yasası oluşturacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu konuda dile getirdiği görüş de Türkiye'deki siyasi parti yapılanmasını, milletvekillerinin liderlerin belirleyeceği isimler olmaktan çıkaracak, temsili güçlü isimlerin listelerde yer bulabilmesine imkan sağlayacak şekilde düzenlemek.


Yeni Hükümetin kuruluşuyla birlikte Meclis'in normal mesaisine başlamasının ardından yeni anayasa çalışmalarının hızlanması bekleniyor.


YSK AÇIKLAYINCA MECLİS TOPLANACAK
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 1 Kasım milletvekili seçimi kesin sonuçlarını 10-11 gün sonra açıklayacak. YSK'nın 12-13 Kasım gibi sonuçları açıklaması beklenirken, Meclis'teki yemin töreni, kesin sonuçların açıklanmasının ardından 5'inci günde gerçekleştirilecek. Bu durumda takvim, 17-18 Kasım gibi yemin töreninin yapılması şeklinde öngörülüyor.


MUHALEFET RAFA KALDIRDI
Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliğinin 2007'deki referandumla kabul edilmesiyle birlikte halkın da yeni ve sivil anayasa beklentisi gündeme oturmuştu. 2010 yılında da HSYK ve YAŞ kararlarına yönelik önemli anayasa değişiklikleri gerçekleştirilirken vatandaşlar, 82 Anayasası'nın değiştirilmesi yönündeki isteğini, bu değişikliklere yüksek destek vererek ortaya koymuştu. Muhalefet partileri de halkın bu güçlü beklentisi nedeniyle 2011 seçimlerinde meydanlarda, “Yeni Anayasa” söylemine ağırlık verdiler. AK Parti'nin yanı sıra hem CHP, hem de MHP, seçimlerde yeni anayasa sözü vererek oy istemişti.


60 MADDEDE UZLAŞI
Tüm partilerin, meydanlarda verdiği  “Yeni Anayasa” sözü üzerine Meclis, hemen anayasa mesaisine başlamış, Anayasa Uzlaşma Komisyonu oluşturulmuştu. Ancak muhalefet partilerinin itirazları, komisyonun ilerlemesinin önünde önemli bir engeli oluşturdu. AK Parti'nin 'başkanlık sistemi' konusundaki önerisi, CHP ve MHP tarafından 'tartışmaya dahi' açılmazken, CHP 'dokunulmazlık', MHP de, 'tutuklu vekiller' şartıyla komisyonun tıkanmasında önemli rol oynadı.  Bir yılı aşkın süren komisyon çalışmaları sırasında 4 parti, oybirliği ile Anayasa'nın 60 maddesinin değiştirilmesi konusunda uzlaştı. Ancak, hem Başbakan olarak Tayyip Erdoğan'ın, hem de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Uzlaşılan 60 maddeyi Meclis'ten geçirelim' çağrısı, CHP'nin, '60 maddeyi dört parti birlikte çıkarırsa biz varız' şartını ortaya atınca gündemden düştü.  2011'de seçim meydanlarında 'Yeni Anayasa' diyen muhalefet partileri, böylece “Yeni Anayasa” taleplerini de gündemlerinden çıkardı.


SEÇiME  KATILIM: YÜZDE 87,34
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, Kurul'a gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Seçimin ardından oyların tamamının sayıldığını, sonuçların sisteme girildiğini belirten Güven, taramaların da büyük oranda, yüzde yüze yakın tamamlandığını söyledi. Sonuçlarla ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını aktaran Güven, itiraz süreleri sona erdiğinde, 11-12 gün sonra sonuçları açıklayacaklarını kaydetti. Başkan Güven, seçime katılımın oldukça yüksek olduğunu vurgulayarak, “Seçime katılım yüksek oldu. Bu demokrasi adına önemli bir kazanımdır. Katılım oranı, ortalama yüzde 85,18. Yurt içi katılım oranı yüzde 87,34, yurt dışı  katılım oranı yüzde 44,78 olarak gerçekleşti. 56 milyon 949 bin 9 seçmenimizden 48 milyon 537 bin 201 seçmen oyunu kullandı” diye konuştu.


GEÇERSİZ OY DÜŞTÜ
YSK'nın aldığı tedbirlerle geçen döneme göre geçersiz oy sayısının azaldığını da ifade eden Güven, “Vatandaşımızın daha az hataya düşmesini sağlayacak tedbirler almıştık, böylelikle 7 Haziran seçiminde 1 milyon 346 bin 340 geçersiz oy varken, bu seçimde sayı 698 bin 352'ye düştü. İsteğimiz, vatandaşımızın daha da bilinçlenmiş şekilde, hatasız oylarını kullanmasıdır. ­­ Ülkemiz adına seçimlerin hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

Star

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...