İkna harekâtı

İkna harekâtı

POLİTİKA Haberleri

Sınır ihlali yapan Rus uçağının neden düşürüldüğü, dünyaya anlatılıyor. Brüksel’deki Türkiye-AB zirvesinde de Rusya’nın haksızlığı delilleriyle ortaya konulacak

Oğuzhan ŞAHİN
Türkiye, hava sahasını ihlal eden ve uyarılara cevap vermemesi üzerine düşürülen Rus uçağı konusundaki haklılığını dost düşman herkese tek tek anlatıyor. Yeni kurulan 64’üncü Hükümet, âdeta diplomasi seferberliği yürütüyor. Hem bire bir ülkelerle hem de uluslararası teşkilatlarla yürütülen görüşme trafiğinde olayın delilleri de sunuluyor. Davutoğlu’nun şuana kadar görüştüğü isimler arasında Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da yer aldı. Davutoğlu ayrıca, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’i arayarak Rus uçağının düşürülmesinin gerekçelerini delilleriyle birlikte aktardı. Davutoğlu’nun temas trafiği bunlarla sınırlı kalmayacak.  Davutoğlu, 29-30 Kasım günlerinde Brüksel’de yapılacak Türkiye-AB Zirvesi’ne katılacak ve Rusya’nın hava sahası ihlalleri ile Esad rejimiyle birlikte Türkmenlere yönelik yürüttüğü katliamı liderlere anlatacak. Bu kapsamda Davutoğlu’nun, Rus uçağının ihlaline ilişkin kanıtlar ve Türk jetlerinden yapılan uyarılarla ilgili bilgileri de liderlere aktaracağı belirtildi. 
NATO Konseyi’ni acil olarak toplantıya çağırdıktan sonra detayları anlatan Ankara, Genelkurmay tarafından hazırlanan ve Rus uçağının ihlalini gösteren hava izlerini de içeren teknik raporlardan oluşan dosya ile girişimlerini yaptı. Yürütülen diplomasi trafiği kapsamında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile BM Güvenlik Konseyi üyelerine de birer mektup gönderilmişti. Mektupta, Türk hükümetinin egemenliğini, güvenliğini ve sınırlarını korumaya kararlı olduğu belirtilirken, “Angajman kurallarımız iyi bilinmektedir ve çeşitli zamanlarda tüm taraflara tekrarlanmıştır. Türkiye, vatandaşlarını ve sınırlarını korumak için uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanma konusunda tereddüt etmeyecektir” deniliyor. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...