HDP'nin gensoru önergesi gündeme alınmadı

/ Kaynak: AA
HDP'nin gensoru önergesi gündeme alınmadı
Politika Haberleri  / AA

HDP'nin, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ekonomiyi büyütürken sosyal adaleti de iyileştiren performans ortaya koyduklarını belirterek, "AK Parti hem ekmeğimizi büyüttü hem daha adil dağıtılmasını sağladı" dedi.

Yılmaz, kalkınma stratejisinin yanlış olduğu gerekçesiyle hakkında HDP tarafından verilen gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmede yaptığı konuşmada, kalkınma politikalarının her zaman tartışılmasını diledi.

Kalkınmanın ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları olduğunu belirten Yılmaz, ekonomik boyutun refahın artırılması, sosyal boyutun refahın dengeli dağılımı, çevresel boyutun kaynakların gelecek nesillere aktarılması olduğunu söyledi. Yılmaz, bunlara dördüncü bir boyut eklenmesi görüşünde olduğunu, bunun da temel haklar ve demokrasi olduğunu dile getirdi.

AK Parti'nin 12 yıllık icraatlarının başarılı olduğunu belirten Yılmaz, "Rakamlardan daha önemlisi halkımızın demokratik ortamda, serbest seçimde politikalarımıza verdiği destektir. Bunun da her seçimde arttığını görüyoruz" diye konuştu.

AK Parti iktidarında kişi başına gelirin 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara, milli gelirin 230 milyar dolardan 800 milyar dolara, ihracatın 36 milyar dolardan 158 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Yılmaz, toplu konutlardan duble yollara, eğitim ve sağlık tesislerine kadar hizmetlerin ortada olduğunu ifade etti.

Yılmaz, AK Parti hükümetlerinin sosyal alanda da başarılı olduğunu belirten Yılmaz, gelir dağılımı adaletini gösteren "gini" katsayısının 2002'de 0,44 düzeyindeyken 2013'te 0,38'e kadar gerilediğini, bunun da gelir dağılımının daha iyi hale geldiğini gösterdiğini söyledi. Yılmaz, "AK Parti hem ekmeğimizi büyüttü hem daha adil dağıtılmasını sağladı. Birçok ülke bunu başaramadı. Bazı ülkeler ekonomiyi büyütmekte başarılı olur, sosyal politikada başarısız olur; bazıları sosyal politikada iyi işler yaparlar ama ekonomiyi büyütemezler. AK Parti, ekonomiyi büyütürken sosyal adaleti iyileştiren performans ortaya koymuştur. Bu takdir edilmeli" diye konuştu.

Türkiye'de 2002'de yüzde 30'dan fazla olan günlük ortalama harcaması 4,3 doların altındaki nüfusun son hesaplamalara göre yüzde 2,1'e kadar gerilediğinin altını çizen Yılmaz, tek başına bu göstergenin yoksullukla mücadele performansını ortaya koyduğunu vurguladı.

Faiz giderlerinin azaldığını, yatırım ve sosyal harcamaların ciddi artış gösterdiğini anlatan Yılmaz, sosyal harcamaların 2002'de 825 milyon lira, 2014'te 26,5 milyar lira olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin BM İnsani Gelişme Endeksi'nde 2000'de 158 ülke arasında 80'inci sırada yer aldığını anımsatan Yılmaz, 2013'te ise 187 ülke arasında 69'uncu sıraya yükseldiğini söyledi.

Yılmaz, 2002'de 148 lira olan Asgari Ücretin 949 liraya ulaştığını, bu yılın ikinci yarısında 1000 liranın aşılacağını belirtti ve bunun refahın yayıldığını gösterdiğini ifade etti.

Belediyelere destek

AK Parti iktidarında çevre alanında da önemli gelişmeler olduğunu anlatan Yılmaz, hükümetin mali imkanları yetersiz bütün belediyelere destek olduğunu kaydetti. Yılmaz, nüfusu 25 binin altındaki belediyelerin projelerine yüzde 50 destek hibesi sağladıklarını söyledi.

AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye'nin orman varlığının 20,7 milyon hektardan 21,7 milyon hektara yükseldiğini, 421 bin hektar alanda ağaçlandırma yaptıklarını, 2,57 milyon hektar bozuk ormanda rehabilitasyon çalışması yaptıklarını, nbsp; 4,21 milyar fidan ürettiklerini belirtti.

Erozyonla mücadelede ciddi ilerleme sağladıklarını dile getiren Yılmaz, AK Parti hükümetleriden önce yılda 500 milyon ton toprak kaybedildiğini, AK Parti döneminde bu miktarın 178 milyon tona düştüğünü kaydetti.

nbsp;KOBİ'lerin ekonomide önemli yere sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, istihdamın yüzde 76'sını, katma değerin yüzde 54,5'ini KOBİ'lerin sağladığını ifade etti. Yılmaz, KOBİ'lerin 2008'de 86 milyar lira, 2014'te 394 milyar lira kredi kullandığını belirtti.

GAP'ta sulamaya ağırlık veriyoruz

GAP projesine yönelik eleştirileri de yanıtlayan Yılmaz, GAP'ın Türkiye'nin iftihar etmesi gereken kalkınma programı olduğunu söyledi.

Geçmişte sulamalara yeterince önem verilmediğini ifade eden Yılmaz, 2008'de yeni eylem planı ortaya koyduklarını anlattı. Yılmaz, "Barajları büyük oranda tamamladık. Ana kanallara yoğunlaştık. Önümüzdeki dönem, tarla içine gireceğimiz dönem. Barajlarda su birikti, ana kanallarla ovalara taşıdık. 2002'de GAP'ın sulamalarına verilen ödenek 75 milyon liraydı, 2015'te 1,2 milyar lira ödenek tahsis ettik. Teşekkür etmenizi beklerim ama biz halkımızın teşekkürünü önemsiyoruz" dedi.

Gensoru önergesinin gündeme alınması kabul edilmedi.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...