HDP Kadın Seçim Bildirgesini açıkladı

/ Kaynak: AA
HDP Kadın Seçim Bildirgesini açıkladı

Politika Haberleri  / AA

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, partisinin Kadın Seçim Bildirgesini açıkladı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel ve DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ile Hüda Kaya ve Filiz Kerestecioğlu'nun da aralarında bulunduğu kadın milletvekili adaylarının yer aldığı toplantıda, partisinin Kadın Seçim Bildirgesi'ni açıkladı.

HDP'li kadınlar olarak, kadın hareketinin onlarca yıllık mücadelesinin kazanım, birikim ve deneyimlerini sahiplendiklerini vurgulayan Yüksekdağ, partinin milletvekili adaylarının yarıya yakınının kadın olduğunu ve kadın adayları kadınların belirlediğini söyledi.

Yüksekdağ, kadın hakikat komisyonları kurularak, kadınlara yönelik işlenen suçların gün yüzüne çıkarılacağını, bunların insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak tanımlanması sağlanarak toplum ve devletin kendisiyle yüzleşmesinin yolunun açılacağını dile getirdi.

Kadınlar olarak yeni anayasanın kadın eksenli olmasını savunduklarını belirten Yüksekdağ, şöyle devam etti:

"Yeni anayasada, kadınların yaşamın tüm alanlarında eşit hak ve özgürlüklere sahip olmasını, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlardaki hak ve özgürlüklerinin tanınmasını, kadına yönelik her türlü kötü muamele ve şiddetin, kadın ticareti ve kadın bedeninin istismarının engellenmesini, aile içi şiddet ve kadın cinayetlerinin insanlığa karşı işlenmiş suç olarak kabul edilmesini, cinsiyet eşitliğine dayanan toplumsal bir düzenin inşası için kadınların tüm haklarının kullanımına ilişkin pozitif ayrımcılık hükümlerinin uygulanmasını, kadınların özgün ve özerk örgütlenme hakkının garanti altına alınmasını sağlamak için çalışacağız."

"Barajların sonu kadınların elinden olacak"

Yüksekdağ, kadınların tüm erkek barajları yıkacağını dile getirerek, "Bütün barajları, gerek siyasette gerekse de nehirlerin, derelerin, çayların üzerinde barajları hep erkekler kuruyor ama barajların sonu kadınların elinden olacak" dedi.

Dünya Ekonomi Forumu raporuna göre Türkiye'nin, parlamentodaki kadın sayısı bakımından 142 ülke arasında 98'inci, kabinedeki kadın sayısı açısından 133'üncü ülke olduğuna işaret eden Yüksekdağ, "Siyasi Partiler Yasası değiştirilerek eş başkanlığın sadece genel başkanlıkta değil bütün yönetim organlarında geçerli olması ve kadın kotasının uygulanması sağlanacak. Seçim yasasında değişikliğe gidilerek yüzde 50 cinsiyet kotasının genel ve yerel seçimlerin tüm aşamalarında konulması, kadın adayların maddi olarak desteklenmesi için bütçe ayrılması sağlanacak. En çok kadını vuran yüzde 10 barajı kaldırılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yerine Kadın Bakanlığı, Eşitlik Bakanlığı ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulacak" diye konuştu.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...