Davutoğlu, önerdikleri cumhurbaşkanı modelinin gerçek yüzünü itiraf etti: Kriz çıkar, ülke seçime gider

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Davutoğlu, önerdikleri cumhurbaşkanı modelinin gerçek yüzünü itiraf etti: Kriz çıkar, ülke seçime gider

POLİTİKA Haberleri

'Ortak imza yetkisi' çıkışıyla siyasetin gündemine oturan Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu, 6'lı masanın önerdiği cumhurbaşkanı modeliyle ilgili yeni açıklamalar yaptı. Davutoğlu, seçtikleri cumhurbaşkanın sözlerini dinlemediği takdirde 'kriz' çıkacağını söyledi. Davutoğlu devamında 'Cumhurbaşkanı Meclis desteğini kaybeder ve ülke yeniden seçime gitmek zorunda kalır." ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu, 6'lı masanın 10. toplantısının ardından yaptığı bir konuşmada "Cumhurbaşkanı içeriden ya da dışarıdan olsun, genel başkanlar doğrudan karar süreçleri içerisinde imza yetkisine sahip olarak bulunacaklar. Genel başkanlar her stratejik kararda imza yetkisine sahip olacak." ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler siyasette büyük yankı uyandırdı. Davutoğlu'na kamuoyundan ve hükümet cephesinden sert tepkiler geldi. Davutoğlu, masa içinden dahi tepkiyle karşılaştı.  Davutoğlu'nun önerdikleri cumhurbaşkanı modeliyle ilgili sözleri kamuoyunda 'güdümlü cumhurbaşkanı', 'kukla cumhurbaşkanı' gibi değerlendirmelerine yol açtı. 

Son gelişmeler bu şekildeyken 6'lı masanın küçük ortağı Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu masanın Türkiye'yi yönetmeyi planladığı sistem önerisiyle ilgili katıldığı bir canlı yayın programında yine çok konuşulacak açıklamalara imza attı. 

"GENEL BAŞKANLAR CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLACAKLAR"

Habertürk'e konuşan Ahmet Davutoğlu, masanın önerisini yineleyerek seçilecek Cumhurbaşkanının tek başına karar veremeyeceğini ifade etti. Davutoğlu, "Biz yaklaşık birkaç toplantıda şu temel sorunla ilgilendik; acaba genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olsun mu diye uzun istişareler yaptık. Genel başkanlar Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaklar." sözlerini kullandı.

"KABİNEDE OLACAĞIZ"

Davutoğlu, "Biz sorumluluğu paylaşmak adına kabinede olacağız. Cumhurbaşkanı seçip, bütünüyle onu kamuoyunun karşısına muhatap kılıp, kendimiz kenara çekilmeyeceğiz. Yetki sahibi olunca sorumluluk sahibi de olunur. Önce Cumhurbaşkanı olacak arkasında 6 tane ya da 5 tane Cumhurbaşkanı yardımcısı olacak. Halk bilecek ki, 5 ya da 6 genel başkan onun yanında." dedi.

"KRİZ ÇIKAR, ÜLKE SEÇİME GİDER"

Ahmet Davutoğlu, seçtikleri Cumhurbaşkanının 'Ben sizin sözünüzü dinlemiyorum' dediği zaman kriz çıkacağını söyledi. Davutoğlu, seçtikleri Cumhurbaşkanının masanın mutabakatlarına uyması gerektiğini belirterek "Cumhurbaşkanı Meclis desteğini kaybeder ve ülke yeniden seçime gitmek zorunda kalır" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, 6'lı masada olan partilerin hepsinin en az bir bakanlık ve Cumhurbaşkanı Yardımcılığı alacağını söyledi.

DAVUTOĞLU'NU DİĞER İKİ ORTAK ONAYLAMIŞTI

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu genel başkanların içinde yer alacağı bir “Eş güdüm Kurulu” oluşturulacağını belirtmişti. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise “Seçilecek cumhurbaşkanı çok önemli kararlarda önce altı partinin rızasını alacak, sonra kendi yetkisini kullanacak. Genel başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olma fikrine yakın bir mutabakat var” demişti.

İYİ PARTİ'DEN DAVUTOĞLU'NA TEPKİ GELDİ

Davutoğlu’nun, ‘düşük profilli’ cumhurbaşkanı tanımı ve genel başkanların doğrudan imza yetkisine sahip olacağına yönelik açıklamaları vatandaştan tepki görürken, ortaklar arasında çatlak oluşturdu. İyi Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Davutoğlu’na tepki göstererek “Bahsedilen şekilde bir yöntem doğru değildir. Altılı Masa içinde söz konusu başlık altında da böyle bir değerlendirme yapılmış değildir” dedi.

Konunun, altılı masanın 26 Ocak’ta yapacağı toplantıda ayrıntılı olarak ele alınacağı öğrenildi.

'KOALİSYON DÖNEMLERİNİ ARATIR' YORUMU

Son olarak Davutoğlu’nun imza açıklaması kamuoyunda tepkiyle karşılanırken, altılı masanın koalisyon dönemlerini bile aratacak bir sistem arayışında olduğu yorumları yapıldı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...