Fatma Şahin, 'Katı bir çalışma hayatımız var'

/ Kaynak: AA
Fatma Şahin, 'Katı bir çalışma hayatımız var'

Politika Haberleri  / AA

Fatma Şahin, kadının hem iş hayatında uzun ve sürdürülebilir kalmasını hem de aile hayatına uyumunu önemsediklerini söyledi.

Şahin, Gaziantep İl Özel İdaresi'nde gerçekleştirilen bayramlaşma töreninin ardından gazetecilerin, kadınların çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeye ilişkin sorularını yanıtladı. Çalışma hayatının esnek ve alternatifi çoğaltacak şekilde oluşması ve güçlenmesi gerektiğini belirten Şahin, yaptıkları aile araştırmasında, "Eğer şartlarım uygun olursa bebek yapmayı düşünüyorum" şeklinde söylemlerle karşılaştıklarını, kadınların çalışma hayatlarını kolaylaştırmak, aile yaşantısı uyumunu beraber götürmelerini sağlamak istediklerini ifade etti. Kadının doğum yaptıktan sonra yeniden iş hayatına dönerken çok zorlandığını vurgulayan Şahin, şöyle devam etti: "Çok katı bir çalışma hayatımız var. O yüzden bunu esnekleştirmemiz gerekiyor. Esnekleştirirken kadını yeniden iş hayatına döndürmek için de bir takım teşvikleri vermemiz gerekiyor. Kadının hem iş hayatında uzun ve sürdürülebilir kalmasını hem de aile hayatına uyumunu önemsiyoruz. Onun için de bu söylediğimiz düzenlemede, erkekler için askerlikte nasıl hiçbir sosyal hak geriye gitmiyorsa, askerlik süresince çalışma hayatındaymış gibi kıdeminden de istifade edebiliyorsa, derecesini de yükseltebiliyorsa... Kadının analık sıfatı da çok önemli. Eğer kadın doğum yapıyorsa, bebeği varsa, aynı erkeğin vatani vazifesini yapması gibi kadının da doğum yapması ve gelecek nesillere güçlü beşeri sermayeyi kuvvetlendirebilmesi için onun o süreçte sosyal haklarını güçlendirmek istiyoruz. Derecesini de ilerletmek istiyoruz, kıdemden istifade etmesini istiyoruz. Bu söylediğimiz kısım bunu ilgilendiriyor. Ama pakete baktığınız zaman çok güçlü tarafları var. Kreşlerin yaygınlaştırılmasından, hızlı şekilde ulaşılabilirliğini artırmak bakımından, esnek çalışmayı güçlendirmek bakımından da doğum izni, süt izni gibi birçok düzenlemeyi beraberinde getiriyor. İnşallah bunlar tam olgunlaştıktan sonra da Başbakanımız zaten paketle ilgili kamuoyunu bilgilendirecek." Kadın doğum yaptıktan sonra sütünü verip, anne ve bebeğin sağlıklı şekilde gelişimini tamamlayabilmesi için ona yardımcı olmaları gerektiğini vurgulayan Şahin, "Kadın, çalışma hayatına dönmek istiyorsa işini kolaylaştırmamız gerekiyor. Yaptığımız çalışmanın felsefesi ve mantığı budur" diye konuştu.


Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...