Erken seçim ne zaman yapılacak?

/ Kaynak: AA
Erken seçim ne zaman yapılacak?

Politika Haberleri  / AA

Meclis'te, 25. Dönem'e yönelik çalışmalar sürüyor.

nbsp;7 Haziran seçimlerinin ardından dört partinin girdiği ancak hiçbirinin nbsp; tek başına iktidar çoğunluğunu yakalayamadığı Meclis aritmetiği, önümüzdeki nbsp; günlerde bir yandan TBMM'nin 26. Başkanı'nın seçimine, diğer yandan da koalisyon nbsp; hükümeti arayışlarına sahne olacak.
nbsp;
Milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından (Resmi nbsp; Gazete'de) ilanını izleyen beşinci gün saat 15.00'te TBMM Genel Kurulu herhangi nbsp; bir çağrıya gerek kalmadan toplanıyor. Bu birleşimde milletvekilleri yemin nbsp; edecek. Yemin töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin nbsp; başında bu işlemi yapabilecek. Buna göre, milletvekilleri nbsp; 23 Haziran Salı günü nbsp; TBMM Genel Kurulu'nda yemin edecek.
nbsp;
nbsp; Meclis'in ilk işi Başkanı'nı seçmek olacak
nbsp;
Yasama döneminin birinci birleşiminin ilk oturumundan başlayarak nbsp; Başkan seçilinceye kadar, en yaşlı milletvekili olan CHP Antalya Milletvekili nbsp; Deniz Baykal Geçici Başkanlık görevini yapacak. En genç altı milletvekili de nbsp; geçici olarak dönüşümlü katip üyelik yapacak. Meclis, YSK'dan en genç üyelerin nbsp; listesini istedi. Geçici Başkan, yeni başkan seçimine kadar Meclis Başkanı nbsp; yetkilerine sahip olacak.
nbsp;
nbsp; Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Meclis'in ilk işi, TBMM nbsp; Başkanı'nı seçmesi olacak. TBMM Başkanlığına aday başvuruları, ilk birleşimden nbsp; itibaren 5 gün içinde TBMM Başkanlık Divanı'na yapılacak, daha sonraki 5 günde de nbsp; Genel Kurul'da seçimler yapılacak. Milletvekillerinin 23 Haziran Salı günü yemin nbsp; etmesi durumunda adaylık başvuruları bu birleşimden itibaren başlayacak ve ilk nbsp; tur oylama 28 Haziran Pazar günü yapılacak.
nbsp;
nbsp; Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının nbsp; üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. Üçüncü nbsp; oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için nbsp; dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan nbsp; seçilecek.
nbsp;
nbsp; Hükümet kurulması süreci
nbsp;
nbsp;Bakanlar Kurulunun istifasına dair Tezkere, Başkanlık oylamasının nbsp; yapılacağı birleşimde TBMM nbsp; Genel Kurulu'nda okunacak.
nbsp;
nbsp; Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde en nbsp; çok oyu nbsp; alan partinin genel başkanını yeni hükümeti kurmakla görevlendirebilir. Yeni nbsp; hükümetin kurulması için öngörülen 45 gün de bu görevlendirmeden itibaren nbsp; işleyecek.
nbsp;
nbsp;Cumhurbaşkanı, görev verdiği kişi hükümeti kuramazsa başka nbsp; görevlendirmelerde de bulunabilecek.
nbsp;
nbsp; -Cumhurbaşkanı'na seçimleri yenileme yetkisi
nbsp;
nbsp; Anayasa, seçimlerin dört yılda bir yapılmasını öngörüyor. Meclis, bu nbsp; süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasa'da nbsp; belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler nbsp; yenilenebiliyor. Yenilenmesine karar verilen Meclis'in yetkileri, yeni Meclis'in nbsp; seçilmesine kadar sürecek.
nbsp;
Anayasa Cumhurbaşkanı'na "TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar nbsp; vermek" yetkisini 1961 Anayasasından beri tanıyor.
nbsp;
Anayasa'nın 116. maddesi uyarınca seçimlerin yenilenmesine karar nbsp; verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilerek, Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulunu nbsp; kurmak üzere bir Başbakan atıyor. Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve nbsp; Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki veya Meclis dışındaki nbsp; bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye nbsp; alınıyor.
nbsp;
Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit nbsp; ederek Başbakan'a bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan nbsp; çekilen partililer yerine, Meclis içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor. nbsp; Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete'de ilanından itibaren nbsp; beş gün içinde kuruluyor. Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. nbsp; Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife nbsp; görür
nbsp;
nbsp;Bakanlar Kurulunun, güvenoyunu alamaması ve güvensizlik oyuyla nbsp; düşürülmesi hallerinde; 45 gün içinde yeni Bakanlar Kurulu kurulamadığı veya nbsp; kurulduğu halde güvenoyu alamadığı takdirde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı'na nbsp; danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor.
nbsp;
nbsp; Başbakan'ın güvensizlik oyu ile düşürülmeden istifa etmesi üzerine 45 nbsp; gün içinde veya yeni seçilen TBMM Başkanlık Divanı seçiminden sonra yine 45 gün nbsp; içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması hallerinde de Cumhurbaşkanı Meclis nbsp; Başkanı'na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilir.
nbsp;
nbsp; Örneği yok
nbsp;
nbsp;Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamaması halinde Türkiye bir ilki nbsp; yaşayacak.
nbsp;
nbsp; TBMM İçtüzüğü uyarınca, iki seçim arası bir dönem sayıldığından 25. nbsp; Dönem bitmiş olacak. Süresinin ne kadar olduğu hiç önemli değil. Partiler, 26. nbsp; Dönem milletvekili seçimlerine yeni listelerle gidecek. Örneğin AK Parti'deki 3 nbsp; dönem kuralına takılanlar aday gösterilebilecekleri gibi, aksi düzenleme nbsp; yapılmazsa yeni üç dönem kuralına takılan milletvekilleri ise aday nbsp; gösterilmeyebilir.
nbsp;
nbsp;
nbsp;Türkiye'de, Cumhurbaşkanı'nın TBMM'yi seçime götürmesinin örneği nbsp; bulunmuyor. Meclis'in açıldığı 23 Nisan 1920'den beri hükümet kurulamadığı için nbsp; Türkiye'nin yeniden seçime gittiği ve geçici bakanlar kurulunun kurulduğu bir nbsp; dönem yaşanmadı.
nbsp;
nbsp; Bakanlar Kurulunun Türkiye'de en uzunu 4 yıl 9 ay olan 22. Dönem nbsp; olurken, en kısası ise 1. Dönem. Bu dönemde Bakanlar Kurulu 3 yıl 2 ay sürdü. nbsp; Meclis dönem ortalaması ise 3,5 yıl... Parlamento, seçimlerin 5 yılda bir nbsp; yapıldığı dönemlerde bile 5 yıl çalışmadı.
nbsp;
nbsp; Seçim ne zaman olur?

nbsp;
nbsp;Milletvekili Seçimi Kanunu uyarınca, seçim dönemi bitmeden önce nbsp; seçimin yenilenmesine TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından karar verilmesi halinde, nbsp; durum Bakanlar Kurulu tarafından 48 saat içinde ilan olunacak.
nbsp;
nbsp; nbsp; Yenileme kararı TBMM tarafından verilmişse Meclis, seçimin yapılacağı nbsp; tarihi de belirliyor ancak yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde, nbsp; bu kararın verildiği günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk Pazar günü seçim nbsp; gerçekleştirilecek.
nbsp;

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...