Erdoğan: Yerliye taş koyan karşısında beni bulur

Düzenleyen:
Erdoğan: Yerliye taş koyan karşısında  beni bulur

POLİTİKA Haberleri

“Buram buram art niyet kokan olumsuzlukların haberlerini alıyorum. Millî savunma sanayiindeki atılımları engellemeye çalışan karşılarında bizi bulur!”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2023 yılında savunma sanayinde dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu yüzden kendi firmalarımızı, kendi millî kuruluşlarımızı tercih edeceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tuzla’da Kınalıada Korveti (4. Milgem) Denize İndirme ve İstanbul Fırkateyni (5. Milgem) İnşa Başlangıç Töreni’nde yaptığı konuşmada, Kınalıada Korveti’nin hayırlı olmasını dileyerek, bunun ülkeye kazandırılmasında emeği geçen ve geçecek olan herkese şahsı ve milleti adına teşekkür etti. 
Erdoğan, MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen ilk millî savaş korveti Heybeliada’nın 6 yıldır, ikinci korvet Büyükada’nın ise 4 yıldır denizlerdeki görevlerini başarıyla icra ettiğini söyledi. 
Teknolojik bağımsızlığın önemine dikkati çeken Erdoğan, özetle şunları kaydetti: “Savunma sanayiinde takip eden değil, takip edilen, tüketen değil üreten, yeniyi öncülük eden bir üst aşamaya artık geçmemiz gerekiyor. 
Bununla birlikte burada bir hususu özellikle belirtmek istiyorum. Herhangi bir alanda muadil ürünler ve projeler arasında mutlaka kendi firmalarımızı, kendi milli kuruluşlarımızı tercih etmek durumdayız. Acil ihtiyaçları karşılayacak kadarını dışarıdan temin yoluna gitsek bile planlarımızın omurgası mutlaka millî imkânlara dayanmalıdır. Gerekirse zaman ve maliyet konusunda dahi fedakârlık yaparak bu yolu izlemek mecburiyetindeyiz. Açık konuşuyorum; şayet 15 yıldır bu yöntemi takip etmiyor olsaydık, bugün ülkemize uygulanan örtülü ambargolar sebebiyle terörle mücadelemizi de sınır dışındaki operasyonlarımızı da yürütemez hale gelmiştik. Zaman zaman girişimcilerin şevkini, azmini, cesaretini kıran kimi umursamazlıktan, kimi rekabette taraf tutmaktan kaynaklanan ama kimi de buram buram art niyet kokan olumsuzlukların haberlerini alıyorum. Sebebi ne olursa olsun Türkiye’nin savunma sanayiindeki atılımlarını engellemeye yönelik tutumlara müsamaha göstermemiz kesinlikle söz konusu olamaz. Böyle bir tavır içine girenler, karşılarında bizzat bizi bulurlar. Ülkemiz ve milletimiz için çalışan bu arada elbette kendisi de kazanan gerçekten işinin ehli, gerçekten üretken, gerçekten samimi tüm girişimcilerimiz ve firmalarımız yanlarında bizim olduğumuzu bilmelidir” ifadelerini kullandı.

Sırada uçak gemisi var

n 2023 yılında savunma sanayiinde dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: “Ülkemiz hâlihazırda dünyada bir savaş gemisini milli olarak tasarlayan, inşa eden ve idamesini gerçekleştirebilen 10 ülke arasında yer alıyor. Ülke güvenliğimiz açısından kritik önemi olan projelerin sayılarını artırarak sürdüreceğiz. Savaş gemileri konusunda özel sektör ve askerî tersanelerde tamamlamış olduğumuz 14 adet projemiz bulunuyor. Önümüzdeki senelerde sözleşmesi imzalanacak 10 adet projemiz daha var. Bütün bu gelişmeler, ülkemizin bulunduğu bölgede gelişen tehditlere karşı denizcilik alanında geliştirdiğimiz çözümlere verdiğimiz önemin ifadesidir. İnşallah biz, uçak gemimizi de yapacağız. Bunda da kararlıyız, hiçbir endişe taşımıyorum. Bu gelişmenin bir başka güzel sonucunu da yurt dışına satışlarda görüyoruz. Şu ana kadar Malezya, Bahreyn, Tanzanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Gürcistan, Pakistan, Türkmenistan, Nijerya, Norveç ve Romanya’ya çeşitli tip ve boyutlarda 165 adet gemi veya bot ihracatı yaptık. 

MİLLΠVE YERLİ

Toplam 8 gemiden oluşan MİLGEM Projesi’nin dördüncü gemisi olan Kınalıada Korveti’nin inşasına 2015 yılında başlandı. 20 ayda 29 adet blokun inşa edilmesiyle kızak üstünde birleşimi tamamlanan Kınalıada Korveti; 99,5 metre boyunda, 14,4 metre genişliğinde ve 2 bin 400 ton deplasmana sahip. Su üstünde saatte 54 kilometre üzerinde sürat yapan Kınalıada Korveti’nde toplam 106 personel görev alacak.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...