Erdoğan: Biz adım atarız asker rahatlar!

Erdoğan: Biz adım atarız asker rahatlar!

Politika Haberleri

Moğolistan dönüşü uçakta açıklama yapan Erdoğan, "TSK'nın yazılı emir beklediği" iddiaları için şöyle dedi: Adım atalım ki kurumlarımız daha rahat çalışsın. Yurt dışıyla alakalı şeylerde Bakanlar Kurulu'nun vermiş olduğu karar, yurt içinde de valinin yetkisiyle bu adımı atalım ki güvenlik güçlerimiz rahat çalışma zemini bulsun.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çekilme sürecinde yazılı talimat tartışmalarıyla ilgili olarak "adım atalım ki kurumlarımız daha rahat çalışsın" dedi. Erdoğan, Moğolistan dönüşünde, çözüm sürecinden T.C. tartışmalarına birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın gündeme ilişkin sorulara verdiği cevaplar şöyle:


- PKK'nın çekilmesiyle ilgili "yazılı emir" karmaşası devam ediyor. Yazılı emir bekleyen kurumlar mı var? Ya da tavrınız nasıl olacak?
- Bu, kurumlarımızın daha rahat çalışabilmesini temine yönelik adım. Adım atalım ki kurumlarımız daha rahat çalışsın. Polis de asker de daha rahat çalışsın. Dolayısıyla yurt dışıyla alakalı şeylerde Bakanlar Kurulu'nun vermiş olduğu karar, yurt içinde de valiye verilmiş olan yetkiyle bu adımı atalım ki, güvenlik güçlerimiz daha rahat çalışma zemini bulsun.


- PKK'lılar karakolun önünden geçip gidecekler ama asker müdahale edemeyecek mi? Ya da tahrik hareketleri olursa?
- Bunlar işi sulandırma söylemleri. Bu konuda laf etmeye bile gerek yok. Ne onlar o kadar bu işte vurdum duymazdır, ne de bizim güvenlik güçlerimiz. Herkes işini çok iyi biliyor.


- T.C tartışmasına nasıl bakıyorsunuz?
- Türkiye'de bu tür basit şeylerden kendilerine rant elde etmeye çalışan kesimler var. Benimle ilgili "Türk Silahlı Kuvvetleri demez TSK'der" diye köşe yazıları yazılıyordu. TSK'nın yazışmalarından örnekler verdim. Orada TSK yazıyordu. Benzer bir şey burada var. Biliyorsunuz bir logo çalışması yaptık. Ay yıldız üstte, altında da 'T.C Sağlık Bakanlığı' yazıyordu eskiden. Şimdi ay yıldızın altında Sağlık Bakanlığı yazıyor. Olay bu. Oradaki ay yıldız neyi ifade eder? Aynı şeyi Ziraat Bankası'na da söylediler. Z ile B arasında TC var zaten. Yani bir şeyler bulalım çıkaralım da acaba AK Parti iktidarına nasıl vururuz diye düşünüyorlar.


- Türk dünyasıyla da yakından ilgileniyorsunuz. Ama MHP, Türk milliyetçiliğinin bayraktarlığını yapma iddiasında...
- Biz kafatası milliyetçiliği yapmadık, kavmiyetçiliğe dayalı milliyetçilik yapmadık, ırka dayalı milliyetçiliği savunmadık. Türkiye'yi sevme, milletimizin tamamını sevme anlamında bir milliyetçilik yaptık. Ben bir şeyi daha merak ediyorum. Bir defa ciddi anlamda hedef sapması var Türkiye'de. Hep Kürt, Türk konuşulur. Kürt sorunu konuşulur. Yani bu ülkede etnik açıdan bakıyorsak başka etnik unsur yokmuş gibi ele alınıyor. Televizyonda anayasa tartışmalarını izliyorum 'Kürtlere ne getirecek?' diye konuşuluyor. Kimse 'Lazlara, Boşnaklara, Gürcüye ne getirecek?' diye sormuyor. Kürdün nüfusu diğerlerine göre fazla olabilir diye siz diğerlerinin haklarını inkâr edebilir misiniz? Onların da haklarını korumak zorundasınız. Onun için benden önce Türkiye Cumhuriyeti'nde 'Kürt kardeşim' diyen başka başbakan çıkmamıştır. Hâlâ diyorum, yine derim. Biz bu topraklarda etle tırnak gibiyiz. Bizi ayırmaya çalışıyor birileri. Buna fırsat vermeyeceğiz. Mesela çözüm sürecine yönelik ekipler Anadolu'ya dağıldılar. Onların karşısında kontra çalışma yapan bir MHP var. Malatya'da filan mesela karşı çalışma yapıyorlar. Kalktı Bahçeli meydan okudu. Kendi dönemleriyle ilgili araştırma komisyonu meselesi için. Dönünce inceleteceğim arkadaşlarıma. İncelesinler baksınlar. Bu bankaların 111 katrilyon kaybı var. Faiziyle beraber 246 katrilyon buluyor. Şimdi böyle bir gerçek ortada duruyorken bunu inkâr ediyor. Rakamlar ortada. Enflasyon, faiz oranları ortada. Bütün bunlardan sarf-ı nazar ediyor, 'benim dönemde yok' diyor. Şimdi hepsini çıkartacağız ortaya. Kim bilir daha neler çıkacak?


- Bahçeli, hakkında hazırlanan fezleke için adeta meydan okudu. Tavrınız ne olacak?
- Bakalım değerlendirmesini yapalım konuşalım. Meclise gelen nedir ne değildir


- Meclis'teki böcek komisyonunda CHP Milletvekili İlhan Cihaner sizi dinlettiğini itiraf etti. Ne diyeceksiniz?
Beyefendi, kalkıp da bir ülkenin başbakanını dinlettiğini kabul ettiğine göre bu ülkede neyin kimin ne yaptığını, hangi zihniyetin ne yapmak istediğini görebiliyorsunuz.





nbsp;Erdoğan: Biz adım atarız asker rahatlar!

TONYUKUK nbsp;MÜZE OLACAK
Erdoğan ve beraberindeki heyet, Moğolistan gezisinin son gününde Tonyukuk Anıtını gezmiş, Konya Kültür Merkezi ve Camisi'nin açılışını yapmıştı. Başbakan Erdoğan, TİKA'ya talimat verildiğini açıklayarak "Anıtların olduğu yerin etrafını beton çitlerle çevirip üstünü kapatmak, bir tür müze haline getirmek istiyoruz" dedi. 2005'de Orhun Abidelerine ulaşım için 46 kilometre yol yapan Türkiye, Tonyukuk Anıtına giden 20 km'lik yolu da inşa edecek.




Partili Cumhurbaşkanı olabilir
Başbakan Erdoğan, "AK Parti'nin, anayasanın 101'inci maddesinde değişiklik yaparak partili cumhurbaşkanlığını getireceği" yönündeki tartışmaları şöyle cevaplandırdı: "Anayasa yapım süreci ile ilgili yetki tamamen Meclis Başkanı'nda. Verdiği süreler doldu. İlave süreler şu anda yazılı tekliflerle değerlendiriliyor. Bir iki hafta içinde nihai neticeyi açıklayacaktır. Sonra b, c planları devreye girer. Ancak benim partili cumhurbaşkanı düşüncem şunu getiriyor; şu anda başkanlık sistemine, yarı başkanlık sistemine baktığınızda hepsinin partili olduğunu görürsünüz. Obama ve Hollande partilidir. Bunları ayıramazsınız. Merkel partilidir. Gelişmiş ülkeleri kastediyorum. Şimdi Türkiye gelişmekte olan bir ülke. Böyle bir ülkede başkanlık sistemi endişelere sevk ediyorsa o zaman partili cumhurbaşkanlığı sistemine veya yarı başkanlık sistemiyle de bu adımlar atılabilir. Kastım, bir defa bürokratik oligarşiyi yıkmak ve çok daha seri olarak karar mekanizmalarını çalıştırmak."


- BDP ile birlikteliğin siyasi risk olacağı eleştirileri var?
- Şu anda parlamentoda olan her partiyle çalışmak, bütün partilerin görevi değil mi? Biz anayasada 26 madde değişikliği yaparken muhalefet birlikte hareket etti. Hatta parti kapatma ile ilgili düzenlemede BDP bizi desteklemedi. Niyetiniz halis olsun. Millet zaten samimi niyeti gördü mü, orada gerekli desteği verir.


- Önümüzde 3 tane kritik seçim var ve açılım sürecinde ciddi bir risk aldınız?
Siyaset bir risktir. İktisat risktir, hatta hayat bir risktir. Eğer bu riskleri göze almıyorsanız yapmayın bu işi.


- Seçimlerin birleştirilmesi ihtimali var mı?
Seçimlerin birleştirilmesi söz konusu değil. Öyle bir niyetimiz, projemiz yok.





İSRAİL'E BÜYÜKELÇİ ATANMASI...
Önce ambargo kalkmalı
Başbakan Erdoğan, "İsrail'in özür sonrası tavırları beklentiyi karşılıyor mu?" sorusuna, "BM'nin Gazze görevlisi İsrail'in hâlâ orayı vurmaya, rahatsız etmeye devam ettiğini söylüyor. İsrail nbsp;gerçek manada verilen sözü tutmadığını söylüyor uluslararası gözlemciler. Bizim de zaten aldığımız bilgiler bu istikamette maalesef" diye cevap verdi.


- HAMAS'ı devre dışı mı bırakıyorlar?
- İsrail'in derdi o. Ama biz de baştan itibaren El Fetih'in veya HAMAS'ın olmadığı bir masadan barış çıkmaz diyoruz. HAMAS'ı bir terör örgütü olarak görmemiz mümkün değil. Kendi topraklarında direniş mücadelesi veren insanlardır. El Fetih neyse HAMAS' da odur.


- İsrail'e yakında büyükelçi atanır mı?
- Ambargo fiilen tam olarak kalkmadan olmaz.


- Tazminatlar ne zaman belirlenir?
- Üzerinde çalışılıyor. Bülent Arınç bizim heyetimize başkanlık ediyor. Heyetin gelişi 22 Nisan'a ertelendi.


- Amerika seyahatinizde Musevi Lobisi'ne yönelik bir programınız olacak mı?
- Herhangi bir planımız yok.


MALİKİ'YE TAVSİYE


- Kuzey Irak ve merkezi hükümetle olan ilişkilerimizde ki gerginlik?
Kuzey Irak'la kendi anayasaları çerçevesinde her türlü ilişkiyi kurabiliriz. Şu anda attığımız adımları da bu çerçevede atıyoruz. Bunu Obama' ya da söyledim Kerry'ye de. Yani dedim 'sizin Irak'ta nasıl menfaatleriniz varsa aynı şekilde bizim de karşılıklı olarak menfaatlerimiz var'. Şu anda Kuzey Irak yerel yönetimine merkezi yönetim mazot-benzin vermiyor. Onlar da bizden ham petrol karşılığında istediler biz de olumlu baktığımızı söyledik.


- Maliki ile olan ilişkiler normalleşecek mi?
Biz şu anda Barzani, Parlamento Başkanı Nüceyfi, El Sadr ile olan münasebetlerimizi bozamayız. Maliki'nin her şeyden önce bu saydıklarımız da dahil olmak üzere tüm kesimlerle ilişkilerini normalleştirmesi gerekir.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...